Apparat přivezl do Prahy nebe z Berlína

05.12.2008 00:02 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Byli jsme symbolicky už u začátku života Apparat Bandu, který s určitými přestávkami fungoval do první prosincové středy. Tehdy svůj běh na dlouhou trať ukončil. Apparat se v Česku letos objevil hned třikrát, byla show v Roxy jen další repete, a nebo tam vše proběhlo jinak?
Apparat Band feat. Raz Ohara, Roxy, Praha, 3.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Před rokem a půl (plus nějaké drobné) v Berlíně poprvé vystoupil Apparatův band, který živě představil skladby z alba "Walls". Osamoceného Apparata s mašinkami a laptopem jste u nás mohli letos zastihnout celkem dvakrát, ale až na úplný závěr jeho tour (po návratu z Jižní Ameriky) jsme se dočkali premiéry a vypadá to, že i zároveň derniéry jeho tříčlenné kapely. Na příští rok je totiž ohlášen jiný debut - první deska společného projektu Saschy Ringa a dua Modeselektor, Moderat se na cédéčku představí již v průběhu března. Ten, kdo zavítal do Roxy, v němž je zvuk velká loterie, si tedy mohl užít "Walls" v live podobě možná úplně naposled.

Apparat Band feat. Raz Ohara, Roxy, Praha, 3.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Pokud jste jej zastihli v Abatonu nebo na Summer Of Love, v nabídce byl jeho rave set. Koncert v Roxy měl však blíže k berlínské show, jen se nekonala videoprojekce a Apparatovo závěrečné sólo. I ona rave část se nesla v duchu živé rytmiky a kytarového dokreslování. Bubeník byl skvěle beatově sladěný a nachystaný, nepřekvapil jej žádný break a svým umem dodával kompozicím další hybný element. Vedle klasických vychytávek z live vinylu "Berlin, Montreal, Tel Aviv (Selected Live Recordings)" tu skvěle zafungovala "Fractales" rozdělená na dvě části, doplněná o vokál a bonusový psychedelický ušní výplach. Apparat v ruchových plochách rozhodně nikoho nešetřil, sám zvukař se ani na chvíli nenudil, zároveň po celou dobu zápasil s prostorem a přehuštěnými basy.

Apparat Band feat. Raz Ohara, Roxy, Praha, 3.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Nedílným partnerem na takto koncipovaných koncertech Apparata, který již nabral jistotu a opustila jej počáteční nervozita. Přesto se hlasově dorovnal až při přídavku "Hailin From The Edge", která vedle poklidnějších, ambietně popových "Headup" nebo "Over And Over" zafungovala dost dobře. Největšího ohlasu se však dočkala kráska "Arcadia", kterou Apparat a jeho společníci přehráli v rámci hlavního bloku, ale i jako zcela poslední (vytleskaný) přídavek, kdy ji pojali více kytarově. Z celého vystoupení byla cítit vzájemná sehranost, radost a velké nasazení, které oceňovalo i publikum. Protipólem však byl mizerný zvuk, který místy přehlušil vše dobré (někdy i vokál Raze nebo Saschy).

Apparat a jeho live band za sebou nechávají dobré pocity, které jsou roztroušené jako pozůstatky po prolétnutí komety, ale nevyprchají jen tak. Nebe nad Prahou a Berlínem bylo jasné a hvězdy zářily na Apparatově cestě do jeho domoviny. Krom toho si odvezl další potvrzení, že i tady má své oddané fans napříč věkovým spektrem, kteří si nenechají ujít žádný jeho koncert.

Fotogalerii z koncertu Apparatova bandu naleznete zde.

Apparat Band feat. Raz Ohara, Roxy, Praha, 3.12.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY