Solidní druhá sólovka slovenského psa

07.02.2009 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Čistychov toho za svoji hiphopovou kariéru dokázal hodně - málokdo má ve své diskografii tolik položek. "Posledný doberman" je jeho druhým sólem, v Česku možná přehlíženým, na Slovensku ale přijatým velmi pozitivně. Obsahuje mnoho skvělých tracků, celkově ale z recenze odchází spíš jako jezevčík.
7/10

Čistychov - Posledný doberman

Skladby: Prichádza, Každý do ma pozná feat. Mišo Biely, Kam to ide?!, Bouge feat. Matt Houston, Posledný doberman, V tom viac! feat. Mišo Biely, Rap hra, Dáme ho feat. Tony Touch, Už nemám tebou sny feat. Dannie, Ťažká váha feat. Target & Berezin, Zapni pas! feat. Duane Flames, Až časom feat. Slipo, Premena feat. Natalie, Vieš kto je?! feat. Miky Mora & Orion, Ako brat môj vlastný, Odchádza...
Vydáno: 24.11.2008
Celkový čas: 53:30
Vydavatel: Parlophone
Po na hiphopové releasy vydatném konci loňského roku přišlo novoroční vystřízlivění. Zbyl mi tu ale ještě jeden rest. Shodou okolností album, které v hodnocení čtenářů nejčtenějšího slovenského webu o hip hopu s přehledem vyhrálo anketu o desku roku. Řeč je o Čistychově "Posledném dobermanovi". Přiznám se, že Čistychova a jeho projekty Lúza, Názov Stavby a I.Co znám jen okrajově, spíše si vybavím singly jako "Vaša", "Akcia Jasná" nebo "Chudáčci". Co tím chci říct? "Posledný doberman" je první album s Čistychovem, které jsem poslechl celé.

A ze začátku jsem měl docela problém styl "Dobermana" přijmout. Produkce jsou totiž hodně různorodé a třeba právě jižanský styl, dancehall, latino nebo jak nazvat písničky jako "Bouge" s anglickým r'n'b zpěvákem moc nemusím, takže pro mě bylo překvapením, že některé věci znějí takto. Naštěstí jsme si na to po několika posleších zvykl a přijal to. Jsou tu ale samozřejmě i jinak laděné věci. Třeba intro od Emerese se samply hlášek je skvělé. Titulní "Posledný doberman" je úplně klasicky střižená skladba, ale prvotřídní kvality. Nemůžu nemyslet na DMX, když v ní slyším štěky psů. Trochu divné je, že předposlední track zní téměř stejně, jen tam nejsou čoklové.

Velkou část desky produkuje Mišo Biely, který, stejně jako Čisty, dělá skladby o "babenkách" v párty stylu... nebo stylu vhodném ke kroucení zadnicí někde na lodi v Karibiku. Podívejte na videoklip na "Každý do ma pozná" a bude vám jasno. Tahle písnička i její video ztvárnění vlastně nemají chybu, hymna jak blázen. Ale pravý poklad alba jsem našel v "Už nemám tebou sny" s řecky zpívaným refrénem od Dannie. Krásná smutná romantika, která opravdu dokáže chytnout. Naposledy mě takto dostalo "Neusínám sám" od IdeaFatte. Bohužel Čistychovi nejde tak dobře rozumět, hlas a výslovnost těžko změníte.

Oproti předchozí Čistychově sólovce "Né produkt!" má na "Dobermanovi" náš DJ Wich pouze poloviční počet tracků. Takže jeden. Zde ale určitě platí rčení o kvalitě versus kvantitě, "Rap hra" je flawless, bezvadná. "Presne toto je tá vaša pojebaná rep hra; hra, ktorá neexistuje, ktorá neni; nemáte lóve, nemáte tie hity, o ktorých hovoríte; všetci ste v piči a ja sa vám smejem." Tohle je jen outro, text je povedený celý - škoda, že má pouze dvě sloky.

Nakonec jsem zmínil pět prvotřídních věcí. Zbytek totiž v mých uších tak zázračný není, z loňského roku mě ve slovenském hip hopu více chytly desky Vece, H16 nebo Opaka, čímž se s anketou slovenských čtenářů rozcházím. Celého "Posledného dobermana" si pouštět nebudu, několik hitů mi ale k srdci přirostlo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY