Video Jukebox 38/2008

14.11.2008 16:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Hot Chip
Hot Chip - Wrestlers
žánr: electro-pop / alternative dance
info: oficiální web, MySpace.com

Pokud někdo stále ještě váhal, jestli únorovou řadovku Hot Chip "Made In The Dark" koupit, nebo ne, a nepřesvědčili ho dosud vydané vynikající ochutnávky "Shake A Fist", "Ready For The Floor" a "One Pure Thought", může si pustit tohle video a začít psát dopis Ježichovi. "Wrestlers" jsou další důkaz toho, že Hot Chip zrají do netuctových barev a že pokud někdo řízne svoji tvorbu popem, nemusí to být nutně krok zpátky. V případě Hot Chip je tomu totiž spíše naopak. A mimochodem - opět k výborné hudbě namíchali výborné video.


Chromeo
Chromeo - Momma's Boy
žánr: indie / electronica
info: oficiální web, MySpace.com

"Jediná úspěšná arabsko-židovská kolaborace v dějinách." Přesně těmito slovy se popsalo duo Chromeo, které tvoří celoživotní přátelé Patrick Gemayel aka P-Thugg a David Macklovitch alias Dave 1, sebe sama. První jmenovaný má na starosti keybordy, syntezátory a talk box, druhý pak kytaru a zpěv, společně debutovali v roce 2004 albem "She's In Control" a nadchli v roce 2007 plackou "Fancy Footwork". Právě z ní je i aktuální singl "Momma's Boy", jehož do černé a bílé oblečený videoklip nakreslil francouzský malíř Stephane Manel.


White Denim
White Denim - Shake Shake Shake
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Skupina White Denim vznikla v americkém Texasu v roce 2005 fúzí projektu Peach Train a kapely Parque Touch. O rok později se z kvarteta stalo trio, které přijalo současný název a nahrálo debutové épéčko "Let's Talk About It". Letos přišla na řadu také první dlouhohrající deska, která vyšla v červnu v Evropě pod jménem "Workout Holiday" a v Americe pak v pozměněné podobě až v polovině října, navíc s novou jmenovkou "Exposion". Paradoxem budiž to, že tihle Američani jsou pod smlouvou v Evropě, ale doma si svůj debut museli vydat sami. "Shake Shake Shake" je třetí evropský singl z něj.


The Raconteurs
The Raconteurs - Old Enough
žánr: alternative rock
info: oficiální web, MySpace.com

Jack White je sice posledních pět let absolutně všude, ale pozornost na sebe strhl zřejmě nejvíce díky aktuální bondovce "Quantum Of Solace", ke které napsal titulní písničku. Tu společně s Alicií Keys i nazpíval a dle mého názoru konečně ukázala, že i White může šlápnout vedle... Nestalo se tak ale v případě druhé desky The Raconteurs "Consolers Of The Lonely", která vyšla letos na jaře a ze které je singl "Old Enough" třetí ochutnávkou. Videoklip k singlu natočil fotograf Autumn De Wilde.

The Raconteurs "Old Enough"


Tom Morello
The Nightwatchman - The Fabled City
žánr: folk rock
info: oficiální web, MySpace.com

Za projektem The Nighwatchman se ukrývá sám velký Tom Morello, podle žebříčku časopisu Rolling Stone šestadvacátý nejlepší kytarista všech dob, jehož jméno je spojeno se skupinami Rage Against The Machine a Audioslave. V roce 2007 Morello debutoval deskou "One Man Revolution" právě pod značkou jednočlenného folk-rockového projektu The Nightwatchman a letos na album navázal dvojkou "The Fabled City". Většinou se ve Video Jukeboxu snažím upozornit na zajímavou novou hudbu, tentokrát půjdu na druhou stranu a pokusím se vás varovat před tou špatnou - "The Fabled City" na dopis Ježichovi naopak rozhodně nepište.


Je libo přídavek?
Fleet Foxes - Live On The "Take Away Show" (žánr: indie rock / folk / zouk)
The Explorers Club - Do You Love Me? (žánr: psychedelic / pop)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY