Zase jednou máme světovou kapelu

20.02.2009 15:24 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Při křtu svého debutového alba nabídli Sunflower Caravan futuristickou show s nádechem retra a ukázali, kam by se bývali vyvíjeli The Doors, kdyby Jim Morrison nejedl LSD po hrstech. Sunflower Caravan jsou talentovaní, energičtí, živelní a originální, to vše navíc s mezinárodním přesahem.
Sunflower Caravan, Roxy, Praha, 19.2.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Show beze slov, která ve čtvrtek večer v klubu Roxy vypukla, měla pro věrné příznivce Slunečnic nádech výjimečnosti. Po osmi letech existence vydali Sunflower Caravan desku a od psychedelických improvizací se i díky spolupráci se skandinávskými hvězdami The Ark výrazně posunuli k retru a pozitivnímu popu. Z psychedelie zůstala jen projekce, kterou při křtu tvořily střihy z filmů ze třicátých let, prolínající se s živými záběry na kapelu. Energická, živelná performance gradovala při barevných písních, kdy frontman Andy střídavě obsluhoval piano, hammondky a další mašinky.

Zvuk Sunflower Caravan, nepamatuje.

Sunflower Caravan, Roxy, Praha, 19.2.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Začátek křtu byl ve znamení půlhodinového setu, kdy bariéru mezi jednotlivými přívaly pozitivních riffů tvořila třísekundová pauza mezi každou písní a Andy, Michell a Vít šokovali pražské publikum nasazením a jednoduchou chytlavou melodickou linkou. Publikum bylo jednou z největších slabin čtvrtečního večera - po celý koncert zůstalo statické a jen každý desátý návštěvník se, navíc dosti nesměle, pohupoval do rytmu hudby. Fanoušci naslouchali, mezi písněmi tleskali, při písních však publikum muselo nudit i samotnou kapelu, která na sobě ale nenechala nic zdát a neustále skotačila na pódiu. Hyperaktivní Andy házel stoličkou a opakoval podobné triky, na které jsou všichni zvyklí již z minulých koncertů Sunflower Caravan. Od jejich posledního vystoupení v Roxy se koncert lišil jen hlasitostí. Zatímco při loňském vystoupení bylo po zvukové stránce vše v naprostém pořádku, nyní se zvukaři rozhodli návštěvníky koncertu patřičně ohlušit.

Samotný křest probíhal v uvolněné atmosféře. Na pódium sice nedorazil nikdo z pražských studií Soundsquare, kde se deska mixovala, za to se fanouškům ukázal producent alba a zároveň kytarista The Ark Martin Axén. Společně s ním i již zmiňované duo hostů - Jens Andersson a Ema Brabcová. Z nejdůležitějších postav kolem Sunflower Caravan scházel ještě Šmity - baskytarista The Prostitutes a Roe-Deer a zástupci D Smack U, kteří pro Slunečnice připravili promo, jaké nemá na tuzemské hudební scéně obdoby. Po samotném křtu přišlo ještě několik energických songů, neúprosně se však blížila desátá hodina a konec vystoupení.

Sunflower Caravan, Roxy, Praha, 19.2.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
V závěru koncertu předvedl Andy další možnosti progrese Sunflower Caravan. Sám si sedl za piano a spustil depresivní sólo, za které by se nemusel stydět ani fenomenální Yann Tiersen. První vyloženě depresivní píseň v květinovém setlistu Slunečnic měla své kouzlo a přes svou odlišnost nepůsobila jako rušivý element.

Sunflower Caravan jsou již nyní tak trochu světovou kapelou. Díky turné s The Ark patří ve Švédsku k velice populárním skupinám a ve své mateřské zemi by měl být pro jejich vývoj zlomový právě letošní rok. Roxy zkrátka zažilo ve čtvrtek večer optimistickou sondu do života mladých hudebníků, o kterých bude ještě hodně slyšet.

Fotogalerii z koncertu naleznete ZDE.

Sunflower Caravan, The Ark DJ's, Roxy, Praha, 19.2.2009


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY