Depresivní naléhavost v košickém obalu

23.05.2009 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Košická undergroundová scéna je matkou slovenské alternativy a Kolowrat pak jejím nejkrásnějším synem. Slovenští hudebníci jsou oblíbení i v Česku a "Slnko je vo veži" tak bylo očekávanou deskou i mezi tuzemským publikem. Novému albu pak lze vytknout snad jen příliš krátká stopáž a depresivní účinky.
8/10

Kolowrat - Slnko je vo veži

Skladby: Ak máš strach, Slnko je vo veži, Já a slečna TS, Tak si sa stratil, Mikádo, V tieto dni, Moja izba, Nové srdce, Staroslovienska
Vydáno: 1.4.2009
Celkový čas: 35:38
Vydavatel: Slnko Records
Když v roce 1999 skupina Kolowrat vznikala, chtěla změnit zaběhnuté trendy ve slovenské alternativě. Po deseti letech hraní lze s jistotou říci, že se Kolowratu vytyčený cíl podařilo splnit. Nynější alternativní scéna se totiž, nejen mezi východňáry, tvoří právě kolem této košické party.

Debut Kolowratu "Vrány sa vracajú" s hitem "Neděla" předčil všechna očekávání a česko-slovenští hudební kritici se jen předháněli v pozitivních reakcích. S novou deskou ale Kolowrat svůj debut ještě o třídu porazil. "Slnko je vo veži" má mnohem urgentnější a údernější charakter a Rastislav Rusnák se blýskl snahou o zastavení času, detailní prozkoumání všech strnulých objektů v okolí a zaznamenání toho celého košického chaosu na kus papíru. Rusnák nemá na Slovensku konkurenci a v Česku bychom, kromě ústeckých Houpacích koní, hledali podobně kvalitní indie-rockovou kapelu s tak silnými texty marně.

Největší předností Kolowratu jsou již zmíněné Rusnákovy texty. Co píseň, to klenot. Hudbou Kolowrat nikdy nechtěl vydělávat tisíce, spíše se bavit, a tak i na albu "Slnko je vo veži" převažují Lorkovy jednoduché písničkové struktury, stojící v protikladu se složitými texty. Na čem se však harmonické melodie s depresivními texty shodnou, je město Košice. Celé album působí jako deníček anonymního Košičana, který hodinu po hodině, den po dni a týden po týdnu zapisuje své příběhy. Kouzlo "Slnka vo veži" tak umocňuje právě syrová atmosféra východňárské metropole.

Album vyšlo tři roky po debutu a stojí za ním opět Daniel Salontay z vydavatelství Slnko Records. Svou práci si ovšem odvedl i Ondřej Ježek z pražského studia Jámor, kde album vznikalo. Na rozdíl od svých kolegů z Lublau nezní Kolowrat až tak jemně a křehce. Především první polovina alba a písně typu "Slnko je vo veži" či "Já a slečna TS" v sobě mají navzdory romantickému vyznání až rebelantský náboj, který tělo i mysl donutí zmítat se do rytmu písně a naslouchat Rusnákovu projevu. Label Slnko Records tímto albem potvrdil svou neohrozitelnou pozici - první aprílový den do světa pustil košického průvodce a zároveň jedno z nejsilnějších slovenských alb posledních let. Naživo si ho mohou tuzemští fanoušci poslechnout 23. května, kdy Kolowrat zahraje v legendárním strahovském klubu 007.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY