Video Jukebox 20/2009

22.05.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Cass McCombs
Cass McCombs - Dreams Come True Girl (feat. Karen Black)
žánr: art-pop, folk
info: oficiální web, MySpace.com

Cass McCombs je svým způsobem singer-songwriter ze staré školy. Nezhudebňuje texty, ale v podstatě poezii, a přesto vše napasovává do silných a chytlavých melodií. Je vnitřně rozervaný cestovatel bez domova, a to již od narození - ve svém životopise kdysi v kolonce místo narození uvedl Bronx, Haiti a Tahiti (mimochodem, narodil se v Kalifornii). Nemá stálou mailovou adresu a nezvedá telefony. Narozeniny slaví po špinavých motelech s muzikanty, se kterými se zrovna ten večer dělil o pódium. A ve svých písních je nebývale osobní a prozradí o sobě cokoli. Jeho čtvrtá deska "Catacombs" vychází 1. června a "Dreams Come True Girl" je první návnada. Nechte se chytit.


Jason Lytle
Jason Lytle - I Am Lost
žánr: alternative, lo-fi
info: oficiální web, MySpace.com

Jasona Lytleho výborně charakterizoval magazín Tiny Mixtapes: Všechno v životě asi není v pořádku, když raději píšete o mrtvých robotech než sami o sobě. Byvalý frontman formace Granddaddy, která se rozpadla po čtrnácti letech v roce 2006, se opět minimalisticky pohybuje někde uprostřed apokalyptické atmosféry "OK Computer". Na své první sólové desce "Yours Truly, The Commuter" tak navazuje přímo na poslední počin své kdysi domovské skupiny, což není až takové překvapení, protože kvůli neshodám se zbytkem sestavy nahrál závěrečnou desku Grandaddy z většiny zcela sám. "Yours Truly, The Commuter", z níž je i tenhle videoklip, vyšla v pondělí 19. května a její půlnoční poslech vyvolává solidně mrazivou depresi.


Telekinesis
Telekinesis - Awkward Kisser
žánr: indie pop
info: MySpace.com

Seattleská hudební scéna se zřejmě definitivně posouvá pryč od těžkých rockových jmen jako Nirvana a Pearl Jam směrem k indie popu. Snad i díky labelu Sub Pop, který je v tomto ohledu a v této oblasti hodně aktivní. Po Modest Mouse, Band Of Horses, Death Cab For Cutie či loňském objevu Fleet Foxes je dalším důkazem jednočlenný pop-friendly projekt Michaela Benjamina Lernera Telekinesis. Ten sice pod křídla zmiňovaného labelu nespadá (chce se říct zatím), ale vazba by se přece jen našla - debutovou desku "Telekinesis!", která vyšla počátkem dubna, totiž s Michaelem Benjaminem Lernerem nahrával a produkoval Chris Walla právě z Death Cab For Cutie.


Eugene McGuinness
Eugene McGuinness - Wendy Wonders
žánr: pop-rock, alternative
info: oficiální web, MySpace.com

Eugene McGuinness je písničkář z Londýna, který žije v Liverpoolu, ale - jak již jeho jméno napovídá - je především Ir. A to nezmiňuji jen jako rádoby znalý výtah vykradený z Wikipedie, ale hlavně proto, abyste věděli, co vám půjde do uší. Sebevědomí, syrovost a přímost britské metropole, velké melodické refrény á la The Beatles a cit pro velkou romantiku keltských bardů. Vynořil se někde ze stínu The Wombats, kteří začali v liverpoolských klubech úspěšně kázat rokenrol zhruba ve stejnou dobu, v jakou v nich Eugene McGuinness kreslil mrazem prokřehlé hudební obrazy do ticha. Jeho eponymní dlouhohrající debut vyšel loni na podzim a skladbu "Wendy Wonders" na něm najdete také.


Immaculate Machine
Immaculate Machine - Sound The Alarms
žánr: indie rock, alternative
info: oficiální web, MySpace.com

Immaculate Machine jsou z Kanady a dá se říct, že vše podstatné se v kapele točí okolo ústřední dvojice Brooke Gallupe / Kathryn Calder. Brooke Gallupe má na starosti kytaru a zpěv a kromě druhé formace Rugged Uncle vystupoval i jako operní pěvec a autor komiksů pro různé kanadské magazíny. Kathryn Calder, která Brookeho za mikrofonem doplňuje a jinak stojí za keyboardem, je neteří A.C. Newmana z The New Pornographers, se kterými také vystupuje jako záskok za Neko Case. "Sound The Alarms" pochází ze čtvrté řadovky Immaculate Machine, která se do obchodů dostala koncem dubna.


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY