Starý pardál Clapton to má zmáknuté

05.03.2001 00:10 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

"Reptile" Erica Claptona navazuje na minulé album s B.B. Kingem a drží si vysoký standard.
8/10

Eric Clapton - Reptile

Skladby: Reptile, Got You On My Mind, Travelin' Light, Believe in Life, Come Back Baby, Broken Down, Find Myself, Ain't Gonna Stand For It, I Want A Little Girl, Second Nature, Don't Let Me Be Lonely Tonight, Modern Girl, Superman Inside, Son & Sylvia

Celkový čas: 63:54
Úvodem recenze alba "Reptile" Erica Claptona mi dovolte zamyslet se nad samotným názvem desky. Má totiž svůj význam. Doslovný překlad slova "reptile" je "plaz" (říká se též pro označení padoucha). Clapton termín používá pro označení někoho váženého, kdo se těší všeobecné úctě, chlapíka, který už má něco za sebou a umí toho sakra hodně. Napadá mne jedna česká paralela a sice "starý pardál". Může jím být Claptonův strýc Adrian (zesnul na jaře 2000), jemuž je deska věnovaná. Není třeba připomínat, že podobné slovo sedí jako ulité na samotného Claptona - ostatně to potrzuje hudba na desce, zahraná s kumštem člověka, jenž už ví svoje.

Clapton dnes patří spíše do široce akceptovaného středního proudu než mezi novátory (viz generační souputník Jeff Beck) nebo ortodoxní bluesmany, ale loňská spolupráce s B. B. Kingem Claptonovi viditelně prospěla, navíc vzpomeneme-li rozpačitého přijetí Claptonovy koketerie s taneční elektronikou na předchozí desce "Pilgrim". "Riding With The King" do značné míry totiž udala směr, kterým se nyní Clapton ubírá, nemluvě o mnoha stejných spoluhráčích. K nim přibyli klávesista Billy Preston a The Impressions zpívající doprovodné sbory, určující staromilský ráz mnoha písní (asi nejvíce markantní v "Come Back Baby" původně od Raye Charlese). Na desce se střídají blues, vkusný popík a trošku říznější rock (viz "Travelin’ Light" nebo výtečná "Superman Inside"). "Reptile" začíná stejnojmennou instrumentálkou, vzdušnou a jemnou, co vás nenápadně vpraví do nálady, takže druhá v pořadí, blues "Got You On My Mind", vás musí dostat. Je třeba ocenit Claptonův zpěv zejména v "černých" polohách - skvěle se doplňuje v "odpovídačkách" s The Impressions ("Broken Down"), dokáže navodit barovou náladu ("I Want A Little Girl"), ale asi nejvíce se vytáhl v "Don’t Let Me Be Lonely Tonight". Příjemný poslech desky je opět v poklidu ukončen instrumentálkou "Son And Sylvia", když Son je zmiňovaný strýc Adrian a Sylvia jeho žena.

Clapton prokázal své nesporné muzikantské umění, nejen instrumentální, ale i pěvecké. Projevil svůj cit pro výběr doprovodných muzikantů i pro výběr coververzí, vsadil na skvělé písně a původním interpretům svým podáním jistě udělat radost. "Reptile" nepřináší pranic nového, natož moderního, ale je to poctivá a s láskou podaná hudba.

CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Eric Clapton - Reptile
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 63:54
Skladby: Reptile, Got You On My Mind, Travelin' Light, Believe in Life, Come Back Baby, Broken Down, Find Myself, Ain't Gonna Stand For It, I Want A Little Girl, Second Nature, Don't Let Me Be Lonely Tonight, Modern Girl, Superman Inside, Son & Sylvia



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY