Nové desky pro 47. týden

16.11.2008 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Rockeři versus ostatní - i tak se lze dívat na nové desky příštího týdne. Nickelback, Mudvayne, Hinder či Elvenking stojí proti hloučku křehkých krásek: Dido, Alison Krauss, Laura Pausini či Beyoncé. Kdo bude nakonec silnější? Ještěže druhá skupinka má za sebou silné hlasy Toma Jonese či Arethy Franklin.
Pokud se v pondělí 17. listopadu vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Nickelback - Dark Horse (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Nickelback - Dark Horse
Kanadská rocková formace Nickelback vydává po třech letech nové řadové album. Na "Dark Horse" spolupracovali s producentem a skladatelem Muttem Langem, který je známý například z kolaborace s Def Leppard a AC/DC. Nahrávání materiálu probíhalo od poloviny roku 2008 ve studiích ve Vancouveru. První ochutnávka "Gotta Be Somebody" dorazila do obchodů už na konci září a o měsíc později následoval druhý singl "Something In Your Mouth". Tuto skladbu si můžete poslechnout i na MySpace.com skupiny. Fanoušci se mohou těšit na dvanáct nových skladeb. Sám frontman kapely Chad Kroeger je charakterizoval jako vyzrálý materiál s dospělými tématy.


Dido - Safe Trip Home (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: intimní pop

Dido - Safe Trip Home
Britská zpěvačka a muzikantka Dido, už o něco slavnější sestra Rolla Armstronga z Faithless, se po pěti letech vrací s třetí deskou "Safe Trip Home". Svým příznivcům by ráda připomněla své intimní pojetí popu, které z ní udělalo na přelomu tisíciletí velkou hvězdu. Dopomoci by jí k tomu měl nejen její bratr a letitý spolupracovník Rick Knowles, ale především nový producent Jon Brion, který má na svědomí alba Aimee Mann, Fiony Apple, Kanye Westa či Brada Mehldaua. Ovšem v téměř epizodních rolích se tu objeví i Brian Eno, Mick Fleetwood či Citizen Cope. Novinku uvedl na trh první singl "Don't Believe In Love", který uslyšíte na jejím MySpace.com, a volně stažitelná "Look No Further", která je k dispozici na jejím webu.


Hinder - Take It To The Limit (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Hinder - Take It To The Limit
Muzikanti z americké post-grungeové formace Hinder pracovali na nástupci svého debutového díla "Extreme Behavior" z roku 2005 od ledna tohoto roku. Do kanadského nahrávacího studia si zavolali na pomoc producenta Briana Howese, který pomohl na svět jedenácti novým skladbám. První singl "Use Me" se objevil v červenci tohoto roku a druhá ochutnávka "Without You" zaútočila na rádia v druhé polovině září. V titulním songu alba si také zahostoval Micky Mars z Mötley Crüe. Deska dorazí na trh hned v několika edicích. Verze prodávaná přes společnost Best Buy bude obsahovat navíc šest bonusových písní, síť Wallmart nabídne tři speciální písně a bonusové DVD a iTunes fanouškům naservíruje navíc dvě skladby. Dodejme, že Hinder ovládli druhou pozici americké albové hitparády a některé z nových skladeb si můžete poslechnout na MySpace.com profilu kapely.


Tom Jones - 24 Hours (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: soul / pop

Tom Jones - 24 Hours
Řev velšského tygra Toma Jonese se opět bude rozléhat světem. Pro Evropany není novinka "24 Hours" až tolik výjimečná, což nelze říct o Americe. "24 Hours" je totiž prvním albem po patnácti letech, které za Atlantikem Tomu Jonesovi oficiálně vychází a lze tak hovořit o velkém návratu. Jones nenechává nic náhodě. Aby nové album mělo moderní zvuk, spojil se s producentským drum'n'bassovým duem Future Cut, které známe především ze spolupráce s Lily Allen. Mezi autory pak najdeme i taková jména, jako jsou Bono a The Edge z U2, kteří Jonesovi složili na desku písničku "Sugar Daddy", či Bruce Springsteen, od něhož si Jones vypůjčil jeho klasiku "The Hitter". Pět skladeb Tom Jones prezentuje na titulní stránce svého webu.


Mudvayne - The New Game (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: power metal

Mudvayne - The New Game
Tři roky museli metaloví fanoušci čekat na novinku z dílny americké kapely Mudvayne. Nyní se album pojmenované "The New Game" konečně dostane do obchodů. Členové formace na něm pracovali od roku 2007 a na pomoc si vzali producenta Davea Fortmana, který také se skupinou spolupracoval na předchozím počinu "Lost And Found". Společně vytvořili jedenáct nových písní. Prvním singlem vydaným na konci září se stala skladba "Do What You Do", kterou si můžete poslechnout i na MySpace.com skupiny. Jako další ochutnávku členové kapely vybrali titulní píseň.


Laura Pausini - Primavera in anticipo (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / latin pop

Laura Pausini - Primavera in anticipo
Italská diva Laura Pausini posledních několik let vydává desky s železnou pravidelností. Řadová alba prokládá záznamy koncertů a letos se dostalo opět na klasickou studiovou nahrávku. "Primavera in anticipo" se opět nese ve stylu italského pop rocku v kombinaci s latin popem, a jak je u Laury Pausini zvykem, vydává hned dvě verze - italskou a španělskou. K nazpívání titulní písničky na obou verzích si Pausini pozvala Jamese Blunta, ovšem jedinou ochutnávkou v podobě zhruba půlminutové jednohubky je písnička "Invence no", kterou servíruje Laura Pausini na svém webu. Album vychází ještě v deluxe verzi s oběma jazykovými verzemi a v platinové edici taktéž se dvěma disky, ale ještě s bonusovým DVD.


Elvenking - Two Tragedy Poets (...and a Caravan of Weird Figures) (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk / metal

Elvenking - Two Tragedy Poets (...and a Caravan of Weird Figures)
Italští metalisté Elvenking pojali svou pátou studiovku trochu jinak. Nová řadovka je zcela akustickou deskou a obsahuje celkem čtrnáct skladeb včetně japonského bonusu a dvou verzí starších písní. I když členům kapely dala příprava novinky pořádné zabrat a ve studiu se dostali do časového presu, s výsledkem jsou náramně spokojení. Tato novinka je však v diskografii Elvenking zřejmě poslední svého typu. Na MySpace.com profilu formace si můžete poslechnout ukázky z desky.


Alison Krauss - A Hundred Miles Or More: Live From Tracking Room DVD (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: bluegrass / country

Alison Krauss - A Hundred Miles Or More: Live From Tracking Room
Houslistka a zpěvačka Alison Krauss je momentálně patrně největší bluegrassová hvězda světové hudební scény, ale méně zasvěcení lidé se o ní dozvěděli až poté, kdy natočila s Robertem Plantem album mimo svůj obor. DVD "A Hundred Miles Or More: Live From Tracking Room" ovšem nemá nic společného s Plantem, i když hostů je na něm dost. Jak napovídá název, DVD je živou podobou desky "A Hundred Miles Or More: A Collection", kde si zazpívala s lidmi jako Brad Paisley, americkou legendou Jamesem Taylorem, britským rockerem Johnem Waitem či se svým idolem Tony Ricem. K tomu samozřejmě nechybí ani členové Union Station a další hostující muzikanti. Nahrávání tohoto DVD neproběhlo na koncertě, ale akusticky ve studiu. Malou ochutnávku v podobě ukázky "Simple Love" můžete sledovat na stránkách Alison Krauss.


Funeral For A Friend - Memory And Humanity (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Funeral For A Friend - Memory And Humanity
Post-hardcoreová formace Funeral For A Friend z Walesu nový materiál na své příznivce doslova chrlí. Od vydání předposlední řadovky "Tales Don't Tell Themselves" uplynul rok a nyní za výlohy míří novinka "Memory And Humanity". Producent Romesh Dodangoda podal muzikantům pomocnou ruku při nahrávání, které probíhalo od února do července tohoto roku. První singl "Waterfront Dance Club / Beneath the Burning Tree" fanoušky potěšil už v červenci a druhá ochutnávka "Kicking And Screaming" dorazila na konci září. Jednu z nových písní "Wolves" si můžete poslechnout na MySpace.com. Dodejme, že Funeral For A Friend vystoupí 23. listopadu v Praze v Lucerna Music Baru.


Q-Tip - The Renaissance (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jižanský hip hop

Q-Tip - The Renaissance
Skoro to vypadalo, že nové album rappera Q-Tipa dopadne úplně stejně jako jeho předchozí nevydaný počin "Kamaal The Abstract", avšak díky přestupu pod legendární label Motown se dobrá věc podařila a album, na kterém hostují i Norah Jones či třeba Raphael Saadiq, Amanda Diva a D'Angelo, nakonec opravdu vyšlo. Je to momentálně trochu nezvyklé, ale Q-Tip si desku produkoval prakticky celou sám. Použil na ni několik samplů, jako je například "Dancing Machine" od The Jackson 5. Tři ukázky z alba plus remix singlu "Gettin' Up" od Swizz Beatz poslouchejte na jeho MySpace.com.


Iglu & Hartly - & Then Boom (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Iglu & Hartly - & Then Boom
Kalifornští Iglu & Hartly se hlásí o slovo se svou debutovou deskou "& Then Boom". Novinka obsahuje celkem jedenáct nových skladeb a jako první singl do obchodů dorazila ochutnávka "Violent And Young" a v září se na pultech objevil singl "In This City". Ačkoliv tato jednohubka sklidila od magazínu NME vysoké ohodnocení, samotná řadovka se dočkala negativních ohlasů. Podobně tomu bylo i u dalších médiích, třeba The Guardian a The Times. Sami se však můžete přesvědčit z několika ukázek umístěných na MySpace.com skupiny.


David Cook - David Cook (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / post grunge

David Cook - David Cook
Po záplavě r'n'b a popových zpěváků a zpěvaček a jednom countryovém intermezzu se konečně stal vítězem American Idol i rocker. Někdejší člen nepříliš známé skupiny Axium sice už před soutěží vydal vlastním nákladem sólový debut "Analog Heart", ovšem jeho diskografie se bude počítat spíše až od eponymní novinky. Album obsahuje třináct skladeb včetně jedné skryté a Cookovi se podařilo ke spolupráci přemluvit producenta Roba Cavalla, který je jinak úzkým spolupracovníkem Green Day, Goo Goo Dolls a řady dalších. Jak dopadla jejich spolupráce, můžete alespoň ve dvou ukázkách zjistit na Cookově MySpace.com.


Eagles Of Death Metal - Heart On (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Eagles Of Death Metal - Heart On
Američtí Eagles Of Death Metal vydávají po dvouleté odmlce novou řadovou desku. Třetí studiovka "Heart On" plně spadala pod taktovku jednoho ze zakladatelů Joshe Hommea, který je známý také jako člen Queens Of The Stone Age. Prvním singlem se stala skladba "Wannabe In LA" a vy si ji můžete poslechnout spolu s dalšími novinkami na MySpace.com kapely. Deska přináší posluchačům třináct písní včetně australského bonusu. Zpěvák Jesse Hughes je charakterizoval jako třaskavou energickou nálož a slibuje, že se bude řadit k perlám jejich diskografie. Na webu rcrdlbl.com se můžete podívat na video dokumentující přípravy alba.


Aretha Franklin - This Christmas Aretha (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: vánoční album

Aretha Franklin - This Christmas Aretha
Aretha Franklin alias Queen Of Soul nahrává desky již přes padesát let, ale zatím žádná z nich nebyla vánoční. Tedy až do letošního roku. Nyní vydává své první vánoční album "This Christmas Aretha" a to dokonce na svém vlastním labelu Aretha Records. Společně s Grammy oceněnou producentkou Tenou Clark (Natalie Cole, Patti LaBelle, Dionne Warwick, Chaka Khan a další) nahrála a nazpívala jedenáct klasických i současných vánočních písní, kde nechybí například "Ave Maria" či "Silent Night", kterým jistě vtiskne svým hlasem zcela novou a nezaměnitelnou podobu.


Edguy - Tinnitus Sanctus (M.A.B. Records)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: power metal

Edguy - Tinnitus Sanctus
Německá metalová ikona Edguy v čele s energickým frontmanem Tobiasem Sammetem vydává své osmé řadové album. Novinka pojmenovaná "Tinnitus Sanctus" obsahuje standardně jedenáct skladeb, se kterými muzikantům vydatně pomohl producent Sascha Paeth, jenž spolupracoval také na všech dílech metalové opery "Avantasia" a s formacemi jako Kamelot či Rhapsody Of Fire. Do obchodů se deska dostane v několika verzích. Kromě klasické edice bude fanouškům k dispozici také digipack obohacený navíc o CD s živým záznamem. Muzikanti také natočili videoklip ke skladbě "Ministry Of Saints", na který se můžete podívat na stránkách Sevenload.com.


Progres - Progres Story (1968 - 2008) (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Progres - Progres Story
Tuzemská formace Progres slaví letos čtyřicáté výročí od svého založení. Už v roce 1968 oslovili posluchače nejen v rodném Brně a aby si členové kapely připomněli své začátky, uspořádali v brněnském Semilasse koncert pojmenovaný Progres Story 1968 - 2008. Záznam z toho vystoupení nyní vydávají jako DVD i dvojCD. Na koncertu se kromě současné sestavy skupiny objevili i skoro všichni ostatní muzikanti, kteří kdy s kapelou spolupracovali. Tento balíček je rovněž výběrem toho nejlepšího, co se členům Progres podařilo vytvořit.


Beyoncé - I Am... Sasha Fierce (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / pop / urban music

Beyoncé - I Am... Sasha Fierce
Beyoncé Knowles má v sobě prý dvě osobnosti - jednu dospělou ženu a druhou party girl, která si říká Sasha Fierce. Obě společně nahrávaly tento rok album a, aby se to nepletlo, zůstaly písničky každé z nich na jednom disku. "I Am... Sasha Fierce" má tedy dva disky. Na prvním, vážnějším najdou posluchači sedm skladeb a na druhém, tomu tanečněji pojatém šest písniček. V deluxe verzi mají oba disky stejný počet písniček, který se zastavil na čísle devět. Na "I Am... Sasha Fierce" se podílela dlouhá řada různých autorů a producentů, mezi nimiž se objevili například Stargate, Ryan Tedder či Babyface. Beyoncé nahrála oba disky na své MySpace.com, kde má album celosvětovou premiéru.


Dále vychází:

Barry Manilow - Manilow Live! (Sony BMG)
Beyoncé - B'Day Anthology Video Album (Sony BMG)
Beyoncé - Live At Wembley (Repackage) (Sony BMG)
Brett Anderson - Wilderness (Warner Music)
Chicago & Earth, Wind And Fire - Live At The Greek (Sony BMG)
Cistychov - Posledny Doberman (EMI)
Dáda Patrasová - Od Andulky po žížalu (EMI)
Dawn Of Winter - The Peaceful Dead (Mystic Production)
E2 - Ektor&Enemy (EMI)
Heart - Alive In Seattle (Sony BMG)
Helena Vondráčková - Blázen, kdo se lásky zříká (Supraphon)
Iva - Best Of (EMI)
James Blunt - All The Lost Souls - Deluxe Edition (Warner Music)
Jason Donovan - Let It Be Me (Universal)
Karel Kryl - Akordy (Supraphon)
Leona Lewis - Spirit (Repackage Edition) (Sony BMG)
Miroslav Žbirka - Roky a dni (Warner Music)
Motorhead - Ace Of Spades (Universal)
Paragon - Screenslaves (Mystic Production)
Polarkreis 18 - The Colour Of Snow (Universal)
Různí - Best Of Dance 4/2008 (Universal)
Různí - Cristmas With The Stars (EMI)
Různí - Madagaskar 2 - Stále spolu. stále ztracení (Universal)
Různí - Taneční liga best dance (Universal)
Různí - To nejlepšÍ z českého rocku (Supraphon)
Sara Bareilles - Between The Lines: Sara Bareilles Live At The Fillmore DVD (Sony BMG)
Status Quo - Picture:40 Years Of Hits (Universal)
Stereophonics - Decade In The Sun-Best Of (Universal)
Steve Morse - Cruise Control (Warner Music)
Tenacious D - The Complete Master Works 2 (Sony BMG)
The Feeling - Come Home (Universal)
The Flaming Lips - Christmas On Mars (CD+DVD) (Warner Music)
The Moody Blues - Lovely To See You (Sony BMG)
The Priests - The Priests (Sony BMG)
The Who - At Kilburn 1977 DVD (Sony BMG)
The Who - At Kilburn 1977 Blu-Ray(Sony BMG)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY