MP3 Jukebox 46/2008

19.11.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

El Guincho - Palmitos Park (9/10)
MP3 ke stažení
žánr: funk, tropicalia

El Guincho - Algeranza!
Druhé album španělského muzikanta Pablo Díaz-Reixa alias El Guincho "Alegranza!" je trochu jako zhudebněná tropická horečka. Při jeho poslechu mě napadají žánrové škatulky jako tropický funk, kokosový folk nebo surfařský punk a instinktivně si sahám na čelo, jestli není rozpálené. Pro mě je to jedno z nejlepších alb roku a úvodní "Palmitos Park" skvěle shrnuje kouzlo této desky - frenetický tropický beat s melodií připomínající zrychlené Beach Boys. Pokud máte rádi Animal Collective z období alba "Feels" nebo sólovku Panda Bear, pak rozhodně doporučuju. Možná pak po poslechu budete vypadat jako zhulený papoušek z obalu desky. Se stejným nebezpečím dávejte i klip níže.


Van She - Kelly (9/10)
MP3 ke stažení
žánr: electro pop, shoegaze

Van She - Kelly
O australských electro-surfařích Van She (MySpace.com jsme psali jako o potenciálních hvězdách už před dvěma lety. Čekali jsme tehdy, že jejich první singl "Kelly" se stane velkým hitem, který kapelu nakopne do závratných výšin. Sice se to tak úplně nestalo, kapela se ale pomalu dostává do povědomí posluchačů. Jejich albový debut "V" vychází s menším zpožděním i na celosvětovém trhu. A která jiná skladba může desku propagovat, než právě "Kelly". Electro pop s nádechem shoegaze skvěle zapadá do současné australské taneční horečky (Cut Copy, Midnight Jugernauts, The Presets) a určitě není náhodou, že se o ně stará domácí label Modular. "Kelly" je sice už tři roky stará pecka, ale pořád zní skvěle.


Morgan Geist - Detroit (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: electro, techno

Morgan Geist - Detroit
Poctu pionýrům chladných technoidních beatů z "motorového města" skládá dneska kdekterý producent elektronické hudby, Morgan Geist už to ale dělá několik let. Jeho nejnovější album "Double Night Time" se tváří tak dokonale odlidštěně a strojově, až je k němu těžké najít nějakou emocionální cestu. Singl "Detroit" je nakonec přímou poklonou městu, v němž vznikla taneční hudba, tudíž v něm nějaké city při troše snahy najdete. O skvělý vokál se postaral Jeremy Greenspan z Junior Boys, jehož text evokuje nekonečnou dálnici, tak oblíbenou Kraftwerk, jediných to předchůdců Detroitu.
Soy Un Caballo - Robin (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: dream pop

Soy Un Caballo - Les Heures De Raison
"Jsem kůň" znamená v překladu název belgické kapely Soy Un Caballo, která právě debutuje albem "Les Heures De Raison". Když si skladbu "Robin" stáhnete a poslechnete, budete se mnou souhlasit, že to je příjemný a delikátní kousek zasněného popu s neobvyklou atmosférou. Jako srovnání mě napadli naši DVA, o nichž jsme psali v předminulém vydání MP3 Jukeboxu, Soy Un Caballo jsou jen o něco málo "rozumnější". Desku produkoval Bonnie 'Prince' Billy, což samo o sobě je už znakem kvality.
Různí - Matador Intended Play Fall 2008 Sampler (bez hodnocení)
soubor ve formátu zip ke stažení
žánr: indie rock

Různí - Matador Intended Play Fall 2008 Sampler
Tak to vypadá, že label Matador předběhl o měsíc a den Vánoce! Třináct ukázek z přírůstků do svého katalogu totiž poskytuje zdarma ke stažení úhledně zabalené v jednom souboru. Je tam i pár tracků, které jsme už v MP3 Jukeboxu linkovali (Mogwai, Fucked Up, Shearwater), ale i zbytek stojí za pozornost. Lou Reed hraje naživo "Caroline Says, Pt. II" s vokály Antonyho, Pavement upozorňují na upravenou reedici předposlední desky "Brighten The Corners: Nicene Creedence Ed." a Belle and Sebastian dávají ochutnat z "The BBC Session". Osobně bych chtěl upozornit na psychedelické hrátky Brightblack Morning Light v "Oppressions Each", ukázku z jejich zářijové novinky "Motion To Rejoin". A pokud vás na závěr překvapí lo-fi nářez Condo Fucks, pak vězte, že se jedná o alter-ego Yo La Tengo, které se dočká debutového alba v březnu příštího roku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY