Playback, Čína, Karel Gott a Guns N' Roses

26.11.2008 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Není to tak dlouho, co v tisku vyšla zpráva o nejnovější aktivitě čínského ministerstva kultury. To považuje playback za podlost a připravilo i patřičnou novelu zákona. Díky ní bude mít čínský úředník dostatečné páky tvrdě potrestat umělce, kteří mají tu drzost odporně šidit socialistický pracující lid.
čína
© businesspundit.com
Jak uvedl deník Metro, zákon mimo jiné praví, že "vystupující nesmí publikum klamat playbackem a organizátoři koncertů nesmí pro umělce playback připravovat". Tomu, kdo pravidlo poruší, hrozí veřejné zostuzení, při recidivě dojde k okamžitému odebrání pracovního povolení patřičnými úřady.

Od komunistické Číny se dá očekávat cokoliv a i sebezvláštnější zákon by nás neměl překvapit. Tentokrát ale soudruzi skutečně nezklamali. V zemi, kde se neustále potlačují lidské svobody a cenzura je na denním pořádku, by se právě playback mohl zdát jako účinný nástroj zaručující poklidné průběhy vystoupení všech muzikantů. Jak jinak totiž zajistit, aby se interpret během vystoupení náhodou nepřeřekl?

Při vzpomínce na slavnostní ceremoniál, kterým byla - s využitím čeho jiného než playbacku - zahajována letošní olympiáda, jsou snahy úředníků ještě o něco méně pochopitelné. Absurdita dotažená k dokonalosti - to je ochrana čínského lidu před těmito hudebními podvodníky. Ale jistě se jedná o stěžejní problém, který každého Číňana právě teď trápí nejvíce.

Podobně je tomu i v Česku. Nesmyslná vyhláška střídá nesmyslnější a tak bych se vůbec nedivil, kdyby oblíbený pražský radní Milan Richter, jinak také uznávaný expert na kulturu, přišel s něčím podobným. A podpořit by jej mohla třeba Rada Českého rozhlasu. Vedle žvýkačkové kriminality a hledání skryté propagace fašismu v písních Primal Scream bychom na území hlavního města ostražitě sledovali také tyto podvodné umělce.

Axl Rose
© img.aktualne.centrum.cz
Živě si představuji hon na ony bezpáteřní neuměteli. Zfanatizovaný dav v čele s Milanem Knížákem by si šel plivnout na Karla Gotta a ten by se brzy ocitl na mizině. Veřejné zostuzení, sebraný titul národního umělce, odevzdané televizní rolničky i zlatí slavíci. Aféra podobná té s Milli Vanilli, jen v několikanásobně větším měřítku. Výsledkem by byly - vedle zdrceného bývalého uznávaného umělce - také zcela převrácené lidské hodnoty dezorientovaných fanynek od pěti do devadesáti pěti let.

Následoval by přesun některých koncertů mimo hlavní město, kam by nesahala platnost oné vyhlášky. Stavba nových multifunkčních hal a arén, odsun televizních přenosů za hranice metropole. Nakonec by všichni byli spokojení - lidé by dál mohli navštěvovat koncerty svých oblíbených umělců, sledovat estrády v televizi a zastupitelé by v transparentních výběrových řízeních přidělovali zakázky na ty nejdůležitější věci veřejné potřeby.

V Říši středu jsou na tom ale přece jen o něco lépe. Podle ČTK už státní cenzoři označili "Chinese Democracy" za útok na čínský národ a hlavní čínský vyhledávač Baidu.com zablokoval po celé zemi hledání hesla se jménem tohoto alba. O prodeji aktuální nahrávky Guns N´ Roses na pultech čínských obchodů si nikdo iluze nedělá, o koncertu kapely v zemi už vůbec ne. Ale třeba jen čínská policie vypátrala, že Axl tajně používá playback. Kdo ví.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY