Lady GaGa + trocha inteligence = Little Boots

12.08.2009 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Vypadá to, že popu začínají pozvolna vládnout electropopové zpěvačky, které se nezdráhají si svůj materiál i skládat, a ne jen čekat, kterýpak producent jim upustí nějaký přebytek ze svého počítače. A Little Boots neboli Victoria Hesketh hraje na svém debutu "Hands" rozhodně vysokou ligu.
8/10

Little Boots - Hands

Skladby: New In Town, Earthquake, Stuck On Repeat, Click, Remedy, Meddle, Ghosts, Mathematics, Symmetry, Tune Into My Heart, Hearts Collide, No Brakes, Hands (hidden track)
Vydáno: 29.6.2009
Celkový čas: 48:54
Vydavatel: Warner Music
Talent skládat písničky a nahrávat si doma jejich dema je nejen pro Little Boots určitě to největší plus. Pak stačí jen se dostat k hudebnímu vydavatelství, spolčit se s nějakým studiovým profíkem (zde hlavně Greg Kurstin, který už letos stihl zazářit na "It's Not Me, It's You" Lily Allen), dostat na svou stranu DJe (=úspěch předsinglů "Stuck On Repeat" a "Medle") a novináře (=první místo v anketě BBC "Sound Of 2009") a je vyhráno. Na opravdový průlom do mainstreamu sice Victoria ještě čeká, ale dva Top 20 hity už na ostrovech má.

"Hands" by se zjednodušeně dalo označit za další evoluční krok po Lady GaGa. A krok rozhodně správným směrem. Victorii až tolik nezáleží na image, ale o to více úsilí věnuje samotné hudbě a je z ní cítit, že ji právě mnohem více baví samotné muzicírování než ten cirkus kolem. Někdy se sice zdá, že se ve studiu v tom množství mašinek ztrácela, ale naštěstí ji producenti vždy opět vytáhli na správnou cestu.

Zřetelná inspirace osmdesátkami, která se dá označit místy až za vykrádání, aniž by to bylo myšleno pejorativně, přesně definuje zvuk desky. Jedna taneční hitovka střídá druhou, oddechnutí od parketu nám Little Boots dá až ve třináctém utajeném tracku "Hands", kde si naopak odpustila všechny studiové vymoženosti a vystačila si pouze s klavírem. Bylo by asi moc chtít od mladé slečny na debutovém albu, aby řešila něco více než zábavu, vztahy a podobně, k jejímu vysokooktanovému popu však nic moc neřešící texty docela pasují. To důležité se stejně odehrává mimo lyrickou složku. Když se hudebně inteligentně bavit, tak klidně takhle.

Kdoví jestli za rok či dva bude o Little Boots ještě slyšet, každopádně místo v hudební historii si vydobyla skladbou "Symmetry", v níž se spojila s Philipem Oakeym z Human League. Pokud chcete slyšet písničku, která má vše a ještě něco navíc, je to ten správný tip. Zbylých dvanáct kousků je pak nadstandardní bonus.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY