Dvojitá dávka Beyoncé není tak silná

29.11.2008 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

O Beyoncé můžeme říct, že je úspěšná mladá žena. Prodala miliony alb, zahrála si ve filmech, má za manžela Jay-Zho, v rodině panují dobré vztahy. A co můžeme říct o jejím alter-egu Sashi Fierce? To se dozvíte v recenzi dvojalba "I Am... Sasha Fierce" jedné a půl zpěvačky.
6/10

Beyoncé - I Am... Sasha Fierce

Skladby: CD1: If I Were A Boy, Halo, Disappear, Broken-Hearted Girl, Ave Maria, Satellites
CD2: Single Ladies (Put A Ring On It), Radio, Diva, Sweet Dreams, Video Phone
Vydáno: 17.11.2008
Celkový čas: 24:26 + 17:14
Vydavatel: Sony Music
Jekyll vs. Hyde, T.I. vs. T.I.P., Beyoncé vs. Sasha Fierce. Ok, možná trochu uhozené přirovnání. Nicméně Beyoncé Knowles byla při nahrávání alba neoblomná a její dvě hudební polohy jí připadaly tak odlišné, že si vynutila rozdělení materiálu na sólo CD. Navýšení ceny o jedno médium navíc a složitější obal velké není, takže vydavatelství asi neplakalo - jen je trošku nepatřičné, že si za tři sta korun domů donesete CDčka s šesti a pěti písničkami, dohromady jen nějakých 40 minut hudby. Ale stopáž není vše, k té můžu při hodnocení přihlížet, hlavním bodem je samozřejmě kvalita písniček samotných. A zde Beyoncé a Sasha Fierce špatné nejsou.

Beyoncé = Irreplacable. Sasha Fierce = Baby Boy. Beyoncé = dospělá žena, co zpívá pomalé, romantické, křehké skladby. Sasha Fierce = holka na jevišti, co sebou umí agresivně a svůdně natřásat při energických písničkách. Jaká její část je lepší? Na "I Am... Sasha Fierce" vlastně žádná část nedominuje, na obou CD se nacházejí slušné songy. Hned první "If I Were A Boy" je skvěle podchycený začátek alba - okamžitě zaujme a dostane nás do velmi dobré polohy k dalšímu poslechu. Tato balada už je úspěšným singlem a já se tomu nedivím, Beyoncé se na ní vokálně opravdu předvedla a i když to halekání a zadýchávání nemusím, tak ty emoce z písničky prostě srší. Co říct o zbytku "I Am..." části alba? "Halo", "Disappear" i "Broken-Hearted Girl" jsou dospělé balady, mají nápad. Sympatické je, že je pod nimi Beyoncé přímo autorsky podepsaná. Ale ve školním známkování by na více než za dva nedosáhly. Zařazení "Ave Maria" nemůžu hodnotit jako přínos. "Satellites" jsou takové uspávací. Tak, a konec piána, akustických kytar a smyčcových nástrojů a jde se přehodit CD.

Jak svých sedmnáct minut na desce využila Sasha Fierce? Opět první track je velmi silný nástup, "Single Ladies (Put A Ring On It)" je sice hodně prvoplánovitě hitové, ale prostě líbivé. Beat je hodně jednoduchý, ale určitě ne tak jak ten v "Diva", který je ženskou verzí "A Mili" Lil Waynea. Však jej taky produkoval stejný producent Bangladesh. R'n'b producenti se na "Sasha Fierce" části pěkně vystřídali, Bangladesh obstaral i "Video Phone", ale za nejlepší část CD jde credit Jimu Jonsinovi. Ten po mém oblíbeném "Lollipop" a "Whatever You Like" s Beyoncé Sashou vytvořili "Radio" a "Sweet Dreams", které znějí velmi moderně a atakují elektricky popovou Britney. No, ale to je vše, konec, end, schluss, vystoupení Beyoncé i Sashi Fierce skončilo.

Takže co nám vlastně ta Knowlesová chtěla říct? Desku tvořila rok, napsala nějakých sedmdesát písniček, nakonec se ale zfinalizovala jen jedenáctka z nich (plus pět dalších v deluxe verzi, viz infobox). Máme tu skvělé písničky jako "If I Were A Boy" nebo "Radio", ale zbytek neoslní a i když může znít Beyoncé dospěle a monumentálně a Sasha Fierce moderně, živě a hitově, tak přesto zde vidím ne zcela využitý potenciál. Těším se na příští počin Beyoncé a doufám, že v následujícím albu nebude refrén typu "A diva is a female version of a hustler".

Deluxe edice

Beyoncé - I Am... Sasha Fierce Deluxe
Jedenáct písniček je opravdu málo. Jsou ale obsahem pouze běžné edice, ta deluxe totiž obsahuje celých šestnáct tracků. Nedá se ale říct, že by byl bonusový materiál nějakou velkou výhrou, jedná se o průměrné písničky. Deluxe edici poznáte podle rozdílného obalu s jinak nahatou Beyoncé.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY