Slyšeno v předstihu: The Prodigy - Invaders Must Die

17.02.2009 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

The Prodigy - Invaders Must Die
© facebook interpreta
Poprvé po dvanácti letech, které uplynuly od vydání legendární desky "Fat Of The Land", se na natáčení nového materiálu podíleli všichni tři členové - producent a hlavní textař Liam Howlett i zpěváci Keith Flint a Maxim Reality. Páté řadové album s názvem "Invaders Must Die" pro The Prodigy znamená především návrat ke kořenům.

Každé album The Prodigy je jiné, žádné však není harmonické, pohodové a už vůbec ne idylické. Debutový pokus "Experience" šokoval celý svět revolučními beaty a pauzami v jednotlivých písních na pomezí punku a breakbeatu. Jeho následovník "Music For The Jilted Generation" zase spojoval zdánlivě nespojitelné žánry a kultury - metal a rave. Právě díky kytarovému zvuku druhého alba obdrželi Prodigy stovky nabídek z hudebních festivalů, na nichž následně vystupovali mezi rockovými kapelami, a našli si tak fanoušky i mimo okruh zaměřený na elektronickou hudbu. Vrchol přišel v roce 1998, když se staly nejhranějšími písněmi MTV všechny tři singly z desky "The Fat Of The Land" - "Firestarter", "Breathe" a "Smack My Bitch Up".

Dosud poslední album "Always Outnumbered, Never Outgunned" vyšlo v roce 2004. Po něm se skupina rozhodla vrátit tam, kam dle svých slov patří - do undergroundu. Odmítli se vydat na turné po největších světových arénách a zaměřili se spíše na dosud neprobádaná území. K této desce se vztahuje i památný brněnský koncert, který se uskutečnil 13. května 2005 na brněnském Výstavišti. Další tři roky se předpokládalo, že žádná nová deska Prodigy už nepřijde, až loni začaly prosakovat informace o natáčení.

The Prodigy
© Archiv
"Nové album je drsné a do jisté míry povznášející. Neplánovali jsme povznášející album, protože jsme mrzutí lidé, přesto se nám to povedlo," prohlásil Liam Howlett. "Invaders Must Die" vyniká typickým urban soundem, přesto je v diskografii Prodigy výjimečné. Fanoušci byli totiž dlouhá léta zvyklí na hostující vokalisty, na nové desce se jich však nedočkali. S Prodigy na "Invaders" spolupracoval David Grohl, frontman Foo Fighters a bývalý bubeník Nirvany, který taneční kapelu s nabídkou spolupráce dokonce sám oslovil. Skladba "Run With The Wolves", ve které Grohl určuje rytmus, patří k nejsilnějším trackům. Dalším hostujícím hudebníkem se stal James Rushent z Does It Offend You, Yeah?.

První, co posluchače na "Invaders" zaujme, je jednotnost. Každá z jedenácti písní do sebe zapadá, album proto zní uzavřeně, magicky, tajemně a především originálně. "Invaders" nabízí konzistentní beaty z pekla, ke kterým se přidaly i nezvykle silné melodie. Nejde jen o vokální zdatnosti Keitha a Maxima, ale především o klávesy, které dávají odkaz k hardcoru. Při poslechu oldskúlových rave tracků dojde i nejzarytějšímu odpůrci elektroniky, že Prodigy mají na současnou hudbu podobný vliv, jaký byl patrný před několika dekádami u punku.

Deska samotná pak zní jako bestofka toho nejlepšího z elektroniky devadesátých let. Největší progresi Prodigy učinili paradoxně tím, že se vrátili ke kořenům. Každá z písní má vlastní příběh - "Thunder" vychází po tématické i melodické stránce z "Out Of Space", na "Take Me To The Hospital" je patrný rukopis Howletta. "World's On Fire" je melodrama jako vystřižené z desky "Music For The Jilted Generation", i zde se objevují naprosto typické samply made by Prodigy. "Omen" zní, jako by již na studiové nahrávce byla nahrávána koncertní verze, "Piranha" zase skrývá odkaz na šedesátková garážová léta.

"Invaders Must Die" se do obchodů dostane 23. února a jak již bylo avizováno, bude k dispozici ve čtyřech různých verzích. Album bude obsahovat jedenáct písní: Invaders Must Die, Omen, Thunder, Colours, Take Me To The Hospital, Warriors Dance, Run With The Wolves, Omen Reprise, World's On Fire, Piranha, Stand Up.

The Prodigy už k albu přichystali dva klipy, jednak k titulní písni, jednak k songu "Omen". Oba snímky si můžete prohlédnout níže:


"Invaders Must Die"


"Omen"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY