Video Jukebox 4/2009

30.01.2009 12:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Ida Maria
Ida Maria - Oh My God
žánr: indie rock / punk
info: oficiální web, MySpace.com

Indie nakřáple znějící kytara, na činelech nahozený zvuk explodujících plechů a pak to písmeno G ve slově God, které se při nástupu do refrénu střetává až v hypnoticky milisekundové harmonii se šroťákem... To vše dělá z téhle písničky další solidně tlustou linku pod jménem Ida Maria. Vzpomínáte na "I Like You So Much Better When You're Naked"? Zase to funguje. Norská děvucha, ze které jde od pohledu strach a co má ďábla v očích, kterého umí prodat je velkým příslibem příštích let. "Oh My God" je již pátým singlem z její debutové desky "Fortress Round My Heart", která vyšla loni v létě.


Friendly Fires
Friendly Fires - Skeleton Boy
žánr: indie / new rave
info: oficiální web, MySpace.com

Všechno je o geniálním nápadu a tohle video přesně díky jednomu takovému nápadu funguje. On vůbec k partě Friendly Fires, která si beztak ještě stále písničky smolí doma v Garage Bandu, ten minimalismus absolutně sedí. Tři černé kostýmy, oboustranná izolepa, nastavit větráky, zhasnout a jedem... Černá a bílá skeletonům prostě sluší a celý klip je dokonalá podívaná (využijte HQ verzi!). Co se písničky týká, tak jako návnadu berte například i to, že tenhle klip postnul na svém blogu i Kanye West. "Skeleton Boy" je třetí singl z eponymního debutu a vychází 2. března.


Fucked Up
Fucked Up - Crooked Head
žánr: hardcore / punk rock
info: oficiální web, MySpace.com

Torontská hardcore punková senzace loňského podzimu Fucked Up se po parodiích na stand-and-do-nothing videoklipy z poloviny osmdesátých let (například "Black Albino Bones" zde nebo "Magic Word" tady) konečně odhodlala k natočení svého prvního oficiálního klipu. Vznikl samozřejmě tam, kde jsou Fucked Up nejsilnější, tedy na koncertu, a prostor skupina dala skladbě "Crooked Head", kterou najdete na druhé řadové desce skupiny "The Chemistry Of Common Life".


Andrew Bird
Andrew Bird feat. Dianogah - Lull
žánr: indie rock / alternative
info: oficiální web, MySpace.com

Andrew Bird vydal před týdnem svou čtvrtou řadovku "Noble Beast", ale té se věnovat nebudeme, protože na svůj YouTube.com kanál nahrál jinou aktuální věc, která stojí za pozornost - mini film spojující tři výjimečná jména do excelentní osmiminutové podívané / poslouchané. Andrew Bird, Lisa Barcy a Dianogah. Lisa Barcy je autorka krátkého filmu "MERMAID", jehož adaptací tenhle klip je, a Dianogah je chicagská indie parta, o které je dobré zmínit dvě věci - za prvé využívá hned dvou basových kytar a za druhé se jmenuje podle kreatury ze čtvrté / první epizody "Hvězdných válek" ("Nová naděje"). Písnička "Lull" pochází z Birdova alba "Weather Systems" z roku 2003.


Coldplay
Four Chords, 36 Songs
žánr: fun
info: oficiální web, MySpace.com

V posledních měsících se hodně mluvilo o skladbě "Viva la Vida" skupiny Coldplay. Že vlastně tak úplně není výplodem názvem chladné kytarovky, ale někoho úplně jiného. Jenže původních autorů se objevilo více a kdo nakonec od koho vlastně opisoval a kdo jen měl stejný nápad jako někdo před ním, zůstává utajeno. Nejčastějším argumentem těch, kteří stáli na straně Chrise Martina a spol., bylo to, že v hudbě existuje jen omezené množství tónů, melodických postupů a tak dále a tak dále. A abyste věděli, že tihle lidé nestříleli slepými, tak máme důkaz místo slibů - čtyři akordy a šestatřicet ze stovek písní, které brouzdají rádiovými étery. Druhou věcí však zůstává, že u Coldplay nebyla ona shoda jen v akordech, ale i v ústředním motivu celé písně...


Je libo přídavek?
Jóhann Jóhannsson - The Rocket Builder (žánr: electronica / ambient)
The Invisible - London Girl (žánr: indie pop /alternative)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY