Slyšeno v předstihu: Kelly Clarkson - All I Ever Wanted

02.03.2009 13:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Kelly Clarkson - All I Ever Wanted
© facebook interpreta
První album Kelly Clarkson "Thankful" bylo do značné míry takové neslané nemastné, ale skvěle odzpívané r'n'b. O úspěchu se dalo mluvit pouze v Severní Americe, když Evropu zaujal maximálně singl "Miss Independent". Druhé "Breakaway" pak znamenalo zásadní obrat k poprocku, který už bodoval všude. Desku doprovodilo několik veleúspěšných singlů a první světové turné. Poté ale přišla nahrávka "My December" - povedený počin, jdoucí ve stopách klasického rocku, který ale posluchači vůbec nepřijali. No a teď je tu další deska. Deska, která kariéru Kelly Clarkson pravděpodobně nahodí zpět k éře po "Breakaway".

Problém "My December" byl v tom, že Kelly s ním zacílila na poněkud jiné publikum, než na které mířilo předchozí album. Lidé, na něž se zaměřila, ale mladou holku z American Idol vůbec nevzali v potaz. S novinkou "All I Ever Wanted" se proto vrací k popu, aniž by se - to je třeba zdůraznit - snažila kopírovat "Breakaway". Kdo zná první singl "My Life Would Suck Without You", který mají na svědomí Max Martin, Dr. Luke a Cloude Kelly, mohl by nabýt dojmů, že se deska ponese v tanečním, diskotékovém duchu. Jenže chyba lávky. Kelly Clarkson si na "All I Ever Wanted" doslova hraje s posluchačem, který neví, co ho čeká za dalším rohem, respektive co ho čeká s další písničkou. Vyjma několika balad, totiž na desce nenaleznete dvě alespoň trochu podobné písničky.

Kelly Clarkson
© hollywood-celebrity-pictures.com
Velkou zásluhu na tom má především pestrá squadra autorů. Když v některých písničkách uslyšíte styl á la Katy Perry, nejde o podobnost čistě náhodnou - i ona je pod dvěma podepsaná. Rockové, místy skoro punkové věci pocházejí od neznámé kapely Aranda, narazíte dokonce na electropopové kousky ne nepodobné těm, jimiž se blýskla Britney Spears na poslední desce "Circus"; ty má na svědomí již zmíněný Cloude Kelly. V tuto chvíli to vypadá, že Kelly Clarkson pouze přetáhla autory několika posledních úspěšných popových nahrávek, na její obhajobu je ale nutno dodat, že ona sama je autorkou takřka poloviny skladeb, nejčastěji v tandemu s Ryanem Tedderem, frontmanem OneRepublic. A i jejich spolupráce se nese ve velkém žánrovém rozptylu. Největší rozdíl oproti předchozímu albu je ale v jiné podstatné věci: zatímco "My December" prakticky postrádal výrazný hit, na "All I Ever Wanted" jich ze čtrnácti skladeb najdete dobrých deset, všechny s neuvěřitelným potenciálem.

Nové album Kelly Clarkson "All I Ever Wanted" vychází 9. března a bude obsahovat následující hitový arsenál: My Life Would Suck Without You, I Do Not Hook Up, Cry, Don't Let Me Stop You, All I Ever Wanted, Already Gone, If I Can't Have You, Save You, Whyyawannabringmedown, Long Shot, Impossible, Ready, I Want You, If No One Will Listen.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY