Velký návrat malého dredaře

03.02.2009 22:13 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

O amerických Strike Anywhere se dá říct, že na tuzemských pódiích již téměř zdomácněli. Vždyť není to tak dávno, když hráli v klubu Abaton. Pro letošní vystoupení si zvolili prostor sice menší, o to však osobitější - strahovskou Sedmičku. Jak akce probíhala, se dočtete v naší reportáži.
Strike Anywhere
© myspace.com/strikeanywhere
Legendární klub 007 na Strahově nemá své přízvisko jenom tak náhodou. Vždyť mnoho zahraničních kapel při plánování svých vystoupení v Čechách vyžaduje uspořádání akce právě tam. Hardcoristy Strike Anywhere jsme naživo měli možnost u nás už vidět. Ovšem tentokrát si výslovně vyžádali uskutečnění akce právě v nitru strahovských kolejí. A tak místo pomyslného startovního výstřelu, kterým by zahájili svoje evropské turné, zahráli pro několik desítek nejvěrnějších ve sklepních prostorách klubu. Vzhledem k tomu, že se jednalo o speciální akci, pořadatelé s velkým předstihem avizovali, že do předprodeje lístky vůbec nepůjdou. Vstupy měly být k dostání až přímo na místě, tedy v den koncertu. Bohužel již čtrnáct dní předem hlásil web Sedmičky "všechny vstupenky jsou již zarezervovány". Kdo nepočítal s touto možností, toho čekalo v pondělí večer nemilé překvapení.

Strike Anywhere
© myspace.com/strikeanywhere
Zahajovali domácí Phoenix 2. Vedlejší projekt členů kapel Balacava a Lvmen začal nadupanému klubu servírovat svůj syrový hardcore punk krátce po osmé hodině. Excentrický zpěvák třímající stojan v jedné a mikrofon v druhé ruce spustil do předních řad jako kulomet. Černé "X" na hřbetu jeho ruky se jasně odráželo v záři reflektorů. Předěly mezi skladbami vyplnil proslovy. "Nenechme již neonacisty pochodovat našimi městy! Slov již bylo dost, teď je čas přejít do akce!" Bohužel energický kytarový výplach stejně jako vyslovené myšlenky nepadly právě na úrodnou půdu. Odpovědí byl jenom vlažný potlesk. Velkou část publika tvořily mladší ročníky a ty zřejmě nepovažovaly za nutné zamýšlet se nad problémy současnosti. Ačkoliv Strike Anywhere sdílejí velmi blízké názory, přeci jenom jejich hudba je o poznání přístupnější a líbivější.

Strike Anywhere
© myspace.com/strikeanywhere
Thomas Barnett vyskočil na pódium a prakticky okamžitě se strhla vřava. Strike Anywhere se s davem přivítali peckou "Allies". Refrén s nimi odzpíval celý sál. Drobný zpěvák se svým typickým spokojeným výrazem ve tváři točil blonďatými dredy. Byl v neustálém pohybu a celé vystoupení prakticky odskákal. Co chvíli podával mikrofon do hroznů zpocených rukou před sebou. Ačkoliv kapela představila průřez dosavadní tvorbou, zbylo místo i na ochutnávku z připravovaného alba. V závěru setu Barnetta rozpálené publikum uchopilo a na rukou odneslo do samého středu vroucího kotle. Ostatně stagedive si vystřihl i frontman předskokanů.

Strike Anywhere předvedli návrat na české pódium ve velkém stylu. Energii, přátelství a průzračně čistou radost z hraní rozdávali plnými hrstmi. Ačkoliv se venku pohybovala teplota kolem bodu mrazu, dokázali posluchače rozpálit doběla. Češi si své melodické hardcoristy zkrátka hýčkají. Nerad bych předbíhal událostem, ale mám pocit, že jsme sympatickou partu z Richmondu s rozesmátým zpěvákem v čele neviděli u nás naposledy.

Setlist: Allies, To The World, Instinct, You' re Fired, Infrared, Laughter In A Police State, Prisoner Echoes, Invisible, Chorus Of One, Amplify, Blaze, Chalkline, Sedition, Sunset On 32nd Street.

Strike Anywhere, Phoenix 2, Praha, Klub 007, 2.2.2009


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY