Nové desky pro 38. týden

20.09.2009 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Podle jmen autorů hudebních novinek by se mohlo zdát, že je dva měsíce do Vánoc. Ultrapopové příznivce jistě potěší nový Mika, rockové tandem Pearl Jam - Europe, metalové Sonata Arctica, milovníky klasiky houslistka Janine Jansen, na Jamajku se podíváme se Seanem Kingstonem a s Madonnou budeme rekapitulovat.
Pokud se v pondělí 21. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Mika - The Boy Who Knew Too Much (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / powerpop

Mika - The Boy Who Knew Too Much
Svým debutem "Life In Cartoon Motion" britský zpěvák libanonského původu Mika doslova převálcoval světové hitparády, tedy s výjimkou té naší a americké. Těžko se tedy divit, že jeho druhá deska "The Boy Who Knew Too Much" s sebou přináší obrovská očekávání. Mika odolal snahám vydavatelství, aby co nejdříve vydal pokračování a dal si od debutu patřičný odstup. Nicméně žádné velké změny by se dít neměly. Novinku opět připravil s producentem a muzikantem Gregem Wellsem, booklet ztvárnila opět jeho sestra a nemění se ani styl. Na desce uslyšíte například gospelový sbor, housle, Stuarta Price či zpěvačku Imogen Heap. Podle náslechu alba na Mikově MySpace.com, kde naleznete i tři remixy prvního singlu od Calvina Harrise, Boba Sinclara a Mirwaise, se zdá, že mírně ubylo balad na úkor rychlejších hitovek. "The Boy Who Knew Too Much" pochopitelně vychází i ve speciální edici, kde se k původním dvanácti skladbám přidá ještě třináctá bonusová a především další CD s koncertním záznamem "Mika Live At Sadler’s Wells".


Pearl Jam - Backspacer (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / grunge

Pearl Jam - Backspacer
Jedna z letošních nejočekávanějších desek je konečně připravena vyrazit na pulty obchodů a splnit všechny tužby nedočkavých milovníků rocku a grunge. Řeč je o "Backspacer" z dílny Eddieho Veddera a Pearl Jam. Muzikanti ze Seattlu na novinku upozornili již ochutnávkou "The Fixer". Tento singl vyšel v srpnu a ke skladbě vznikl i videoklip. Zmiňovaný song sklidil u fanoušků velký úspěch a podle předběžných recenzí se podobně bude dařit i samotné desce. Pokud se chcete sami přesvědčit o kvalitě nového materiálu, navštivte MySpace.com kapely. Zde totiž najdete nejen pilotní singl a druhou ochutnávku "Supersonic", ale rovnou všech jedenáct skladeb, které se nachází i na desce. Dodejme, že na jejich produkci se podílel Brendan O'Brien, jenž s Pearl Jam spolupracoval naposled na albu "Yield" z roku 1998.


Madonna - Celebration (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Madonna - Celebration
Poslední výběr hitů vydala Madonna před osmi lety pod názvem "GHV2". Tentokrát se ale rozhodla, že onu rekapitulaci provede ve velkém stylu. Kompilace dostala název "Celebration" podle zbrusu nové písničky, kterou napsala společně s Paulem Oakenfoldem. Výběrovka pak vychází hned ve třech verzích - jako jednodisková, dvoudisková a na DVD (to vyjde až 28. září). První jmenovaná s sebou přináší sedmnáct hitovek a zmíněnou novinku, dvoudisková poté přidává stejný počet skladeb včetně další novinky "Revolver", kde Madonnu doprovodil Lil Wayne. Na DVD se pak k fanouškům dostane rovná třicítka videoklipů včetně raritní verze "Justify My Love".


Europe - Last Look At Eden (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock

Europe - Last Look At Eden
Nesmrtelní rockeři ze švédské formace Europe se po třech letech hlásí o slovo s novou řadovou deskou. Členové kapely začali na novince "Last Look At Eden" pracovat na konci loňského roku a za pomoci producenta Tobiase Lindella připravili dvanáct skladeb. Nový materiál popsali sami muzikanti jako moderní retro rock a do písniček přimíchali i nové styly, pro Europe možná trochu netypické. Sami byste se ale měli přesvědčit na MySpace.com kapely, kde si můžete poslechnout tři nové skladby. Na jejich oficiálním kanálu na YouTube.com najdete dva nové videoklipy, které kapela natočila k singlům "Last Look At Eden" a "New Love In Town".


Janine Jansen - Beethoven*Britten: Koncerty pro housle (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: klasická hudba

Janine Jansen - Beethoven*Britten: Koncerty pro housle
Holandská muzikantka Janine Jansen je momentálně zřejmě nejvýraznější a zároveň i nejlepší světovou houslistkou, nedávno si ji mohli vychutnat i čeští milovníci klasiky na festivalu Dvořákova Praha. Název její nové nahrávky "Beethoven*Britten: Koncerty pro housle" prakticky prozrazuje vše podstatné. Od Ludwiga van Beethovena si vybrala "Opus č. 61 houslový koncert v D dur" a v případě Benjamina Brittena jeho "Opus č. 15". Album, o němž se dozvíte plno informací na těchto speciálních stránkách, kde naleznete i ukázky, Janine Jansen nahrála s Londýnským symfonickým orchestrem a s Brémskou komorní filharmonií; obě tělesa pod vedením estonského dirigenta Paavo Järviho.


House Of Lords - Cartesian Dreams (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock /glam metal

House Of Lords - Cartesian Dreams
S velkou personální změnou, která potkala House Of Lords před několika lety, kapela nabrala druhý dech a v novém line-upu vydává již třetí album "Cartesian Dreams". Nástupce majestátní nahrávky "Come To My Kingdom" obsahuje dvanáct skladeb včetně bonusového kousku "The Train". Všechny skladby produkoval zpěvák James Christian společně s Jeffem Kentem, a jak se jim spolupráce podařila, můžete sami ohodnotit poslechem ukázek, které najdete na portálu frontiers.it. Pokud vás tvorba těchto rockerů nadchla, můžete navštívit jejich koncert. Ten proběhne 28. listopadu ve Zlíně v Masters Of Rock Café.


Sean Kingston - Tomorrow (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: reggae fusion / r'n'b / pop-rap

Sean Kingston - Tomorrow
Jamajský zpěvák Sean Kingston udělal svým hitem "Beautiful Girls" pořádnou díru do světa. Dokonce tak velkou, že mohl přijet letos i na český Sázavafest, být jednou z největších hvězd, aniž by se lidi ptali, kdo to sakra je. Nicméně "Beautiful Girls" je už minulost a teď je tu "Tommorow", jeho druhé CD. Se čtrnácti skladbami a lidmi jako J.R. Rotem, RedOne, Akon, T-Pain, Timbaland v roli producentů a dále hosty Good Charlotte či Wyclef Jean by rád na první počin navázal. První dvě věci z "Tomorrow" hledejte na Kingstonově MySpace.com.


Sonata Arctica - The Days Of Grays (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: power metal /prog metal

Sonata Arctica - The Days Of Grays
Nové album finské formace Sonata Arctica zajisté potěší fanoušky poctivého power metalu a možná zaujme i příznivce progresívní odnože tohoto žánru. Na novince "The Days Of Grays" posluchači najdou nejen orchestrální pasáže, ale také ženský vokál. Nahrávka obsahuje ve standardní verzi celkem dvanáct skladeb, v limitované edici přinese navíc bonusový song "In The Dark". K dostání bude i speciální verze s druhým CD, jež bude obsahovat některé nové skladby v přepracované orchestrální podobě. I když si někteří fanoušci stěžují na nedostatek kytarových sól a celkově pomalejší charakter alba, doma ve Finsku se deska v prodeji stala již zlatou. Na MySpace.com formace najdete k poslechu oba singly "The Last Amazing Grace" a "Flag In The Ground". Naživo pak můžete kapelu zastihnout na scéně 12. a 13. listopadu, kdy muzikanti navštíví Českou republiku. Nejprve vystoupí v pražském klubu Roxy a následující den ve zlínském Masters Of Rock Café.


Manu Chao - Baïonarena (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / ska / alternativa

Manu Chao - Baionarena
Poslední počin "La Radiolina" vydal Manu Chao před dvěma lety a po jeho vydání samozřejmě následovalo i koncertní turné, které absolvoval se svojí skupinou Radio Bemba. V římském amfiteátru v Bayonne jeden z koncertů zaznamenal a dvou a půl hodinové vystoupení se nyní dostává do regálů obchodů pod názvem "Baïonarena", a to jak na dvoudiskovém CD, tak i na DVD. Video podoba navíc přinese i všechny videoklipy z posledního alba a dokument "Carnet de Voyage". Drobnou ochutnávku hledejte na webu Manu Chaoa.


Despised Icon - Day Of Mourning (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: deathcore

Despised Icon - Day Of Mourning
Kanadská těžkotonážní formace Despised Icon připravila pro fanoušky novou řadovou desku "Day Of Mourning". Jedná se o první nahrávku, na které se podíleli dva noví muzikanti - americký kytarista Ben Landreville a baskytarista Max Lavelle. Za pomoci producenta Yannicka St-Amanda dala šestice muzikantů dohromady jedenáct nových skladeb včetně bonusu "Five One Four", některé z nich najdete k poslechu na jejich MySpace.com. Na stejné adrese se můžete podívat i na videoklip k titulnímu songu, který produkoval hiphopový tým producentů z Montrealu Kartel Films.


The Asteroids Galaxy Tour - Fruit (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: psychadelický pop

The Asteroids Galaxy Tour - Fruit
The Asteroids Galaxy Tour - trošku zvláštní název pro kapelu, nemyslíte? A vězte, že tomu odpovídá i hudba téhle skupiny, pocházející z Dánska. "Fruit" je jejich prvním počinem a už nyní si s sebou nese velmi slušné reference. Oblíbily si je například Amy Winehouse, Katy Perry, jimž The Asteroids Galaxy Tour dělají, respektive budou dělat předskokany, či Steve Jobs, který si vybral jeden z jejich songů do reklamy na iPody. Co všechny tyhle lidi na jejich zelektrizovaném popu zaujalo, zjistíte na MySpace.com formace.


Harry Connick Jr. - Your Songs (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: tradiční pop

Harry Connick Jr. - Your Songs
Harry Connick Jr. je takovým pokračovatelem Franka Sinatry a party kolem něj, není proto divu, že je velmi populární za velkou louží. V jeho dalším CD "Your Songs" má hluboko zabořené prsty Clive Davis, jenž má na svědomí z velké části výběr písniček a pochopitelně i produkci. Standardní verze obsahuje čtrnáct skladeb, mezi nimiž nalezneme takové evergreeny jako Sinatrovu "All The Way", Elvisovu "Can't Help Falling In Love With You", "And I Love Her" The Beatles, Chaplinovu "Smile" či "Your Song" Etona Johna, která svým způsobem dala albu jméno. K jeho nahrávání si Connick Jr. pozval i několik hvězdných hostujících muzikantů, jako je třeba Bryan Sutton, kterého potkáváme spíše v country, nebo oba bratři Marsalisovi. CD si v krátkých ukázkách můžete poslechnout v internetovém obchodě Amazon.com.


Three Days Grace - Life Starts Now (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / post-grunge

Three Days Grace - Life Starts Now
Kanadská formace Three Days Grace je jednou z nejúspěšnějších rockových kapel Severní Ameriky, ovšem v Evropě až takové úspěchy neslaví. Možná se to změní s jejich třetím počinem "Life Starts Now". Čtveřice pocházející z Nordwoodu v Ontariu konkuruje svým post-grunge Nickelback a stejně jako v případě předchozího CD si ke spolupráci přizvala ostříleného Howarda Bensona, který stojí za deskami Hoobastank, My Chemical Romance, P.O.D. nebo i poslední Kelly Clarkson. Z "Life Starts Now" je prozatím k dispozici pouze první singl "Break" například na webu kapely.


V krátkosti - mluvené slovo

Vydavatelství Supraphon si pro fanoušky mluveného slova připravilo dvě lahůdky.

  • Už v šedesátých letech Supraphon natočil s tehdy předními umělci Čapkovy "Povídky z jedné a druhé kapsy" a "Apokryfy". Tyto nahrávky nyní oprášil, akusticky renovoval a nyní je vydává na dvoudiskovém titulu jako "Povídky a apokryfy". Uslyšíte tu dnes již legendy Národního divadla Otakara Brouska, Václava Vosku, Ladislava Peška, Martina Růžka, Jana Pivce, Karla Högera, Luďka Munzara, Jiřinu Petrovickou, Danu Medřickou, Vladimíra Šmerala, Radovana Lukavského a Olgu Scheinpflugovou.
  • "Ostře sledované vlaky" se zapsaly zlatým písmem do dějin české kinematografie a nyní se mu dostalo i nového zvukového zpracování. Hrabalův román na stejnojmenné nahrávce čte Kryštof Hádek.

Dále vychází:

Andras Schiff - Schumann: Kreisleriana, Gesänge Der Frühe, Davidsbündlertänze U.A. (Warner Music)
Bohumil Hrabal - Ostře sledované vlaky (Supraphon)
Britten - A Ceremony Of Carols (EMI)
Cliff Richard & Shadows - Reunited (EMI)
Danger Danger - Revolve (Mystic Production)
Depeche Mode - Sound Of Universe/Ee (EMI)
Diana Krall - Quiet Nights / Deluxe (Universal)
Duran Duran - Live In Hammersmith/Ltd (EMI)
Duran Duran - Rio/Special Edition Ltd (vinyl) (EMI)
Duran Duran - Rio/Special Edition Ltd (EMI)
Elton John - To Russia With Elton/Live 1 (DVD) (EMI)
Evile - Infected Nations (Mystic Production)
Genesis - Live 1972 (EMI)
Grainger - Country Gardens (EMI)
Hank Marvin - Into The Light (EMI)
Hope Daniel - Air-A Baroque Journey (Universal)
Ian Hunter - You'Are Never Alone When.. (EMI)
Jane Brikin - Au Palace /Live (EMI)
Karel Čapek - Povídky a Apokryfy (Supraphon)
Lillian Axe - Sad Day On Planet Earth (Mystic Production)
Lynyrd Skynyrd - Atlantic City/Live 2006 (DVD) (EMI)
Marduk - Wormwood (Mystic Production)
Mika - We Are Golden (singl) (Universal)
Municipal Waste - Massive Aggresive (Box) (Mystic Production)
Rutter - Carols From Clare (EMI)
Různí - Chvála bláznovství (Supraphon)
Různí - More Choral Favourites From Ki (EMI)
Různí - More Organ Favourites From Kin (EMI)
Sousa - Favourite Marches (EMI)
Stanford - Evening Services (EMI)
Tear, Luxon, Previn - Dicky Bird & The Owl (EMI)
Theatre Of Tragedy - Forever Is The World (Mystic Production)
Uriah Heep - Celebration (Warner Music)
Wabi & Miki Ryvolovi - Hobousárny (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY