MP3 Jukebox 15/2009

22.04.2009 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Jarvis Cocker - Angela (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: pop

Jarvis Cocker
Nedávno jsem koukal na deset let starý televizní dokument, ve kterém Jarvis Cocker objíždí Francii, Mexiko a USA a hledá příklady tzv. outsiderské architektury. Rozevlátá Jarvisova postava se proplétala mezi těmi fantastickými domy postavenými z odpadků, obřími mozaikami i katedrálami z drátků a mě napadlo, že frontman Pulp není jen sympaťák a charismatická osobnost, ale taky chlápek, který se rád pouští do neobvyklých věcí. Pulp už jsou asi minulostí, ale není potřeba smutnit. Na polovinu května je přichystané album "Further Complications", které Jarvis nahrál s producentem Stevem Albinim. Pilotní MP3 promo "Angela", které vyvěsil na svém webu, zní na první poslech jako soft-verze "Iron Man" od Black Sabbath, ale při opakovaném poslechu se vám kytarový riff zadře pod kůži.


Soap & Skin - The Sun (8/10)
odkaz MP3 ke stažení
žánr: experimentální pop

Soap&Skin - Lovetune For Vacuum
I když bydlím deset kilometrů od Rakouska a docela často jezdím do Vídně, místní pop ani alternativní hudbu moc nesleduji. Zpěvačka Soap & Skin je ale výjimka a rozhodně stojí za pozornost. Její uhrančivý hlas připomíná třeba Imogen Heap a její skladby spadají do kategorie alternativního písničkářského popu, kde je dovoleno všechno a přitom se to dá dobře poslouchat. Už brzy si odbude mezinárodní debut "Lovetune For Vacuum", ze kterého je i promo MP3 "The Sun". Těžké tóny klavíru se zabodávají do masa a finále obstará trochu děsivá druhá polovina.


Iron & Wine - The Trapeze Swinger (8/10)
odkaz na MP3 ke stažení
žánr: folk

Iron & Wine - Around The Well
Samuel Beam alias Iron & Wine se naposledy hlásil o pozornost před dvěma lety deskou "The Shepherd's Dog". Jeden z klíčových představitelů současného folkového revivalu nemá ve zvyku nové nahrávky uspěchat, a tak letos servíruje fanouškům "jen" kompilaci rarit a b-stran "Around The Well". Na internetu 2CD výběr propaguje skladba "The Trapeze Swinger", kterou ovšem najdete jen na vinylové edici. Snad aby nám dokázal, že skutečně nemá rád spěch, skladba je pomalá balada, která trvá skoro deset minut. Beam tak dostane prostor na to, aby jednoduchou melodii rozvinul do majestátní krásy i s pomocí decentní aranží flétniček.


Sunset Rubdown - Idiot Heart (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: indie rock, indie pop

Sunset Rubdown - Dragonslayer
Spencer Krug toho zvládá vážně hodně. Jeho domovská kapela Wolf Parade loni natočila "At Mount Zoomer", jsou to sotva dva týdny, co jsme měli v Jukeboxu skladbu od all-star týmu Swan Lake s Krugem ve svých řadách, a teď se vrací i jeho další projekt Sunset Rubdown. Kdo výše zmíněné kapely zná, ví, že nemůže čekat nic jiného než kanadský indie rock s maličko pompézními aranžemi a existenciálním nábojem. Přesně takhle "Idiot Heart" zní. Epická šestiminutová skladba je z desky "Dragonslayer", kterou Sunset Rubdown vydají na konci června.


The Streets - Trust Me (7/10)
MP3 ke stažení (Stereogum)
žánr: rap

The Streets
Kariéra Mika Skinnera je na tom poslední roky stejně jako ekonomika Islandu. Teď ale možná našel novou mízu, na komunitní server Twitter (vystupuje tam jako Skinnermike) uploaduje nové tracky a hýří vtipem. Asi by nebylo férové hodnotit skladby "David Hasseles" nebo "Love My Phone" jako regulérní studiové produkty, nicméně třeba funkem nasáklá "Trust Me" zní lépe než drtivá většina jeho poslední desky "Everything Is Borrowed".




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY