Uzrálá rocková zombie

15.10.2009 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Rokenrolová zombie musí být řádně zetlelá, v žádném případě aktuální a zároveň nadčasová. Inu, rokenrol rozhodně nadčasový je a aktuálnosti pozbyl v šedesátých letech, zatímco punk je řádně zahnívající zdechlina, která straší společnost. Doctor P.P. to dal všechno dohromady a vytvořil svou nejlepší desku.
7/10

Doctor P.P. - Rock'n'roll Zombie

Skladby: Rock'n'Roll Zombie, Celebrita, Buchlov, Hasiči, Divnej kraj, Dva mistři, Alkodlak, Vyšší plat, Pár dračích tlam, Helmut Bahnhof, Já rád hraju golf, Evka z Efka, Haleluja Ska
Vydáno: 5.10.2009
Celkový čas: 44:25
Vydavatel: Sony Music
Rock a právničina k sobě zdánlivě nejdou, většina rockerů má zpravidla se zákonem i řadu problémů. Doktor Pečený je čestnou výjimkou, protože za jeho dob byly prázdninové právnické rekvalifikační kurzy nemyslitelné. Rock pro něj byl vždy jen zábavou a bylo to z toho cítit. Můj kolega Tomáš Tenkrát označil Doctora P.P. v v recenzi na minulou desku za kapelu prosluněných (neatraktivních) festivalových časů a věčného předskokana Tří sester. Dalo by se říci, že je nikdo nebere vážně, ale copak to jde, když se neberou vážně oni sami?

Tahle banda má dva základní atributy. Prvním je naprosto odzbrojující upřímnost a druhým zábava, což ovšem leckterý hudební pseudointelektuál neskousne. Instrumentalisté nejsou žádná vořežpruti a umí za to řádně vzít, což kvituji zejména u bubeníka, jehož nohy jsou malým vrcholem desky, stejně jako brilantní zvuk bicích. Takový jsem dlouho neslyšel. A že Petr Pečený nemá rozsah Bruce Dickinsona? Když ho uvidíte skákat po pódiu v obleku a slunečních brýlích, tak jej buď začnete považovat za zoufalce, nebo si uvědomíte celou nadsázku a kapelu přijmete. A tato recenze je pohledem druhého případu.

Mnoho bylo naznačeno již v rozhovoru, ale plody můžeme ochutnat až nyní. Inu, spolupráce s Totálním nasazením je životní výhra, protože titulní song šlape neuvěřitelným způsobem a "Vyšší plat" nezapře pověstnou totáčovskou melodiku. Velice příjemné jsou i příspěvky další externistů. Petr Hošek z Plexis napsal "Hasiče", kteří jsou na několikanásobně vyšší úrovni než poslední pokusy jeho domácí kapely. A Fanánek nepracoval v časovém pressu, takže jeho "Buchlov" opět kypí neskutečnou hravostí, která na posledních sesterských deskách zoufale chybí. Nakonec i Sahulova posmrtná "Ewka z Efka" představuje neprozkoumané vody jeho talentu, které již navždy zůstanou stojaté.

Něco se událo. Doctor P.P. vyspěl hudebně, textaři jsou mnohem kultivovanější a nesnaží se vtipkovat za každou cenu. Byl by z toho výborný debut, ale takhle se můžeme jen dohadovat, jestli se jim povede zbavit se cejchu oné věčné předkapely. Protože realita je možná krutá, ale současné Tři sestry kvalitativně tomuto bandu koukají na záda...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY