Nové desky pro 49. týden

30.11.2008 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Je v tom tedy pěkný cirkus - jeden den, různí umělci a stejný název alba. Kdo? Take That a Britney Spears 'se domluvili' a vydávají shodně "Circus". K tomu jim sekunduje Akon, electropopový objev Ladyhawke, sólová Katarína Knechtová a dva zásadní české hip hopové projekty DJ Wiche a dua Orion a James Cole.
Pokud se v pondělí 1. prosince vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Britney Spears - Circus (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Britney Spears - Circus
Úspěch alba "Blackout" Britney Spears pořádně nabudil, a tak téměř po roce vydává další desku, která ponese v její studiové diskografii číslovku šest. Už podle prvních ukázek, které najdete na jejím IMEEM profilu, je jasné, že novinka "Circus" navazuje ve velké míře na elektronický taneční pop předchozího alba. Oproti "Blackout" se produkční i autorský tým značně rozrostl a k Danjovi či Bloodshy & Avant přibyly taková jména jako Dr. Luke (Katy Perry, Avril Lavigne a jiní), Max Martin (Kelly Clarkson, Pink a jiní) či člen skupiny Frou Frou Guy Sigsworth. "Circus" se bude odehrávat ve dvanácti dějstvích, ovšem pro fanoušky je připravena i deluxe edice obsahující DVD s dvěma písničkovými bonusy, speciální fotogalerii , dokumentem "The Making Of Circus" a videoklip k singlu "Womanizer", jež se jako první singl po "...Baby Ono More Time" dostal do čela americké hitparády.


Take That - The Circus (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Take That - The Circus
Neuvěřitelně úspěšný comeback anglických Take That na hudební scénu se stal impulsem pro spoustu dalších skupin a kapel. I když se neustále spekuluje o tom, zda se k nim vrátí i Robbie Williams, na jejich novém albu, již druhém po jejich návratu, se neobjevuje. Deska nese stejný název jako novinka Britney Spears, pouze Take That jakožto Britové zařadili ještě určitý člen. S "The Circus" se vrací i producent John Shanks, který tak pokračuje v tom, co začal na předchozím "Beautiful World". Autorsky se na desce opět podílela celá skupina a výsledkem je celkem dvanáct nových skladeb. Vedle klasického vydání, mohou fanoušci objednávat i deluxe edici s osmačtyřiceti stránkovou knížkou plnou zákulisních fotografií. Jedinou ochutnávkou, která je momentálně k dispozici na webu Take That, je první singl "Greatest Day".


DJ Wich - The Golden Touch (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop / r'n'b

DJ Wich - The Golden Touch
O novém albu DJ Wiche jdou zvěsti už zhruba rok. Už tehdy jsme se dozvěděli, že "The Golden Touch" připravuje s řadou nadmíru zajímavých hostů, ale postupem času se tato řada rozrostla i o hodně slavná jména, nejen na české hudební scéně, ale i té světové. Ke spolupráci se mu nakonec podařilo získat lidi jako Lil Wayne, Talib Kweli, Kurupt, Little Brother, Gail Gotti, Havoc, Raekwon, M.O.P či Nironic a není se proto divit, že se "The Golden Touch" stalo velmi čekávaným albem nejen na hip hopové scéně, ale i všeobecně. Náslechy několika skladeb nabízí DJ Wich na svém MySpace.com a my jen dodáváme, že nevychází pouze u nás, ale i ve Spojených Státech a západní Evropě.


Katarína Knechtová - Zodiak (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Katarína Knechtová - Zodiak
Odchod Kataríny Knechtové z Pehy byl pro fanoušky téhle slovenské kapely šokem, nicméně sama zpěvačka cítila, že už se nemá se skupinou kam dál umělecky posunout a to i přes to, jak se začalo Pehe po čtvrté desce dařit. Díky úspěchu písničky "Môj Bože" z Jakubiskova filmu "Bathory" se seznámila s anglickým producentem Headem, který má za sebou menší spolupráci s Massive Attack. Výsledkem jejich snažení je deska "Zodiac", kde si všechny písničky složila Katarína sama a podle vlastních slov bude nyní její hudba rockovější, než jakou známe od Pehy. Vedle slovenských hudebníků se pak na albu objevuje někdejší kytaristka Ash Charlotte Hatherley, nyní koncertující s Blondie či Bryanem Ferrym a ještě o něco slavnější bubeník a producent Rob Ellis, známý ze spolupráce s PJ Harvey či Marianne Faithfull. Na "Zodiak" naleznete jedenáct nových písniček plus pochopitelně jeden bonus v podobě "Môj Bože".


Orion a James Cole - Orikoule (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop / rap / funky

Orion a James Cole - Orikoule
Víte, co se stane, když se spojí Orion z PSH a James Cole ze SuperCrooo? Projekt "Orikoule", který je po zmíněném "The Golden Touch" DJe Wiche zřejmě druhým nejočekávanějším počinem na české hip hopové scéně. Oba rappeři se totiž rozhodli nejenom rapovat, ale i zpívat a především na nahrávku sezvali řadu hostů nejen ze svého žánru, ale i odjinud. Těmi návštěvníky nejsou nikdo menší než Roman Holý a Matěj Ruppert z Monkey Bussines, multižánrová Misha, Ota Klempíř z J.A.R. a kytarista Yarda Helešic. Ze světa rapu si na desce zahostovala řada lidí jako již několikrát zmíněný Dj Wich, Vec, Hugo Toxx nebo Vladimir 518. Velké produkční měrou pak zasáhl i Orionův kolega z PSH DJ Mike Trafik. První ochutnávky nabízí MySpace.com tohoto projektu a také Orionův profil MySpace.com.


Trio de Janeiro - Malá černá domů (Indies Scope)
web / MySpace.com/ psali jsme
žánr: funk / jazz / latina

Trio de Janeiro - Malá černá domů
Trio de Janeiro není trio, jak by se zdálo podle názvu, ale sextet. Po svém vítězství na letošním Colours Talent se tato tuzemská formace chopila své možnosti nahrát plnohodnotné album a debut "Malá černá domů" je na světě. Nahrávání novinky probíhalo v září v brněnském nahrávacím studiu Indies a vzniklo zde celkem třináct písní. Jejich rytmicky bohatá směsice jazzu, funku a latiny využívá jak lidové motivy místní provenience, tak folkloristickou tvorbu zámořskou (za kterou lze s trochou nadsázky považovat snad i samotný jazz). Pestré nástrojové obsazení dokáže zpracovat nejednu improvizační plochu do pozoruhodně lákavé melodické struktury, ve které je pro pečlivější posluchače připraveno i několik hudebních žertů. Čtenáři si mohou stáhnout několik ukázek nových skladeb na oficiálních stránkách skupiny.


Gladiator - Live (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Gladiator - Live
Slovenská skupina Gladiator patří na rockové scéně k osvědčeným stálicím, která za dobu své existence vytvořila nespočet hitů. Muzikanti nyní pro fanoušky připravili svůj vůbec první koncertní balíček. Záznam byl pořízen během letošního festivalového léta. Kromě samotné show se posluchači mohou těšit na dokument a na řadu videoklipů, ke kterým poskytli komentáře sami členové formace. Verze na CD a DVD bude obsahovat novou, doposud nevydanou píseň "Ja sa bez teba zblázním". Dodejme, že na počest vydání tohoto setu vyrazili Gladiator na koncertní turné. Po boku kapel Komajota a Alone zahrají ve slovenských městech.


Ladyhawke - Ladyhawke (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: electro pop / klasický rock

Ladyhawke - Ladyhawke
Nová ultra popová záležitost tentokrát nepochází ani z Británie ani ze Skandinávie, ale z Nového Zélandu. Ladyhawke, jak si Phillipa Brown říká, ovšem nekombinuje pouze elektroniku s popem, ale nechává se v hojné míře inspirovat i klasickým rockem. Její eponymní debut následuje EP "Paris Is Burning", jenž nese jméno jejího největšího hitu. Na desce se podílela řada autorů a producentů, avšak nejvíce práce na něm odvedl Pascal Gabriel, jehož kariéra začala už v sedmdesátých letech u punk-rockových The Razors a po spolupráci s New Order a Erasure pokračovala skládáním a produkcí alb Dido, Sophie-Ellis Baxtor, Kylie Minogue či Rachel Stevens. U Ladyhawke se všechny tyto vlivy potkávají, což můžete blíže zkoumat na MySpace.com téhle zpěvačky, která jistě stojí za pozornost.


Justice - A Cross The Univerze (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: electro house

Justice - A Cross The Universe
Francouzští Justice posílají svům fanouškům pod stromeček novou nálož v podobě živé desky a dokumentární filmu "A Cross The Universe". Všechen materiál se týká turné po Severní Americe, které Gaspard Augé a Xavier de Rosnay podnikli na začátku tohoto roku. Záznam živého vystoupení byl pořízen 27. března na koncertu v San Franciscu a materiál k dokumentu členové formace sbírali během celého turné. S režií vypomohli So-Me a Romain Gavras, který se podílel i na úspěšném filmu "Le Couperet" z roku 2005. Snímek je spíše než na koncertování zaměřen na osobní zážitky obou muzikantů. Přináší vskutku unikátní záběry a není divu, že je přístupný až od osmnácti let. Na trailer se můžete podívat na stránkách dailymotion.com. Další ukázky jsou dostupné na MySpace.com stránkách Justice.


Akon - Freedom (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / dance-pop / hip hop

Akon - Freedom
Do třetice všeho dobrého si teď může říkat americký zpěvák Akon, když vydává svoje další studiové album "Freedom". Opět tak vypouští do obchodů svůj mix r'n'b, popu, hip hopu a především taneční muziky. Hojně při tom využívá momentálně velmi populární auto-ladičky hlasu. Ani on se nevyhnul spolupráci s dalšími zpěváky. Na "Freedom" uslyšíte například Wyclefa Jeana, Kardinal Offishall, Young Yeezyho, Lila Wayna, T-Paina a další. Valnou část alba nahrál Akon na své MySpace.com


Peťo Tázok a Karaoke Tundra - Album (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní hip hop

Peťo Tázok a Karaoke Tundra - Album
Slovenská dvojice zpěvák Peťo Tázok aka Bene a producent Karaoke Tundra, připravila pro fanoušky krátkého EP "VP84" debut "Album". Deska je nacpané šestadvaceti skladbami a daleko přesahuje hranice vytyčeného žánru. Posluchačům otevře své brány do obrazotvorného světa plného příběhů, zabalených do alternativních prvků. Sami se můžete přesvědčit na MySpace.com profilu, kde naleznete song "Tomáš Točáky". Za zmínku stojí i grafické ztvárnění přebalu nahrávky, jež dostala na starost dvojice Advancedesign.org. Na české hiphopové scéně bychom jako jejich alternativu mohli označit formaci WWW, která před dvěma lety vydala album "Neurobeat" a nyní mají plno práce s druhou deskou. Obě skupiny se chtějí vydat na společné turné.


Kevin Rudolf - In The City (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock / hip hop

Kevin Rudolf - In The City
Že vám jméno Kevin Rudolf ni neříká? Ale přece jeho práci budete možná znát. V minulosti tento kytarista a nyní o zpěvák a producent hrál na nahrávkách Nelly Furtado, Britney Spears, Justina Timberlaka, LL Cool J a dalších. Nyní se rozhodl zkusit to i sólově. Spojil se dohromady s The Neptunes a nahrál debut "In The City", na němž spojuje hip hop s rockem a částečně i s popem. Mimo jeho samotného na albu zastihnete i Lil Waynea, Nas a Ricka Rosse. S prvním jmenovaným natočil singl "Let It Rock", jenž se před časem vyšplhal až na páté místo americké singlové hitparády. Jak zní nejen tahle hitovka ale i část dalších písniček, zjistíte na jeho MySpace.com.


The Automatic - This Is A Fix (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

The Automatic - This Is A Fix
Druhý počin The Automatic na sebe nenechal dlouho čekat. Od vydání úspěšného debutu "Not Accepted Anywhere" uplynuly dva roky, přičemž v téže době začali muzikanti s připravami aktuální desky. Před koncem roku 2006 měl kvartet hotové dvě skladby a ješt během Vánoc stihli nahrát další dva kousky. Finální počet skladeb, s jejchž produkcí pomohli Butch Walker a Butch Walker, se vyšplhal na dvanáct. Ukázky všech kousků si můžete poslechnout na webu amazon.de. Některé celé songy jsou k mání na MySpace.com profilu kapely. Naleznete zde i první singl k desce píseň "Steve McQueen".


Irena Budweiserová - O Vánocích zpívám (Indies MG)
web / MySpace.com/ psali jsme
žánr: vánoční / jazz / blues

Irena Budweiserová - O Vánocích zpívám
Letošní předvánoční trh, obzvláště ten český, není tolik přesycený vánočními deskami. Jednou z mála, kdo připomíná tyto svátky je Irena Budweiserová vydávající album "O Vánocích zpívám". O Vánocích zpívá vesele i smutně a inspiruje se jak na starém, tak i novém kontinentu. Aranžérský pohled Mirka Linky se skupinou Fade In a folkovo-jazzové prolínání Ireny Budweiserové se tu setkává s různými kulturami. Většina skladeb se nese v poklidném duchu, což v případě Ireniny interpretace možná překvapí. Vedle Mirka Linky se na desce podílel hudební režisér Peter Binder a perkusista Miloš Dvořáček. Do celého alba se můžete zaposlouchat na stránkách vydavatelství Indies.


Honza Nedvěd - Lidové písničky (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: lidová hudba / folk

Honza Nedvěd - Lidové písničky
Je to na týden přesně rok, co jsme tu představovali, dalo by se říct, comebackové album Honzy Nedvěda "Ta noc, kdy mi vyšlo slunce" a letos se opět hlásí s dalším počinem. Už podle názvu - "Lidové písničky", je zcela jasně dané, kam tentokrát Honza Nedvěd zamířil. Na tuto desku nahrál třiadvacet velmi známých českých, moravských i slovenských lidovek jako "Talínskej rybník", "Nešťastný šafářův dvoreček" či "Zelení hájové" a ke spolupráci přemluvil i svého bratra Františka.


Dále vychází:

AC/DC - Black Ice (Limited Edition) (Sony BMG)
Andre Rieu - 100 Greatest Moments (Universal)
Asmegin - Arv (Mystic Production)
Ayreon - Timeline (Mystic Production)
Bob The Builder - Never Mind The Breeze... (Universal)
Burn The Floor - Floorplay DVD (Warner Music)
Burt Bacharach - Live At The Sydney Opera.. (Universal)
Carreras/Domingo/Pavarotti - Puccini-Arien (Sony BMG)
Chanticleer - Mission Road (Warner Music)
Clifton Anderson - Decade (Universal)
Coronatus - Porta Obscura (Mystic Production)
Craig David - Greatest Hits (Warner Music)
Disturbed - Indestructible (Int'l Special Edition Cd + Dvd) (Warner Music)
Echo & The Bunnymen - Ocean Rain (Collectors Edition) (Warner Music)
Enigma - Seven Lives Many Faces /Pal (EMI)
Grave Digger - Pray EP (Mystic Production)
Il Divo - At The Coliseum (DVD) (Sony BMG)
Incubus - Look Alive (Blu-Ray) (Sony BMG)
Isabel Bayrakdarian - Gomidas Songs (Warner Music)
James Hunter - The Hard Way (Universal)
Jarret - Jarret sobě (Indies Scope)
Jennifer Rostock - Ins Offene Messer - Jetzt Noch Besser! (Deluxe Edition) (Warner Music)
Jiří Korn - Zlatá kolekce (2CD+DVD) (Supraphon)
John Eliot Gardiner - Gluck: Iphigénie En Aulide, La Rencontre Imprévue, Don Juan (Warner Music)
John Williams - Indiana Jones And The Last (Universal)
John Williams - Indiana Jones And The Temp (Universal)
John Williams - Raiders Of The Lost Ark (Universal)
Johnny Hallyday - Ca Ne Finira Jamais (Warner Music)
Katherine Jenkins - Sacred Arias (Universal)
Lunetic - Lunetic Best Of (Universal)
Magica - Wolves & Witches (Mystic Production)
Max Mutzke - Black Forest (Warner Music)
Miley Cyrus - Breakout/Platinum Editon (Universal)
Modern Age Slavery - Damned To Blindness (Mystic Production)
Monrose - Why Not Us (singl) (Warner Music)
Neil Young - Sugar Mountain - Live At Canterbury House 1968 (Warner Music)
New Order - Retro (Warner Music)
Panic At The Disco - Live In Chicago (Standard Expanded Edition) (Warner Music)
Různí - Bile Vanoce (Universal)
Různí - Cadillac Records (soundtrack) (Sony BMG)
Různí - Grease 30th Anniversary (Universal)
Různí - Nej diskotéka všech dob (Universal)
Různí - Rocknrolla (soundtrack) (Universal)
Souchon - Album 2008 (EMI)
Soundtrack - Four Christmas (soundtrack) (Universal)
Symphony X - Paradise Lost 5.1 (Mystic Production)
Three Days Grace - Live At The Palace 2008 (Blu-Ray) (Sony BMG)
Trend - Vier (Warner Music)
Warren Zevon - Warren Zevon (Collector's Edition) (Warner Music)
Zona A - Best Of (EMI)
Zucchero - Live In Italy (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY