Láska, lidé a budoucnost bez zázraků?

03.04.2009 13:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Nová deska Pet Shop Boys je po bližším ohledání určena převážně jejich skalním fanouškům. Je to jakýsi návrat k čistokrevným pop skladbám s chytlavými refrény a zadumanými texty Neila Tennanta. Cesta, která uzavřela jednu pomyslnou spirálu, tak by se stručně dalo charakterizovat "Yes".
8/10

Pet Shop Boys - Yes

Skladby: Love Etc., All Over The World, Beautiful People, Did You See Me Coming?, Vulnerable, More Than A Dream, Building A Wall, King Of Rome, Pandemonium, The Way It Used To Be, Legacy
Vydáno: 23.3.2009
Celkový čas: 48:42
Vydavatel: Parlophone
Když Queen vydali album "The Miracle", tak všude rozhlašovali, že na něm jsou všechny typické prvky pro ně samotné a pozorný posluchač mohl snadno odhalit zakomponované narážky na starší skladby. Freddie Mercury posléze Zázrak shrnul slovy: "Bylo oukej, ale skoro jsme se u něj pobili." Podobný kruh na "Yes" evidentně uzavírají i Pet Shop Boys, jen u nich asi nebylo tolik roztržek a vše probíhalo v mírumilovnějším módu. Pomocnou ruku jim producentsky po Trevoru Hornovi poskytl Brian Higgins a jeho tým Xenomania, který dost hnul výsledným zvukem.

Pomyslný návrat ke kořenům začal již na minulém opusu "Fundamental" a nyní je dokonán. Citlivá osobitost z "Behaviour", vedle toho hitovost z "Very" a akustická hravost z "Release" - to jsou vstupní poznávací znaky. Pet Shop Boys se dostali do stádia, kdy na jednu stranu dokáží stále měnit svůj zvuk (singl "Love Etc." je toho důkazem), ale rádi se sem tam vrátí k tomu, co potěší hlavně fanoušky. "Yes" je chytlavé popové album, které po prvotní nejistotě odhalí své ukryté trumfy.

"All Over The World" připomene "Domino Dancing" a latinou ovlivněné "Bilingual". Naopak "Beautiful People" a "Did You See Me Coming?" mají díky kytaře Johnnyho Marra neskutečný drive a "Pandemonium" postavená na hybném rytmu a melodii je zas hitovka kalibru "Go West". Vedle těchto výrazných bodů "Yes" je tu čas i na poklidnější polohu - u "King Of Rome" vás téměř Neil Tennant dojme, životní paralela "The Way It Used To Be" se neskutečně vryje do mysli a "Legacy" je takovým pozvolna doznívajícím melancholickým epitafem.

Yes, Pet Shop Boys Etc.

Pet Shop Boys - Yes, Pet Shop Boys Etc.
© facebook interpreta
Pet Shop Boys fandy lákají i na limitované edice. Po minialbu "Relentless" (součást "Very"), remixovém "Fundamentalism" je tu "Yes, Pet Shop Boys Etc." s náloží dubových alternativ písniček z desky. Jedním z lákadel je i song "This Used To Be The Future", tedy duet s Philipem Oakeyem z The Human League (ti na letošek chystají nové album). Ta překvapí jiskřivým electropopem, který chytne hned od prvního poslechu. Po tomto úvodu následuje šest upravených verzí, kde vedle fragmentů Neilova vokálu více do popředí vystupují použité zvukové fígle, melodické prvky a výraznější beaty. Šablonou pro tento disk prý bylo instrumentální podoba klasiky The Human League "Dare" pod názvem "Love And Dancing" (a bylo vydáno pod pseudonymem The League Unlimited Orchestra). "Yes, Pet Shop Boys Etc." je povedený tanečnější disk, který odkryje další roviny novinky "Yes".

Celý komplet "Yes" tak vrací do hry přesně ty Pet Shop Boys, kteří na jednom místě odhalují všechny své tváře, podstrčené s nadějí lásky a výhledem do blízké budoucnosti. Neztratili tak schopnost napsat prostou písničku, jejíž inteligentní koeficient roste s jejich životními zkušenostmi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY