Kalifornie od Rokycan

18.12.2008 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Ženský element za mikrofonem bývá velice silnou zbraní na přilákáni určité části publika. Občas ale pěvecká kvalita pokulhává a vše je nutné nahradit atraktivním vzhledem. Sex Deviants hrají punkrock amerického střihu a pohledná zpěvačka Ollie nenechá mnoho fanoušků v klidu... Pozlátko, nebo kvalita?
7/10

Sex Deviants - Pozpátku

Skladby: Lonely, Gaponěnko, Lampy, Příběhy, Kocourkov, Pozpátku, Čaroděj a víla, Tečky, Trafika, Dvakrát jsem žil, Orthosan aneb japonec na konec (bonus)
Vydáno: 21.11.2008
Celkový čas: 30:54
Vydavatel: Papagájův hlasatel records
Zase ta Plzeň a zase ExAvik, ti punkáči už fakt neznají asi jiné studio, kde by nahrávali. Nutno však říct, že časy "Nahráváš v Plzni, tak budeš znít jako Znouze" jsou dávno pryč a pátá deska souboru z Rokycan má vlastní tvář. Nabízejí jasnou fúzi melodického punk rocku ve stylu, jaký známe od kapel z Fat Wreck Records, a ženského vokálu. Je to právě výraznější projev zpěvačky, která dříve nehrála v kapele prim, co z "Pozpátku" dělá asi nejlepší desku Sex Deviants.

Nahrávku zahajuje otvírák "Lonely", který neváhám označit za dokonalý. Po jeho poslechu jsem zůstal sedět a nevěřícně jsem zíral před sebe. Bohužel se jedná o bezkonkurenčně nejlepší věc na desce a další kusy už jsou "jen dobré", nikoliv dokonalé. Rokycanská pětice zestárla a dostala úplně jiný rozměr. Došlo k již poněkud tradičnímu zvážení (ještě teď mám výrazně smíšené pocity z poslední desky ústecké Houby), ale ono v určitém věku už asi nejde psát songy o tom, jak Satan sedí na pískovišti a hraje si s bábovičkami. Existenciální problémy došly i sem a najdeme je takřka v každém songu.

Je mnoho zbraní, kterými se dá hudba oživit, a jednou z nich jsou i rozmanité vokály. Tady najdeme hned čtyři různé hlasy, což otevírá velký manévrovací prostor a kapele v něm velice zdatně operuje. Baskytarista Hedřich (to mne přivádí na myšlenku, že jsem v bookletu nenašel představení kapely, což mi trošku vadí) předvádí řvavý hardcoreový vokál, kytaristé zastávají punkovější polohu a zpěvačka předvádí skutečný zpěv. Dohromady to působí opravdu dobře. Obzvláště v pecce "Tečky" najdeme výborné pěvecké party, které nám sdělují zajímavě poetický text; slova jsou ostatně další zbraní kapely. Poznáte to zejména v "Kocourkově" nebo "Lampách".

Sex Deviants jsou po letech již stálicí české scény, což touto plackou jasně potvrdili. Pokud máte rádi kalifornský punk a zároveň chcete podpořit domácí scénu, tak "Pozpátku" je jasnou volbou. Řemeslně dobře zvládnutá práce s dobrou atmosférou, která nezklame. Škoda však, že se celá deska nenesla v duchu prvního songu. To jí trochu ubírá, ale ne natolik, aby nepatřila k tomu lepšímu, co lze u nás najít.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY