V zajetí povedeného singlu

25.12.2009 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Předvánoční Německo zachvátila horečka jménem Ich + Ich. Třetí studiová nahrávka berlínského popového dua se jmenuje "Gute Reise" a těží z reinkarnace žánru Neue Deutsche Welle. Kromě velice vydařeného singlu "Pflaster" však nabízí jen vatu, která se přesto již týdny drží na nejvyšší příčce prodejnosti.
3/10

Ich + Ich - Gute Reise

Skladby: Pflaster, Einer von Zweien, Universum, Es tut mir leid, Die Lebenden und die Toten, Hilf mir, Was wär ich ohne dich, Hallo Hallo, Stein, Danke, Alleine tanzen, Yasmine (feat. Mohamed Mounir)
Vydáno: 13.11.2009 (Německo)
Celkový čas: 45:54
Žánr: pop
Vydavatel: Universal (Německo)
Ich + Ich je poměrně nové těleso na německé hudební scéně. Duo vzniklo v roce 2002, když se v jednom berlínském studiu potkala diva osmdesátých let Anette Humpe s do té doby nepříliš známým Adelem Tawilem. Za sedm let urazil projekt Ich + Ich dlouhou štreku, při které ale zároveň urazil všechny fanoušky staré dobré Neue Deutsche Welle.

Anette Humpe se proslavila jako modrooký sex symbol punkového Berlína začátku osmdesátých let. Se svou kapelou Ideal vydala celkem tři studiové nahrávky, přičemž ta debutová je dnes mnohými oceňována jako vůbec nejlepší počin celé NDW. I dnes - téměř třicet let poté - je Anette svým způsobem půvabná, bohužel se však zaprodala hudebnímu průmyslu a rezignovala na své revolucionářské smýšlení. Stala se z ní šedá myška německé populární scény a nová deska "Gute Reise" její proměnu jen podtrhuje.

Ich + Ich se netají ambicemi navázat na hnutí NDW, jenže jedinou společnou vlastností s novou vlnou jsou písně zpívané v němčině. Repertoár berlínského dua totiž tvoří povětšinou kolovrátkové popové šlágry, doslova přetékající patosem. Jakoby se Ich + Ich snažili vtisknout do každé písně tolik životní moudrosti, kolik se do ní jen vejde. Občas i něco navíc pro opravdové labužníky. Textová stránka je ale oproti té hudební ještě únosná. Občas se sice zablýskne, například když se Anette snaží napodobit Leonu Lewis, jenže většinu času zní spíše jen jako východoněmecký plagiát Lady GaGa. Příště by bylo přínosnější ji k mikrofonu vůbec nepouštět, protože když zpívá jen arabský zpěvák Adel Tawil, nezní Ich + Ich vůbec špatně (což ostatně dokazuje i pilotní singl "Pflaster").

Srovnání německých žurnalistů s tvorbou Neny nebo Tic Tac Toe pak kulhá na obě nohy, protože "Gute Reise" je spíše než dobrou cestou přešlapováním na místě. Dá se přesto předpokládat, že album opět dosáhne rekordů v prodejnosti, však se také jedná o vlajkovou loď německé pobočky Universalu. Dva roky staré nahrávky "Vom selben Stern" se prodalo neskutečných jeden a čtvrt milionu kusů a deska byla hned devětkrát platinová.

Po umělecké stránce připomínají Ich + Ich nejvíce Petera Schillinga. I on se blýskl jedinou opravdu kvalitní písní. V roce 1982 vydal stuttgartský rodák vzkaz Davidu Bowiemu s názvem "Major Tom (Völlig losgelöst)". Tehdy s ním triumfoval dokonce i za Atlantikem. Podobný úspěch doufejme Ich + Ich nehrozí, přesto se i jim podařilo natočit velkolepý hit - pilotní singl aktuálního alba "Pflaster". Bohužel ale zůstal zbytek nahrávky v jeho stínu.


Ich + Ich - Pflaster



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY