MP3 Jukebox 12/2009

01.04.2009 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

The Decemberists - The Rake's Song (8/10)
MP3 ke stažení (Stereogum)
žánr: indie rock

The Decemberists - The Hazards Of Love
O nejnovějším albu The Decemberists se ve světě střídavě píše jako o geniálním počinu a jako o projektu, který zadusily jeho vlastní ambice. Přiznám se, že sám jsem si zatím jasný názor na "The Hazards Of Love" nevytvořil a zůstávám někde mezi. Mimochodem, mozek kapely Colin Meloy desku už před dvěma lety popisoval jako "masivní nahrávku s bláznivými aranžemi". Vůbec netuším, jakou roli hraje naše ukázka "The Rake's Song" v koncepci alba, nicméně je to sama o sobě povedená píseň, ve které se ostré kytary klenou do zpěvného refrénu, jehož "Alright, alright" si budete muset s Meloyem zazpívat.


Gnaw - Feelers (8/10)
MP3 ke stažení (Pitchfork)
žánr: doom metal

Gnaw - This Face
Každý, kdo někdy v životě slyšel zpívat Alana Dubina, musí mít jeho hlas vypálený v mozku na věky. Pravda, pro drtivou většinu lidí je to extrémně nepříjemná vzpomínka, kterou by ze svého mozku nejradši vymazali. Pak ale existuje hrstka fanoušků extrémního metalu, pro které je Dubinův hlas připomínající Johna Lydona (Sex Pistols, PiL) deset let po smrti jedním z vrcholných momentů žánru. Bývalý zpěvák Khanate má teď nový projekt Gnaw, na kterém se sešel mimo jiné s bývalým bubeníkem Burning Witch/Thorr's Hammer Jamiem Sykesem a několika hlukovými veterány. Jejich debutové album "This Face" je hutná polévka namíchaná z nejrůznějších zvukových nechutností, a pokud patříte do výše zmíněné druhé skupiny, určitě si ho užijete. "Feelers" nabízí sedm a půl minuty rozdělených do dvou častí, které jsem si pracovně nazval - doom a gloom.


Diamond Watch Wrists - Onward Push Me Out (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: jazz pop

Diamond Watch Wrists - Ice Capped On Both Ends
Guillermo Scott Herren je na roztrhání. Právě vydává nové album svého hiphopového projektu Prefuse73, na spadnutí je podle všeho i novinka Savath & Savalas "La Llama", a aby toho nebylo málo, Herren ještě zformoval projekt s bubeníkem Zackem Hillem (Hella, Marnie Stern) nazvaný Diamond Watch Wrists. Jeho debutové album nese jméno "Ice Capped On Both Ends". Ukázka "Onward Push Me Out" nemá nic společného ani s hip hopem ani s math-rockem, je to spíše vyklidněný jazz-pop se švihlými tendencemi.


Miss Kittin And The Hacker - 1000 Dreams (6/10)
MP3 ke stažení
žánr: electro

Miss Kittin and The Hacker - Two
Když Miss Kittin a The Hacker vydali v roce 2001 svoje "First Album", byl to první závan syrového syntezátorového dance-popu, který předznamenal electroclash, jenž se později proměnil v současnou retro-electro vlnu. Skladby jako "Frank Sinatra" nebo "1982" naučily celou jednu generaci, že rozlišovat mezi "guilty pleasure" a "pleasure" je vlastně zbytečné. Kittin pak vydala několik nepříliš povedených sólových desek, aby se dvojice o osm let později vrátila se společnou novinkou "Two". Album vyšlo tento týden, ukázka "1000 Dreams" mě osobně příliš k poslechu celé nahrávky nenavnadila. Provokativní, dekadentní a záměrně primitivní electro se proměnilo v regulérní eurodance, který toho kromě funkcionalistického rytmu moc nenabízí. Něco mi říká, že comeback Fisherspooner dopadne stejně.


MP3 bitva:
Lotus Plaza - Whiteout
MP3 ke stažení (Textura)
žánr: dream pop, indie rock

vs.

Atlas Sound - Memorial Corridor
MP3 ke stažení Stereogum)

Atlas Sound - Solo Or The Square
MP3 ke stažení
žánr: dream pop, indie rock

Atlas Sound - Solo Or The Square EP
V nové rubrice MP3 Jukeboxu se budou (příležitostně) střetávat interpreti, kteří jsou nějakým způsobem spojení. V první MP3 bitvě se proti sobě postaví dva zakladatelé skupiny Deerhunter a jejich sólové projekty. Atlas Sound Bradforda Coxe právě vypouští svůj nový virtuální singl (jak tomu říká) "Memorial Corridor/Solo Or The Square", jeho spoluhráč Lockett Pundt vydává svoje debutové album jako Lotus Plaza nazvané "The Floodlight Collective".

Lotus Plaza - The Floodlight Collective
Cox je samozřejmě favoritem - úspěch Deerhunter je spojován především s charismatickým (a excentrickým) frontmanem, nicméně Pundtův přínos k hudbě domovské kapely není rozhodně zanedbatelný. Jejich sólové počiny jsou si hodně podobné, ale zatímco Cox umí napsat (opsat) silnou píseň, Lotus Plaza se na "Whiteout" zaměřuje hlavně na atmosférické sféry, do kterých obaluje zenově prostou melodii. "Memorial Corrider" trvá dvě a půl minuty, než se vůbec rozjede, a i když druhá polovina skladby je povedená, Cox určitě moc dobře věděl, že to není materiál na čtyřminutovou nahrávku. "Solo Or The Square" je na nápady ještě o něco prostší.

Výsledek: Lotus Plaza vs. Atlas Sound - 8 : 7




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY