Nové desky pro 22. týden

31.05.2009 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Ozdobou edičních plánů tohoto týdne je bezesporu živé album jazzmanů Gary Burtona, Pata Methenyho, Steva Swallowa a Antonia Sancheze. Do country se pustili hned dvě hudební hvězdy Elvis Costello a Jewel, hip hop a spřátelené styly geniálně parodují komici The Lonely Island, slovenská Tina cílí třetím albem.
Pokud se v pondělí 1. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Burton/Metheny/Swallow/Sanchez - Quartet Live! (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz

Burton/Metheny/Swallow/Sanchez - Quartet Live!
Vibrafonista Gary Burton, kytarista Pat Metheny, basista Steve Swallow a bubeník Antonio Sanchez - těžko budete hledat na současných pódiích hvězdnější jazzové seskupení. Historie tohoto spojenectví sahá až do šedesátých let, kdy se Burton poprvé setkal se Swallowem, a trvalo až do konce sedmdesátých let, na jejichž začátku se k nim připojil čerstvě vystudovaný Metheny. Loni několika koncerty proběhla reinkarnace tohoto projektu a jeden z koncertů v kalifornském Oaklandu kvartet zaznamenal na CD "Quartet Live!". Hvězdné muzikantské obsazení tu koresponduje i s hudební náplní. Koncert je poskládaný především ze skladeb složených pro původní Burtonův kvartet,a tak uslyšíte hudbu z pera Chicka Corey, Keitha Jarretta, Carly Bley nebo právě Pata Methenyho. Zda si Burton a spol. zadělali na další Grammy, můžete zjišťovat z ukázek na stránkách internetového obchodu Amazon.com.


Elvis Costello - Secret, Profane And Sugarcane (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: country / bluegrass

Elvis Costello - Secret, Profane And Sugarcane
Elvis Costello si nikdy nehrál na žánrového puristu. S velkou chutí se pouští do jakéhokoli žánru. Je ovšem pravda, že od té doby, co si naposled zahrál na své desce country, uběhla už slušná řádka let. Albem "Secret, Profane And Sugarcane" toto nyní napravuje. Na čas opustil svoji doprovodnou skupinu, sezval jedny z nejlepších amerických muzikantů tohoto žánru a pod vedením T Bone Burnetta během tří dnů v Nashvillu natočil titul o třinácti kouscích, z nichž devět složil sám, dvě dohromady s Burnettem, jeden s Lorettou Lynn a poslední si vypůjčil z repertoáru Binga Cosbyho. Ač to zaměřením nevypadá, "Secret, Profane And Sugarcane" se tématicky odkazuje na život Hanse Christiana Andersena a jeho spojení s anglofonním světem. Na stránkách Elvise Costella naleznete album k poslechu v celé jako kráse.


The Lonely Island - Incredibad (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: komediální hip hop / komediální rap

The Lonely Island - Incredibad
The Lonely Island je komediální skupina z kalifornského Berkeley. Asi si říkáte, proč o nich píšeme, ale toto trio vydalo svoje debutové - hudební album "Incredibad", na němž si dělá srandu ze současného hip hopu a r'n'b. To by ještě nemuselo být tak výjimečné, kdyby ke spolupráci nepřemluvili lidi jako rapper T-Pain, Justin Timberlake, vokalista The Strokes Julian Casablancas či herce Jacka Blacka. Jejich husarským kouskem je pak Norah Jones zpívající hip hop a rapující Natalie Portman. Komu nevadí v hudbě trošku humoru, nebo jej přímo vyhledává, měl by rychle navštívit MySpace.com téhle partičky, protože tohle album opravdu stojí za to.


Jewel - Perfectly Clear (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: country

Jewel - Perfectly Clear
Je to trošku paradoxní. Zatímco na začátku května vyšla Jewel v Americe nová, pro děti určená deska "Lullaby", k nám se teprve nyní dostává její předchozí počin "Perfectly Clear" , ve Státech vydaný přesně před rokem. Velkou část viny na tom zřejmě nese především zvolený styl, tedy country. Jewel se kvůli tomu spojila s polovinou dua Big & Rich Joem Richem, který už vypomohl kolegyním Faith Hill, či Gretchen Wilson. Nicméně, co se týče autorství písniček, je takřka vše v režii Jewel, jak jsme u ní zvyklí. Album před rokem dobylo vrchol countryového žebříčku a první desítku Billboard 200. Jak zní countryová Jewel, zjistíte například na portálu iLike.


Kronos Quartet - Floodplain (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme

žánr: experimentální klasická hudba / world music

Kronos Quartet - Floodplain
Hudební experimentátoři v klasické hudbě Kronos Quartet se po čase opět vrací s novou deskou "Flooding" k inspiracím ve world music. Ty pocházejí z různých částí světa, jež ale pojí jeden druh přírodních katastrof, a jak napovídá název, jsou jimi ničivé povodně. Kronos Quartet se tak v jednotlivých skladbách postupně vydávají do Iráku, Iránu, Egypta, Libanonu, Kazachstánu, Srbska, Indie či Ázerbajdžánu. Kvůli autenticitě si pozvali k nahrávání hráče na velmi exotické nástroje, včetně Wu Mana, se kterým natáčeli předchozí desku. Spojení klasiky a world music v podání Kronos Quartet poslouchejte na jejich MySpace.com.


Esmée Denters - Outta Here (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

Esmée Denters - Outta Here
Představte si, že rádi zpíváte, nazpíváte proto několik známých hitů, vystavíte jen na YouTube.com a za pár měsíců se vám ozve Justin Timberlake, že by s vámi chtěl udělat desku. Trošku přitažené za vlasy, že? Ale u Holanďanky Esmée Denters tomu tak opravdu bylo. Její debut "Outta Here" je toho důkazem a Timberlake jakožto výkonný producent si něm dal sakra záležet. Takovou kumulaci autorských hvězd jen tak někde nenajdete. Vedle zpěvačky samotné a pochopitelně Justina se tu objevují jména jako Pollow da Don, Jason Perry (McFly), Chantal Kreviazuk, Ryan Tedder, Espen Lind, Stargate, Danja, Mike Elizondo a řada dalších. Jak se povedlo Justinu Timberlakovi rozvést talent mladé Holanďanky zjistíte na jejím MySpace.com.


311 - Uplifter (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

311 - Uplifter
Američtí rockeři 311 o sobě nedali čtyři roky vědět a nyní se hlásí o slovo se zbrusu novou deskou. Jejich devátá řadovka pojmenovaná "Uplifter" dostala po ročních přípravách tvar a s titulem míří na pulty obchodů. Pětice na novém materiálu spolupracovala s Bobem Rockem, který pomohl také Metallice, Bon Jovi nebo Mötley Crüe. Jako první singl muzikanti vybrali skladbu "Hey You", jež dorazila do rádií 7. dubna a nyní ji spolu s dalšími songy najdete na MySpace.com profilu formace. Pokud vás nové písně zaujmou a rozhodnete si desku koupit, můžete zvolit z několika verzí. Vedle standardního CD dorazí do obchodů i luxusní balení o CD a DVD, vinylová edice o dvou deskách a obsáhlá verze pro sběratele.


Tina - Veci sa menia (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / hip hop / reggae

Tina - Veci sa menia
Slovenská zpěvačka Tina, pohybující se ve vodách r'n'b, hip hopu a reggae připravila na letošek svoje třetí album "Veci sa menia". A těch věcí, co se mění, je hodně. Především je celé album nazpívané ve slovenštině a angličtinu na něm neuslyšíte a takřka ani neuvidíte. Tina se pustila do trochu tvrdšího ražení r'n'b a nebojí se ani retro stylu. CD je především autorské, když největší část složili Maroš Kachút, Tomáš Zubák a Peter Graus. Tinina záliba v coververzích se projevila i na novince, když překvapivě přezpívala písničku Elánu "Mám chuť na niečo chladené".


Bruce Springsteen & The E Street Band - Greatest Hits (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Bruce Springsteen & The E Street Band - Greatest Hits
Zpěvák Bruce Springsteen připravil novou kompilaci svých největších hitů a nezapomenutelných melodií. I když se jedná v pořadí o pátý výběr, Bruce Springsteen vůbec poprvé zmínil i svou doprovodnou skupinu. Autor nyní vybíral z materiálu původně použitého na deskách vydaných v letech 1973 až 2007. Tracklist desky je podobný kompilaci "Greatest Hits" z roku 1995, ale liší se v počtu skladeb. Na "Bruce Springsteen & The E Street Band" čeká na fanoušky dvanáct kousků a "Greatest Hits" obsahovala o šest skladeb víc.


Laura Izibor - Let The Truth Be Told (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / soul / pop

Laura Izibor - Let The Truth Be Told
Nebývá zvykem, aby Irsko exportovalo černošské r'n'b zpěvačky; přeci jen hudební artikl tohoto ostrova je v jiných stylech. Nicméně v případě dvacetileté Laury Izibor, jež si velmi brzy vysloužila přízvisko "The Soul Of Ireland", tomu tak je. Už ona přezdívka naznačuje, že záběr této zpěvačky je širší a v jejím debutu "Let The Truth Be Told" se tak odráží vliv idolů Laury jako Stevie Wonder, Candi Staton nebo Roberta Flack. Část alba hraje na jejím MySpace.com


Eels - Hombre Lobo (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Eels - Hombre Lobo
Od poslední desky experimentální rockové kapely Eels "Blinking Lights And Other Revelations" uplynuly čtyři roky a trio nyní posílá fanouškům své nové dílo. Deska pojmenová "Hombre Lobo" obsahuje dvanáct skladeb. Přípravy materiálu probíhaly v nahrávacích stuiích frontmana Marka Olivera Everetta v Los Angeles a zpěvák se postaral i o produkci. Prvním singlem se stala skladba "Fresh Blood", která si svou premiéru odbyla na konci dubna. K této skladbě a k dalším kouskům "That Look You Give That Guy" a "Prizefighter" připravili členové kapely i videoklipy. Zmiňované songy a mnoho dalších si můžete poslechnout na MySpace.com formace.


Parachute - Losing Sleep (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop rock

Parachute - Losing Sleep
Členové americké kapely Parachute byli ještě před nedávnem vysokoškoláci, ale po úspěšném ukončení studiích se rozhodli dělat muziku. Z tohoto rozhodnutí vzešlo debutové albu "Losing Sleep" v produkci ostříleného Johna Shankse, kterého snad netřeba představovat. Jejich styl bývá označován jako dospělý pop, či blue-eyed soul a někteří jej přirovnávají k Maroon 5. Do jaké míry je toto srovnání a označení pravdivé, můžete ověřovat na MySpace.com kapely.


Phoenix - Wolfgang Amadeus Phoenix (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop/rock

Phoenix - Wolfgang Amadeus Phoenix
Francouzští rockeři Pheonix slaví letos desetileté výročí na hudební scéně a po třech letech připravili novou řadovou desku. Jejich "Wolfgang Amadeus Phoenix" o desíti skladbách předznamenal pilotní singl "Lisztomania". Tu s příslušným klipem a dalšími skladbami najdete na MySpace.com profilu kapely. Muzikanti se drželi svého klasického konceptu a natáčení snímku probíhalo v operním domě Bayreuth Festspielhaus z devatenáctého století. Tam se každoročně koná Wagner Festival.


Gary Go - Gary Go (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Gary Go - Gary Go
Gary Go je, jak to tak občas bývá, skupinou jednoho muže, který se dříve jmenoval Gary Baker. Jeho styl mu velmi záhy přiřknul přízvisko one-man Coldplay a od počátku roku se stal v Británii jedním z nejvýraznějších nováčků. A to dokonce tak výrazným, že si ho všimli i Take That a pozvali jej jako předskokana svého nadcházejícího stadiónového turné. Ještě předtím ovšem vydává svůj eponymní debut, který prezentuje krátkými ukázkami na svém MySpace.com. Zajímavostí pro našince pak může být, že vedle New Yorku a Londýna se "Gary Go" natáčelo i v Praze.


JazzXChange - Walk Talk/A Tribute To Joe Zawinul (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz

JazzXChange - Walk Talk/A Tribute To Joe Zawinul
Jazzový sextet JazzXChange je poměrně mladé uskupení výborných německých muzikantů. Jejich debutové album "Well You Needn't" vyšlo v roce 2005 a nyní, již pod hlavičkou Blue Note, nachystali další. Jak napovídá název, "Walk Talk" je poctou legendárnímu jazzovému muzikantovi Joe Zawinulovi, který zemřel před dvěma lety. Novou podobu tu dostalo hned osm jeho nezapomenutelných skladeb a jaká je, to se dozvíte na stránkách JazzXChange.


Dále vychází:

Abuse - Great Outdoors (Panther)
Ajatarra - Noitumaa (Universal)
Alestorm - Black Sails At Midnight (Mystic Production)
Amoral - Show Your Colors (Universal)
Amorphis - Skyforger (Warner Music)
Arthemesia - Alpha Omega Alpha (Universal)
Ashley Tisdale - It's Alright, It's Ok (singl) (Warner Music)
Asia - Live In Barcelona 19th May 2008 (Mystic Production)
Autumnist - Autumnist (Panther)
Axel Rudi Pell - Best Of (Anniversary Edition) (Mystic Production)
Beherit - Engram (Universal)
Blood Red Throne - Souls Of Damnation (Mystic Production)
Bohuslav Martinů - Suita Z Julietty / TřI Fragmenty Z Julietty (Supraphon)
Calesty - Celesty S E (Universal)
Celesty - Vendetta (Mystic Production)
Dee Dee Bridgewater - This Is New (Universal)
Dee Dee Bridgewater - Victim Of Love (Universal)
DJ Vadim - U Cant Lurn Imaginashun (Panther)
Ensiferum - Ensiferum (Universal)
Faith No More - The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits Collection (Warner Music)
Five Finger Death Punch - The Way Of The Fist (Universal)
Flipsyde - State Of Survival (Universal)
For My Pain... - Fallen (Universal)
Frank Sinatra - Classic Sinatra (EMI)
Glittertind - Landkjenning (Mystic Production)
Gomez - A New Tide (Panther)
Gotthard - Made In Switzerland (Warner Music)
Grateful Dead - Winterland 1973: The Complete Recordings (Warner Music)
Hanuš / Eben / Haas - Risonanza - Česká hudba pro hoboj, harfu a klavír (Supraphon)
Ibiza 09 - Defected In The House (Panther)
Israthoum - Monument Of Brimstone (Universal)
Jeff Buckley - Grace Around The World (Sony Music)
Karel Gott - 70 Hitů (Supraphon)
Karel Zich - Všechno nejlepší (Supraphon)
Katapult - 13 flaku od Kataku (EMI)
Laurent Garnier - Tales Of The Kleptomaniac (Panther)
Lay Down Rotten - Gospel Of The Wretched (Mystic Production)
Lhasa - Lhasa (Warner Music)
Martinů / Foerster / Novák - Violoncellové Koncerty (Supraphon)
Martinů / Nielsen / Koechlin - Serenade (Supraphon)
Moonsorrow - Voimasta Ja Kunniasta (Universal)
Neaera - Omnicide - Creation Unleashed (Mystic Production)
Neil Young - Neil Young Archives Volume I [1963 - 1972] (8 CD Set) (Warner Music)
Nightwish - End Of An Era (Warner Music)
Noa - There Must Be Another Way (Universal)
Různí - Terminator Salvation (Warner Music)
Pretenders - Best / Break Up The Concrete (Warner Music)
Ray Charles - Modern Sounds In Country (Universal)
Richard Goode - Beethoven: The Complete Piano Concertos (Warner Music)
Různí - 50 Years Of Island Records (Universal)
Různí - Annual (Panther)
Různí - Best Of Dance 2/2009 (Universal)
Různí - Zavěste, prosím, volá semafor (Supraphon)
Seven - Seven Deadly Sins (Panther)
Silversun Pickups - Swoon (Warner Music)
State Of Mind - Faster Than Light (Maximum Underground)
Stream Of Passion - The Flame Within (Mystic Production)
Submission - Code Of Conspiracy (Mystic Production)
Trail Of Tears - Bloodstained Endurance (Mystic Production)
Týr - By The Light Of The Northern Star (Mystic Production)
UFO - The Visitor (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY