Nejlepší ženské hlasy na jednom pódiu

10.12.2000 23:21 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

VH1 Divas Live 99 nabízí záznam galakoncertu s velkými ženskými hlasy.
5/10

VH1 Divas Live 99

VH1 Divas Live je koncert, jehož výtěžek (a hlavně příspěvky z řad diváků a posluchačů) jdou na projekt Save The Music, který podporuje hudební výuku v amerických školách. Když se ovšem pod takovouto charitativní akcí podepíší nejslavnější zpěvačky současnosti, je to přece jen zaznameníhodná akce. Nyní se jí můžete pokochat i na DVD.

K samotnému vystoupení může člověk, který podobné velké hlasy a vybraný repertoár má rád, těžko něco vytknout. Je to prostě velká show, při které se všechny hvězdy na pódiu tváří, jako že se mají strašně rády a snaží se ze sebe vydat to nejlepší. A kdože při tomto pokračování Divas Live vlastně vystoupil? Úvod obstarala Tina Turner, jejíž vstup přímo z limuzíny za zvuků písničky "The Best" až na pódium je efektně zvládnutý. Hlavními hvězdami kromě ní, a tedy uvedenými na obálce, jsou ještě Cher, Whitney Houston a Brandy. Posledně jmenovaná sice u nás není vůbec známá, to ovšem neplatí o Americe, kde je i přes svůj nízký věk velkou hvězdou. Dále se na koncertě objevily Leann Rimes, Faith Hill, Chaka Khan a samozřejmě největší Diva ze všech - Elton John. Nutno přiznat, že starší hvězdy jako Tina, Cher či právě Elton ty mladší ročníky přezpívali až neuvěřitelně. Zvlášť zbytečně vyznívají příspěvky Brandy a Faith Hill.

Jen by mě zajímalo, zda na koncertě nezaznělo více skladeb či v jiném pořadí, protože některé střihy jsou docela zvláštní. Po dvou skladbách na začátku, při kterých hlasově i na klavíru exceluje Elton John, je před písničkou "I'm Still Standing" ten najednou uveden na pódium, jako by tam byl ten večer poprvé. A před první písničkou Whitney Houston je ta na pódiu zpocená jako by absolvovala kilometrový běh v botách na podpadcích. Navíc záznam prvního ročníku Divas Live obsahuje o mnoho písní více.

Co se týče bonusových materiálů, které jsou samozřejmě největším lákadlem, proč si pořídit DVD a ne videokazetu, je to hodně slabé. S pěti největšími hvězdami je zaznamenáno krátké interview (bez titulků) a krátké znamená v rozmezí dvaceti až čtyřiceti sekund. Základní diskografie (jen textová) s výčtem získaných cen u čtveřice hlavní zpěvaček a Eltona je také jen bonusem "naoko". Vzhledem k tomu, že samotný koncert i s titulky trvá jen něco přes sedmdesát minut, něco navíc by rozhodně neuškodilo.

K samotnému provedení DVD můžu podotknout to, co vadí možná jen mně osobně. Ačkoli totiž obsahuje titulky v celkem deseti jazycích (čeština ne a titulkovány jsou jen proslovy mezi písničkami), chybí mezi nimi angličtina. Přičemž člověk, který nerozumí až tak dobře mluvené řeči, by je určitě uvítal. To je ovšem problém většiny hudebních DVD, který vadí asi jen Čechům a dalším zemím, pro něž titulky v jejich jazyce nebyly zařazeny.

DVD k recenzi poskytla firma BMG.

DVD: VH1 Divas Live 99
Hodnocení: 5/10
Obsah: koncert (cca 73 minut), rozhovory (cca 3 minuty), diskografie
Skladby na koncertě: The Best, The Bitch Is Back, Proud Mary, I'm Still Standing, How Do I Live, If I Could Turn Back Time, Have You Ever?, Everything I Do..., This


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY