Skladatel Michael Nyman zahájí Colours Of Ostrava

25.02.2009 13:13 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Michael Nyman
© Martin Elliott
Britský skladatel Michael Nyman, který proslul především hudbou k oskarovému filmu „Piano" a mnoha snímkům režiséra Petera Greenawaye, zahájí 9. července mezinárodní hudební festival Colours Of Ostrava.

"Pokračujeme v tradici, kterou jsme loni začali koncertem Jana Garbarka a Triloka Gurtu, který byl návštěvníky nadšeně přijat. Zahájení se opět odehraje na hlavní venkovní scéně a pro diváky budou připravena i místa na sezení," říká dramaturgyně a ředitelka Zlata Holušová. Michael Nyman, který je vysoce uznávaným avantgardním skladatelem a téměř renesančním autorem mnoha současných děl (opery, koncerty, instalace, módní přehlídky i hudba k počítačovým hrám), přijede se svým jedenáctičlenným bandem. Zahraje výběr svých skladeb z filmů režisérů Petera Greenawaye ("Prosperovy knihy", "Umělcova smlouva", "Topení po číslech" apod.), Michaela Winterbottoma ("Wonderland"), Neila Jordana ("Hranice lásky") a samozřejmě z filmu "Piano" (režie: Jane Campion).

V České republice vystoupil Michael Nyman v roce 1999 a 2005 na festivalu Struny podzimu. Kromě hudby je vášnivým fotografem, letos v lednu proběhla v britském městečku Bexhill-on-Sea první výstava jeho fotografických a videoartových děl.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY