Video Jukebox 13/2009

03.04.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Metric
Metric - Gimme Sympathy
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Tváří a hlasem kanadské formace Metric je Emily Haines, která působila v letech 2002 až 2004 také jako jedna z trojice zpěvaček (střídala se s Leslie Feist a Amy Millan) známého, taktéž kanadského hudebního davu Broken Social Scene. Společně s Metric vydala zatím tři povedené řadovky, přičemž od té poslední již uplynuly téměř čtyři roky, takže na čtyřku "Fantasies", která vychází fyzicky již příští týden, se čeká s napětím. Pokud započítáme iTunes speciální singl "Front Row", je "Gimme Sympathy" třetí ochutnávkou z chystané novinky. Videoklip režíroval Frank Borin (natáčel např. pro Good Charlotte, Red Hot Chili Peppers, Simple Plan či Duran Duran) a vystačil si s jediným záběrem.


Max Tundra
Max Tundra - Which Song
žánr: IDM, funk
info: oficiální web, MySpace.com

Tuhle správným směrem ujetou písničku vám již v závěru loňského roku nabídl v MP3 Jukeboxu ke stažení Karel Veselý, ale její videoklip se na YouTube.com dostal až nyní. A pokračujeme díky němu v mini filmech na jeden záběr. Scénář a režii k téhle pět a půl minuty dlouhé jízdě obstaral sám Ben Jacobs aka Max Tundra a ujal se - jak je z klipu zřejmé - i kamery. Asi vás tak ve finále moc nepřekvapí informace, že celý klip jej vyšel na dvaadvacet dolarů. Co ale trochu překvapuje mě je to, že má levé sluchátko svého iPhonu v pravém uchu a naopak...


Mt. St. Helens Vietnam Band
Mt. St. Helens Vietnam Band - Cheer For Fate
žánr: rock
info: oficiální web, MySpace.com

Mt. St. Helens Vietnam Band mají divný název, ale zvukově se moc neliší od toho, co v rocku předvádí jiné severoamerické formace - já bych je zařadil asi někam k Bodies Of Water či Arcade Fire. A to ne jen proto, že jejich eponymní debut nahrával Scott Colburn, který mimo Animal Collective v minulosti spolupracoval právě se druhými jmenovanými. Jasný důvod, proč jim propadnout, ale nenabídnu. Je to spíše o charismatu a o prvním poslechu. Za zmínku ale stojí, že za bicími najdete čtrnáctiletého Marshalla Verdoese a v kapele s ním hrají i jeho adoptivní rodiče.


Jon Hopkins
Jon Hopkins - Light Through The Veins
žánr: electronica
info: oficiální web, MySpace.com

Ačkoli talentovaného Jona Hopkinse byste mohli znát již díky ambicióznímu debutu "Opalescent", jeho jméno získalo na hlasitosti až s posledním počinem "Viva la Vida Or Death And All His Friends" skupiny Coldplay, na kterém se jako producent podílel. A co víc, je to právě jeho nápad a melodie, která úvodní skladbě "Life In Technicolor" vdechla kouzlo, které jí povyšuje nad nudný průměr. Jeho původní motiv si můžete vychutnat ve skladbě "Light Through The Veins", kterou najdete i na jeho na květen chystané třetí desce "Insides". V živém podání se jí určitě dočkáte i 10. dubna v Akropoli, kde Hopkins v rámci Music Infinity vystoupí.


Shooting Spires
Shooting Spires - A Million Drops (live acoustic)
žánr: art-pop
info: oficiální web, MySpace.com

Pokud jste nebyli koncem února v pražské nula-nula-sedmičce, můžete si ochutnat sólový projekt Shooting Spires BJe Warshawa, basáka noiserockových básníků z Parts & Labor, alespoň ve Video Jukeboxu. Pro videoblog They Shoot Music - Don't They se zastavil ve Vídni, aby zahrál dokonalý minimalistický set, který oproti přepálenému noiseovému opiátu jeho domovské skupiny vystupuje jako dokonalý protipól. Pokud vás "A Million Drops" nadchne stejně jako mě, určitě zkuste i záznam skladby "At Last At Least".


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY