Smutný marketing jedné skvělé kapely

22.12.2009 14:00 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Šestnáct let, to už je pro jednu kapelu úctyhodná doba existence. Aby se jednotlivá alba fanouškům Die Happy nepomíchala, přichází německo-česká čtveřice s výběrem svých nejlepších skladeb. Má v jejich případě vůbec smysl rekapitulovat? Podařilo se skupině něčím vyšperkovat desku a překvapit?
7/10

Marta Jandová & Die Happy - Best Of

Skladby: Supersonic Speed 2009, Violent Dreams 2009, Breathing 2009, Goodbye, Big Boy, Like A Flower, I Am, Love To Hate You, Whatever, Not That Kind Of Girl, Leaving You, The End, Go For It, Peaches, Slow Day, Wanna Be Your Girl, Rebel In You
Vydáno: 23.11. 2009
Celkový čas: 65:59
Vydavatel: Sony Music
Při pohledu na obal CD vás možná napadne, že tady je něco špatně. Proč se deska jmenuje "Best Of Marta Jandová & Die Happy", přestože před pár měsíci vyšla tato kompilace největších hitů pod názvem "Most Wanted" a obsahuje kromě CD i dvojici DVD? Odpověď hledejme v Česko Slovenské SuperStar. Díky účasti Marty Jandové coby porotkyně se v Česku vyšplhala její popularita do závratných výšin. Jde čistě o marketingový tah, který je cílený především na průměrné diváky zmíněné soutěže. Zbožňují Martu, ale o existenci Die Happy nemají ani tušení. Pokud na ně tedy v obchodě zasvítí z přebalu její jméno, je to pro ně jasný signál koupit album. Přes tu všechnu pozornost by se ale nemělo zapomínat na to, že ačkoliv vystupuje jako frontmanka, je stále rovnocenným členem kapely.

Pokud chtějí tímto albem divoši z Německa vyplnit mezeru čekání na chystanou desku, která údajně vyjde příští rok na podzim, nic lepšího asi nešlo vymyslet. Minimálně si Die Happy vylepší reputaci v České republice a konečně seznámí se svou muzikou i ty, které šestnáct let míjela. Otázkou zůstává, zda-li verbování fanoušků nešlo udělat i jiným způsobem. Jak sama frontwoman řekla, vydání "Best Of" souboru bude provázet koncertní šňůra. Což je logické vyústění, dodala Marta. Těžko říct, co českou rodačku přimělo okopávat svou domovskou zahrádku po tolika letech...

Jeden z důvodů, proč si koupit best of, jsou bonusy. Čtveřice zařadila nejen novou skladbu "Rebel In You", nýbrž i předělávky tří starých osvědčených hitů. Oprášit věci ze šuplíku není ve výběrech příliš obvyklý počin, ale v tomto případě se povedl nadstandardně. Vylepšené verze "Supersonic Speed" a "Breathing" udatně soupeří se svými předlohami. Avšak to samé neplatí o inovaci "Violent Dreams". Píseň ze sebe vyždímala to nejlepší v originálním znění a v této verzi nepřináší nic pozoruhodného. Novinka "Rebel In You" překvapí asi nejvíc. Má spád, vynikající syrový drsný zvuk a chytlavé popěvky. Kdyby se Die Happy drželi této předlohy i v budoucnu, mohlo by vzniknout prvotřídní rockové album. Ne příliš úspěšnou desku "VI" zastupuje pouze jediná skladba "Peaches", což je dobře. Celkový playlist jinak sestává skutečně z těch nejoblíbenějších a nejhranějších kousků.

Placka nabízí třináct známých pecek, plus tři obměněné skladby a jednu bonusovku. Bez všech věcí okolo zůstává skupina na dobré hudební úrovni a ničím si neublížila. Ačkoliv jde o pouhý souhrn tvorby, vyvedl se dobře. Stojí za to si ho poslechnout.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY