Video Jukebox 33/2009

21.08.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén internetového videa - klipy zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

The Big Pink
The Big Pink - Dominos
žánr: indie rock, electro
info: oficiální web, MySpace.com

Robbie Furze a Milo Cordell v počátcích ujížděli na agresivním industrialu, ale časem začali s hlukem více experimentovat. V roce 2009 se tak ocitají na startovní čáře se svým debutem "A Brief History Of Love", v tričku We were signed by 4AD, po krk potopení v psychedelii a závislí na shoegazeu. Název si půjčili z alba The Band a kromě něj dle svých slov čerpají inspiraci v soulu (Otis Redding), hip hopu (Timbaland) a již zmiňovaném industrialu (Skinny Puppy). "Dominos" navazuje na úspěšné singly "Velvet" a "Stop The World" a předznamenává samotnou desku, která vychází 14. září. A o tom, že The Big Pink nejsou jen wannabe kluci z obálky NME, ale že mají talent a invenci v malíku, svědčí i skvělá coververze "Love Song" od The Cure (pokud jste neslyšeli, můžete kliknout zde).


Girls
Girls - Lust For Life
žánr: garage rock, pop
info: oficiální web, MySpace.com

San Francisco, hotelová recepce. Místo, kde Christophera Owense potkala srážka s nápady, tématy a motivy, které následně přetavil s pomocí kuchaře Cheta Jr Whitea v debutové album "Album" projektu Girls. "Čtyřicetiletý kuchař a panic zakládá kapelu," pousmál se Chet (ne, není mu čtyřicet, ale prý tak vypadá) v jednom z rozhovorů pro BBC. Již v době, kdy věděl, že to vyšlo, protože jejich ódě na lo-fi, folk, garážové zkušebny a Elvise Costella přišel na chuť i Pitchfork, který skladbu "Hellhole Ratrace" označil za jednu z nejlepších letošních písniček. "Lust For Life" je vlastně stará záležitost, protože na singlu vyšla už loni, ale Evropa se dočká až 7. září a klip je úplná novinka. Debut "Album" vychází v Evropě 28. září.


Živě: Malajube (They Shoot Music Dont They Session)

Malajube
Frankofonní kanadská indie parta Malajube, která debutovala v roce 2004 albem "Le compte complet", je (překvapivě) z Montrealu. Za sebou už má tři alba, to poslední "Labyrinthes" pak vyšlo letos v únoru. Na jaře se právě s ním Malajube zastavili ve vídeňském klubu B72 a při této příležitosti vznikly i lajv klipy k písničkám "Les Collemboles" a "Porté Disparu". Obě najdete na zmiňované novince.


The Pastels / Tenniscoats - Two Sunsets
The Pastels / Tenniscoats - Vivid Youth
žánr: indie, dream pop
info: MySpace.com (The Pastels), MySpace.com (Tenniscoats)

Fúze klasickým glasgow-popem odkojené formace The Pastels a japonského dua Tenniscoats není žádným pokusem o brutální progresi. Obě formace toho totiž mají dost společného. Snad i proto výsledek zní - alespoň v případě singlu "Vivid Youth" - zatraceně sexy. Pop ve fraku, co nosila generace vašich prarodičů, který lze brát jako soundtrack pro odpolední usínání u praskajícího krbu uprostřed zimy i k letnímu grilování, když chcete například nahodit nostalgickou atmosféru k historkám z dětství. Singl, který předznamenává na konec září připravené album "Two Sunsets", doplňuje na béčku již méně zdařilá coververze "About You", původně od The Jesus And Mary Chain. se dalo čekat ledacos, ale rozhodně ne tenhle dokonalý šedesátkový popík


Jack Peñate
Jack Peñate - Pull My Heart Away
žánr: indie pop
info: oficiální web, MySpace.com

Jack Peñate si před podpisem s labelem XL Recordings prolezl kompletní londýnskou klubovou a barovou scénu a po podpisu, s vydáním svého debutového alba "Matinée" i nudu a průměrnost ničím neochuceného středoproudového popu. Spíše než jeho hudba tak zaujaly jeho netradiční taneční figury... S druhým albem se ale dal dohromady a hlavně si sedl s producentem Paulem Epworthem (např. Bloc Party, Kate Nash, Friendly Fires). Výsledkem je deska "Everything Is New", která vyšla 22. června a která se těší výrazně pozitivnějším ohlasům. "Pull My Heart Away" je třetím singlem z ní a vychází 24. srpna.


Černobíle: Buddy Holly And The Crickets - That'll Be The Day

Buddy Holly
Buddy Holly, vl. jménem Charles Hardin Holley, je dalším z pionýrů rokenrolu. Stal se inspirací pro The Beatles, The Beach Boys i Rolling Stones a magazín Rolling Stone jej dokonce zařadil na třinácté místo žebříčku nejlepších interpretů všech dob. Jeho hudební kariéra však byla bohužel velmi krátká - v roce 1959 zemřel při leteckém neštěstí (spolu s ním i Ritchie Valens a Jiles Perry Richardson). "That'll Be the Day" je jeho třetím singlem, který mu přinesl v roce 1957 první americkou i britskou hitparádovou jedničku zároveň.


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY