Temnota prosvícená lampami

05.02.2010 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Debut Fever Ray se usazuje v žebříčcích za loňský rok zaslouženě na vrcholných příčkách. Čtyřčlenný live band k němu odjel rozsáhlé turné, jehož záznam vyšel coby download. Písně dostaly novou tvář, naléhavost a temný odstín, který prosvěcovalo jen pár světel. Niterní svět se znovu otevírá, stačí poslouchat.
8/10

Fever Ray - Live In Luleå

Skladby: If I Had A Heart, Triangle Walks, Concrete Walls, Seven, I'm Not Done, Now's The Only Time I Know, Keep The Streets Empty For Me, Dry And Dusty, Stranger Than Kindness, When I Grow Up, Here Before, Coconut
Vydáno: 30.11.2009
Celkový čas: 61:26
Žánr: electronic, ambient, experimental
Vydavatel: Rabid Records
Pokud jste si zrovna nezakoupili americkou de luxe verzi prvotiny Fever Ray, seženete živé album "Live In Luleå" jen formou digitálního downloadu. Samotné turné bylo posazeno do nepříliš prosvětlené scény, do které se jen linulo světlo rozmístěných lamp a další světelné efekty (plus projekce). Středem zájmu však hlavně byla Karin Dreijer, navlečena do prapodivného kostýmu s výrazným líčením. Nálada desky dostala novu vizáž a přepracované aranžmá, čemuž dopomohl i její live band.

Všech deset kompozic z "Fever Ray" zaznělo v pozměněném pořadí, některé vrcholy jsou překvapivě hned v první polovině ("Concrete Walls" nebo "Seven"). Bonusy představují dva covery: "Stranger Than Kindness" (Nick Cave & The Bad Seeds) a "Here Before" (Vashti Bunyan); ty jsou umístěny do závěru koncertního setlistu a nikterak nenarušují kontinuitu celé show. Na první poslech je patrné, že pulsující elektronika je oproti studiu ještě víc potlačena do zadních linií a do popředí se například dostávají živé perkuse nebo hra na elektrickou kytaru. Ta dokresluje mnoho atmosfér a budete si jí všímat téměř na každém rohu. Karin striktně dodržuje i modulované změny svého hlasu, ve vícehlasech jí však pomáhají i doprovodní členové (není zde tedy nic předtočeného).

Niterné pocity a svázaná lyrika se všude přítomně převaluje temnými zákoutími. Tu a tam zvukové laborování zaběhne do hodně pošpiněného rohu (namátkou zmíněná "Stranger Than Kindness") a některá přepracování vezmou dech ("When I Grow Up"). Největší slabinou tak zůstává jen ukrytý obrazový vjem, který audio stopa nenahradí, může jen vyprovokovat asociace vlastní fantazie.

Převést celý projekt Fever Ray do živé podoby se v maximální míře povedlo a v několika pasážích vám projede zády výrazná husina. Karin může být spokojena a v klidu se vrátit k práci v domovské kapele. Nezbývá než jen doufat, že stejně jako v případě posledního alba The Knife vyjde i tato povedená experience v podobě live DVD.


Fever Ray - Keep The Streets Empty For Me


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY