Koleda žije!

05.01.2010 05:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Vánoční svátky bez koled jsou jako Sparta bez Řepky. Není to ono. Všeho moc sice škodí, na druhou stranu při správném dávkování nelze mít námitky. A když se k němu přidá um, karty můžou zůstat v kapse. Těžko říci, co Tomáš Kočko a fotbal, ale "Koleda" mu rozhodně jde.
7/10

Tomáš Kočko & Orchestr - Koleda

Skladby: Kračún, Tak sem sobě, Byla cesta, Co nam ty daš, Den přeslavný, Ondrašku s Juraškem, Hej koleda!, Co zpíval Josef, Teče vodička, Kristus pán se narodil, Rozjímejte, Co nam ty daš II.
Vydáno: 8.10.2009
Celkový čas: 51:29
Vydavatel: Indies Scope Records
Předvánoční putování po obchodních domech může způsobit lehce traumatický stav. Davy lidí, které se najednou rozhodly jít v protisměru. Obchodní zástupci nechápající, že je přehlížíte záměrně. Brečící ztracené děti a do toho samozřejmě hudební smog plný svátečních odrhovaček. Je proto těžké si představit, že po příchodu domů ještě dokážete relaxovat u desky nazvané "Koleda". Ale nic není nemožné.

Tomáš Kočko v bookletu nastiňuje pohansko-křesťanské prolnutí tradic, v jehož duchu album koncipoval, a nabádá k rozjímání. Za vrchol v tomto směru lze považovat téměř sedmiminutovou verzi koledy "Nesem vám noviny". Na obalu ji však naleznete pod jménem "Rozjímejte" a díky intimitě hudebního doprovodu (příčná flétna, kontrabas, cimbál) záhy zjistíte, že nikdy nebylo snazší tomuto přání vyhovět. Naopak u táhnoucí se "Teče vodička" začne převládat pocit vody spíše kapající, které by rychlejší tempo jen prospělo.

Stejně jako se stalo například u "Dne přeslavného" pojatého pěkně od podlahy. Na téměř rapově odsekávaný text pak došlo v kousku "Hej, Koleda!" a zaskočit může i úprava klasiky "Co zpíval Josef aneb Pásli ovce Valaši", která oproti své nejznámější verzi pracuje s odlišnou rytmikou zpěvu. Album "Koleda" zkrátka umí překvapit. Příjemně i nepříjemně. Tomáš Kočko & Orchestr jím dokázal, že ani tento žánr nemůže být považován za mrtvý. Zkrátka kdo umí, ten umí.

P. S.: Limitovaná edice v sobě ukrývá leporelový betlém, který vám nezprostředkuje ani ta nejlepší vypalovačka, i kdybyste do ní místo média vložili papír s nůžkami. Pořízení originálu "Koledy" se zkrátka vyplatí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY