Tetris coby skládanka rytmů

07.04.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

I když svoje tracky vydává jeden za druhým jen na vinylech, daří se mu. Kubatko je několik let fungující nadějí české taneční scény a teď se konečně rozhoupal k vydání dlouhohrajícího debutu "Should I Run". Dvanáct skladeb, v nichž vyzdvihuje své hudební lásky, a po dlouhé době tady máme povedený kus!
8/10

Kubatko - Should I Run

Skladby: Should I Run, Stroking Wind, Did Another Wrong Thing, Out Of My Life, Always With You, Seaside 93 (with Marcas), Aviary Keeper, Makin' Me Blank, Day And Night, I Sit And Wait, Lost Passion, Tetrized (feat. Repete), Time Unfolding (with Devoe feat. Rashida)
Vydáno: prosinec 2008
Celkový čas: 79:33
Vydavatel: Beyond Belief
Od vydání "Spa Boye" Juanity Juareze jsem marně čekal na nějakou povedenou domácí taneční desku. Jakub Holovský alias Kubatko zásobuje DJe již několik let svými drum'n'bassovými tracky na černých deskách z různých labelů. Na konci loňského roku pak konečně dozrál čas na jeho první sólovku "Should I Run". Tu si vydal na vlastní značce Beyond Belief a současně s tím všude vykřikuje, že našel novou lásku v deep houseu (prezentuje ji i na aktuálním épéčku "Prague Nights" u Loco Records).

"Should I Run" vzniklo téměř klasickou cestou: jedná se vlastně o jakýsi průřez tím, co dělá Kubatko Kubatkem. Sesbíraný materiál prošel změnou vzhledu, ne však nepřiměřenou plastickou operací. Začátek je navíc protkán zmíněným závanem houseových rytmů a načechraných melodií, "Stroking Wind" dokonce sklouzává do vod progresivně koncipovaného tranceu. "Did Another Wrong Thing" ve mně evokuje klasiku "Stella" Jam & Spoon, jen tu chybí ono vokální: "Hold me, love me," skladba má však stejné hypnotizující účinky.

"Out Of My Life" je téměř sluncem prosvícená pohodička před zlomem, kdy se "Should I Run" mění v drum'n'bassovou houpačku a kdy se Kubatko maximálně vyžívá ve svém dobře prošlapaném teritoriu. Ale i v něm se pokouší střídmě experimentovat a zvát si hosty. "Seaside 93" s Marcas je trumfem, vedle nějž MC Repete v "Tetrized" bledne závistí. "Time Unfolding" je spoluprací s producentem Devoe a vokalistkou Rashidou Clendening (Audio Angel). Klavírní linky, samplované hlasy a střídmá saxofonová aranžmá tu náhle přepadne i kvapný 2step v "Lost Passion".

"Should I Run" zbytečně nezapadla do jedné škatulky. Naopak, Kubatko natočil album, které může být hybnou kulisou v chill-outu a zároveň zafungovat i na tanečním plácku. Řetízkáč z obalu je velkým lákadlem, nasazuji sluchátka a vyrážím směr Matějská.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY