Nové desky pro 36. týden

06.09.2009 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Mnoho desek bez velkých jmen - toť charakteristika tohoto týdne. Nicméně malou událostí je desáté album Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře, za povšimnutí stojí společné dílo Petea Yorna a Scarlett Johansson, po čase se hlásí Jamie T, konečně k nám dorazili countryoví Lady Antebellum a muziku přitvrdí Gotthard.
Pokud se v pondělí 7. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Svěrák & Uhlíř - Takovej ten s takovou tou (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pro děti

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř - Takovej ten, s takovou tou...
Autorská dvojice Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř, kterou lze už po těch letech tvorby pro děti nazvat legendární, vydává jubilejní desáté album písniček z bezpochyby nejoblíbenější vyučovací hodiny na světě "Hodiny zpěvu". Album dostalo název "Takovej ten s takovou tou" a stylově vychází na začátku školního roku s pilotní skladbou "Na zahrádce". Na dvou discích najdete vedle deseti nových písniček i dvě operky "O dvanácti měsíčkách" a "Šípková Růženka" včetně jejich karaoke verzí.


Pete Yorn & Scarlett Johansson - Break Up (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie pop

Scarlett Johansson & Pete Yorn - Break Up
Společné dílo kytaristy Petea Yorna a herečky Scarlett Johansson "Break Up" vznikalo dlouhé tři roky a jeho příprava tedy začala ještě před nahráním její sólovky. Inspirací pro ně byly dvě alba Serge Gainsbourga a Brigitte Bardot z let 1967 a 1968. Tyto desky byly ale opravdu pouhou inspirací v tématu, jelikož až na jednu výjimku jsou všechny skladby z pera Petea Yorna. Ty se nesou v duchu indie popu a kytarového písničkářství. Zajímavostí určitě je, že Scarlett Johansson nahrála své vokální party během dvou odpoledních seancí. Z "Break Up" je prozatím k dispozici pouze první singl "Relator", jehož videoklip najdete na speciálním webu tohoto alba.


Jamie T - Kings And Queens (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock / hip hop

Jamie T - Kings And Queens
Před dvěma lety si Jamie T za svůj debut "Panic Prevention" vysloužil nominaci na Mercury Prize a i když tehdy brali vítězství Klaxons, vynahradil si to alespoň vítězstvím v anketě NME. Nicméně britské posluchače svou směsí všeho možné od rock'n'rollu až po hip hop v nevážném stylu rozhodně zaujal. Nyní se bude chtít opět vytáhnout s druhým albem "Kings And Queens" a podle prvních ohlasů se mu to i povedlo. Něco málo z tohoto CD hraje na jeho webu.


Boys Like Girls - Love Drunk (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop punk

Boys Like Girls  - Love Drunk
Letos v srpnu uplynuly už tři roky uplynuly od vydání debutového alba bostonské formace Boys Like Girls a nyní míří k fanouškům druhá nahrávka "Love Drunk". Oproti předchozímu počinu posadili muzikanti do producentské židle Briana Howese, známého z kolaborace se zpěvákem Chrisem Cornellem. Pánové dali dohromady jedenáct skladeb včetně dvou singlů. Oba - pilotní "Love Drunk" a druhou ochutnávku "She's Got A Boyfriend Now" najdete k poslechu na MySpace.com kapely. Na stejné adrese se můžete podívat i na videoklip k titulnímu songu, kde si zahostovala americká zpěvačka a herečka Ashley Tisdale. Dodejme, že kromě standardní edice bude k dostání i limitovaná verze se třemi bonusovými skladbami. Přinese navíc akustické verze obou singlů a remix songu "Love Drunk".


Lady Antebellum - Lady Antebellum (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: country

Lady Antebellum - Lady Antebellum
Zapomeňte chvíli na Lady GaGa nebo Lady Sovereign, nyní přichází do Evropy Lady Antebellum a bude vás mást. Hraje country a skrývají se za ní tři lidi - zpěvačka Hillary Scott, zpěvák Charles Kelley a kytarista Dave Haywood. Minulý rok v zámoří jakožto nováčci provětrali nejen žebříčky, ale také Grammy, kde byli nominováni i na Best New Artist. Tu jim sice vyfoukla Adele, nicméně si toto ocenění odnesli alespoň od Akademie country hudby a Country asociace. Za úspěchem jejich eponymního debutu vedle tria stáli Victoria Shaw a především Paul Worley, který má na svém kontě vedle několika počinů Big&Rich, dvě Grammy za alba "Wide Open Spaces" a "Fly" Dixie Chicks. Jestli si takovou pozornost Lady Antebellum zaslouží, můžete posoudit díky jejich MySpace.com.


Gotthard - Need To Believe (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock

Gotthard - Need To Believe
Milovníci čistokrevného rocku si s novým albem Gotthard přijdou na své. Tato parta ze Švýcarska nahrála po dvou letech nové řadové album "Need To Believe" a po předchozím úspěšném počinu "Domino Effect" má skvěle našlápnuto. Oproti předchozí desce se ale produkce ujal Richard Chycki. Jak se tato spolupráce osvědčila, můžete sami posoudit poslechem dvou skladeb z nového alba, které najdete na MySpace.com profilu Gotthard. Skalní fandy jistě potěší zpráva o luxusním balíčku, který kromě standardního jedenáctiskladbového tracklistu přinese navíc song "Ain't Enough". Zvláštní pozornost si zaslouží samotný přebal alba, jež podle zpěváka Stevea Lee vyjadřuje filozofii kapely - "Věřte si a dělejte vše podle sebe, i když si občas myslíte, že je nemožné vaše cíle splnit. Stejně jako vymačkat vodu z kamenů."


Howie Day - Sound The Alarm (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: akustický pop

Howie Day - Sound The Alarm
Ačkoli by jméno Howie Day a možná i název titulu "Sound The Alarm" mohlo svádět k hip hopu nebo rapu, přesto příznivci tohoto žánru mohou zůstat v klidu. Jedná se totiž o amerického písničkáře a jeho třetí dlouhohrající počin, který nahrál mezi roky 2006 a 2008 na několika různých místech. Zatímco na předchozím albu spolupracoval s Martinem Gloverem, členem The Firemen Paul McCartneyho a producentem například "Urban Hymns" The Verve, tentokrát se spojil s lidmi, kteří dříve nahrávali s Aimee Mann, The Fray, Jasonem Mrazem či KT Tunstall. První dvě ochutnávky nabízí zpěvák, který momentálně předskakuje Colbie Caillat, na svém MySpace.com.


HEALTH - Get Color (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Health - Get Color
Američtí rebelové HEALTH vznikli před třemi lety a od té doby vydali včetně debutu tři řadová alba. Poslední dílo "Get Color" mohutně představili už z části veleúspěšným singlem "Die Slow", ke kterému vznikl i příslušný videoklip. Skladbu i snímek můžete sami ohodnotit poslechem na MySpace.com formace, kde najdete ještě jeden čerstvý song "We Are Water". Novinka čítá celkem devět písní, jejichž nahrávání probíhalo v Los Angeles za dohledu Mannyho Nieta. Jak jeden ze členů kapely prozradil, název alba si vypůjčili z televizní show a nahrávalo se nikoliv digitálně, ale na pásku, aby muzikanti docílili bohatšího zvuku.


The Crystal Method - Divided By Night (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: elektronika / breakbeat / chillout

The Crystal Method - Divided By Night
Ken Jordan a Scott Kirkland alias The Crystal Method se za šestnáct let své existence stali jednou z nejúspěšnějších elektronických formací ve Spojených státech, což mají podpořeno nejenom vysokými prodeji svých desek, ale řadou skladeb v hrách, televizních reklamách či filmech. I díky tomu a řadě dalších počinů jejich příznivci nemuseli tolik žehrat na pětiletou pauzu mezi studiovými alby, která končí díky "Divided By Night" právě nyní. K nahrávání tohoto CD si duo pozvalo například Petera Hooka z New Order, židovského reggae rappera Matisyahu, Justina Warfielda z She Wants Revenge, LMFAO, metalovou bubenici Samanthu Maloney, zpěvačku Emily Haines z Metric, Jasona Lytla z Grandaddy a další. O tom, jestli se dlouhé čekání vyplatilo, můžete přemýšlet u poslechu celé desky na MySpace.com formace.


The Cribs - Ignore The Ignorant (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock

The Cribs - Ignore The Ignorant
Jak kytarista britských The Cribs slíbil před časem v rozhovoru pro NME, nové deska jeho formace se skutečně dočkala zářijového vydání. Na čtvrtou řadovku "Ignore The Ignorant" si fanoušci museli počkat dva roky a odměnou jim je dvanáct nových skladeb, které muzikanti nahráli společně s producentem Nickem Launaym. Ten stojí i za letošními deskami od Maxïmo Park nebo Yeah Yeah Yeahs. Dvě z nových písní "We Were Aborted" a singl "Cheat On Me" umístili členové kapely na svůj MySpace.com profil a celé album si můžete poslechnout na stránkách NME.com.


ViLSY - Lady Rap (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop / rap / crunk

ViLSY - Lady Rap
Že rapují jen chlapi, to už dávno není pravda. V zámoří si už na to zvykli a nyní tahle móda přichází i na naší scénu, i když jí sem zavanuly východní větry. Debutanka ViLSY sice žije v Praze, ale z pusy se jí nejčastěji line ruština - do svých deseti let totiž žila v altajském kraji. Do nahrávací společnosti jí dopomohl její profil MySpace.com, na kterém si můžete poslechnout čtyři tracky, a odtud už nebylo daleko k debutu "Lady Rap". Ten s ní natočili Tomáš Etien Sochůrek, který je podepsán pod řadou českých hiphopových desek, Američan K.U., který spolupracoval s NASem, producentská crew V-Style z Petrohradu a pozvání přijali slovenský rapper DNA z Drvivé Menšiny, ruská rapperka RENA z labelu Def Joint a řada dalších.


The Used - Artwork (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / emo

The Used - Artwork
Kvartet The Used měl se svou novou deskou velké plány. Když začali členové kapely začátkem loňského roku na desce pracovat, chtěli na ní vykouzlit podobný zvuk, jaký slyšeli u Weezer na albu "Pinkerton" z roku 1996. Z tohoto důvodu měli pro produkci oslovit frontmana své modly Riverse Cuoma. Nicméně z těchto plánů sešlo a muzikanti se spokojili s producentem Mattem Squirem, který spolupracoval třeba s Panic! At The Disco. Začátek nahrávání se nakonec přesunul na začátek tohoto roku a po seanci ve studiu vzniklo jedenáct skladeb včetně singlu "Blood On My Hands". Ochutnávku včetně další jednohubky "Born To Quit" najdete na MySpace.com profilu The Used a videoklip na oficiálních stránkách kapely.


Jeremih - Jeremih (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / hip hop / pop

Jeremih - Jeremih
Kariéra teprve jednadvacetiletého r'n'b zpěváka Jeremiha začala už na střední škole v soutěži talentů, kde si díky poctě Stevie Wonderovi vysloužil studium na Columbia College Chicago, kterou navštěvoval třeba Common nebo Kanye West. Pak už to šlo ráz na ráz - podpis smlouvy s Def Jam, první singl "Birthday Sex", čtvrté místo v americkém žebříčku a nyní debutové eponymní album. To se veze na současné vlně autoladiček a v Státech ji tak přirovnávají k klonu již zmíněného Kanye Westa. Co je na tom pravdy, můžete zjišťovat na MySpace.com Jeremiha.


Rufus Wainwright - Milwaukee At Last!!! (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: popopera

Rufus Wainwright - Milwaukee At Last!!!
Kanadský zpěvák Rufus Wainwright trvale žijící v Spojených státech uskutečnil před dvěma roky rozsáhlé turné k albu "Release The Stars" trvající osm měsíců. Nyní se k němu vrací prostřednictvím živáku "Milwaukee At Last!!!", který v obchodech naleznete jak na CD, kam Wainwright vybral deset skladeb, nebo jako celý koncert ve video podobě na DVD. Společnost mu v případě tohoto koncertu, který se uskutečnil v srpnu 2007, dělalo nejen vyprodané divadlo Pabst v Milwaukee s kapacitou přes třináct set lidí, ale i sedmičlenná doprovodná kapela. Kdo má chuť na trošku tradičního popu v kombinaci s operou a popovým písničkářstvím, nechť zabrousí na MySpace.com zpěváka, kde ze zmíněného alba nalezne několik ukázek.

V krátkosti - Mluvené slovo

Nahrávací společnost Popron Music, opět po čase zásobí trh řadou titulů, o které se budou zajímat milovníci mluveného slova.

  • Již před pár měsíci jsme psali o první trojici z celkového počtu deseti herců, kteří převyprávěli "Příběhy dobrého vojáka Švejka" Jaroslava Haška. Po Josefu Somrovi, Bohumilu Kleplovi a Petru Nárožném pokračuje hned čtveřice. Zážitkem jistě bude fragment této knihy v podání nekorunovaného krále mluveného slova Miroslava Donutila, jistě i Václava Postráneckého, Václava Vydry a Arnošta Goldflama.
  • Spisovatel a novinář Rudolf Křesťan proslavený svými fejetony je neodmyslitelně spjatý s časopisem Mladý svět, ale v posledních letech své fejetony sám čte za rozhlasovým mikrofonem. Nyní se rozhodl vydat část z nich na CD " Fejetony" a pro své autorské čtení si vybral hned 33 nejúspěšnějších fejetonů.
  • Světoznámou pohádku o dřevěném panáčkovi Pinocchiovi vypráví na 2CD "Pinocchiova dobrodružství" herec a zpěvák Jiří Macháček. Příběh o loutce s dlouhým nosem je populární i díky četným filmovým a televizním zpracováním a díky typickému a nezaměnitelnému přednesu Jiří Macháček by neměla uniknout vaší pozornosti i jeho audio podoba.

Dále vychází:

Barbora Hrzánová - Čarodějnice školou povinné (Jill Murphyová) (Popron Music)
Blanka Kubešová - Deník Leošky Kutheilové (Popron Music)
Brooks & Dunn - Greatest Hits (Sony Music)
Brutus - Alko Alkohol/Pozdní sběr 1999 (EMI)
D'Arcangelo Ildebrando - Arie Italiane Per Basso (Universal)
Dame Edna Everage - Last Night Of Poms (EMI)
Jay-Z, Rihanna & Kanye West - Run This Town (singl) (Warner Music)
Jiří Macháček - Pinocchiova dobrodružství (Carlo Collodi) (Popron Music)
Kajagoogoo&Limahl - The Best Of (EMI)
Klapka Jerome - Tři muži na toulkách (Popron Music)
Madonna - Celebration (singl) (Warner Music)
Michal David - Muzikálové balady (Popron Music)
Muse - Uprising (singl) (Warner Music)
Paramore - Ignorance (singl) (Warner Music)
Pur - Wunsche (EMI)
Rudolf Křesťan - Fejetony (Popron Music)
Různí - Best Of Dance 3/2009 (Universal)
Různí - Centennial Gala (DVD) (Universal)
Různí - Hannah Montana Series 3 (soundtrack) (EMI)
Různí - O zlaté kolébce (Popron Music)
Různí - To nejlepší z české humoresky (Popron Music)
Saosin - In Search Of Solid Ground (EMI)
Scooter - J'Adore Hardcore (MCD) (Warner Music)
Tina Turner - Platinum Collection (EMI)
Trace Adkins - X (EMI)
Turin Breaks - Bottled At Source/Best Of (EMI)
U2 - I'll Go Crazy If I Don't (singl) (Universal)
Uchida Mitsuko - Konc.pro klavír k.488,491 (Universal)
Ultravox - Lament/Remastered (EMI)
Ultravox - U-VOX (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY