MP3 Jukebox 33/2009

21.10.2009 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Girls - Laura (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: indie pop

Girls - Album
Na hlavu kalifornské kapely Girls se valí jedna pochvala za druhou a není třeba dlouho dumat proč. Jejich prosluněný plážový pop rock v sobě má to nejlepší z The Beach Boys a Elvise Costella a přitom to není žádný podbízivý šrot. Girls neobjevují nový kontinent, jejich "Album" ale bude určitě v závěrečných žebříčcích publicistů figurovat hodně vysoko. Promo MP3 "Laura" je věnovaná bývalé přítelkyni výhradního autora písní Christophera Owense a zpívá se v ní "I just wanna say I'm sorry". Girls prostě ani na chvíli nevypadávají ze své role "hodných kluků". Ehm.


Lissy Trullie - Don't To Do (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: pop

Lissy Trullie - Self-Taught Learner EP
Bývalé modelky zkoušejí dělat hudbu? Já vím, že to většinou dopadá hrozně, ale tentokrát nastala výjimka v časoprostorovém kontinuu. Americká zpěvačka Lissy Trullie debutovala v únoru povedeným EP "Self-Taught Learner" a ačkoliv ji The Observer řadí mezi současné androgynní popové hvězdy, jako jsou Lady GaGa, Ladyhawke nebo Elly z La Roux, Trullie má mnohem blíže k indie rocku než k retro electru. Poslechněte si "Don't To Do" a dáte mi za pravdu. Lissy Trullie - teď už jako čtyřčlenná kapela - vydá zmíněné EP znovu s kvartetem nových skladeb, mezi které patří i naše ukázka.


Lightning Bolt - Flooded Chamber (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: noise rock

Lightning Bolt - Earthly Delights
Jsou dva - kytarista a bubeník - a dělají neuvěřitelný kravál. Kdo viděl jejich koncert na pražské Sedmičce, dá mi za pravdu. Opakovat jeden trik příliš dlouho by ale bylo kontraproduktivní, a tak na nové desce "Earthly Delights" zapojují Lightning Bolt do svého sonického bordelu také divné math-rockové beaty a lo-fi efekty. Zní to skvěle, a pokud náhodou pracujete v továrně na auta, asi vám bude většina zvuků připadat povědomá. "Flooded Chamber" vám představí desku, která vyšla minulý týden.


Rival Consoles - 1985 (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: bleep techno

Rival Consoles - I0
U uměleckého jména Brita žijícího nyní v Americe Ryana Lee Westa jsem si představil kybernetickou válku dvou stařičkých počítačových konzolí, které si v bratrovražedném souboji nic nedarují. Skladba "1985" mi dala za pravdu a nakonec i album "IO", které Rival Consoles vydal letos u labelu Erased Tapes. Zní to jako techno, které by dělali Autechre, kdyby se narodili o deset let dříve. Pokud si užíváte osmibitový revival, bude se vám to líbit.


N.E.R.D. ft. Santigold - Soldier (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: funk, rock

N.E.R.D.
Pharrell to měl a ztratil. Ale i jeho slabší chvilky se vyrovnají nejsilnějším chvilkám jiných. "Soldier" je první ochutnávka z chystané desky N.E.R.D. "Instant Gratification", která je ohlášená na příští rok. Z trojice vyrostli N.E.R.D.i na kvarteto - novým členem je zpěvačka Rhea, ale v "Soldier" vokály obstarala Santigold. Skladbu táhne mačistický 2-Tone beat, který připomíná Madness. Pro ty, kteří přestali věřit v Pharrellovu genialitu, to bude další zbytečný track, ostatní si můžou užívat slušnou popovou pecku.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY