Seal znovu řádí

10.11.2008 00:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Seal s minulým albem "System" šlápl vedle. I přes poměrně velký odstup od předcházející desky "Seal IV" pouze rozředil nápady na ní použité. Výsledku pak nepomohl ani přizvaný producent Stuart Price. Nyní se slavný zpěvák snaží o vylepšení reputace novinkou "Soul".
8/10

Seal - Soul

Skladby: A Change Is Gonna Come, I Can't Stand The Rain, It's A Man's Man's Man's World, Here I Am (Come And Take Me), I've Been Loving You Too Long, It's Alright, If You Don't Know Me By Now, Knock On Wood, I'm Still In Love With You, Free, Stand By Me, People Get Ready
Vydáno: 10.11.2008
Celkový čas: 45:25
Vydavatel: Warner Music
Už s ročním odstupem od "Systemu" tak Seal nahlásil album plné coververzí nazvané "Soul", kterým by rád svou kariéru zase trošku nakopl. Po marketingové stránce je to včetně načasování jistě chytrý tah. Využít zájem o hudební retro, jedněmi označované jako vintage styl a druhými jako nostalgic, dokud trvá, přeci nemůže ve spojení s jeho hlasem dopadnout špatně. Trochu pochybnosti mohlo do celého procesu vnést pouze jméno světoznámého producenta Davida Fostera. Seznam interpretů mající jeho podpis na nahrávkách je neuvěřitelně hvězdný, ale právě to může být stejně tak výhoda jako nevýhoda.

Úvod "Soul" může svým smyčcovým nástupem ke skladbě "A Change Is Gonna Come" až vylekat, ale v podstatě tím jenom napovídá, co se bude dalších pětačtyřicet minut dít. Jedna výborně vyprodukovaná skladba stíhá druhou a k tomu neuvěřitelný Sealův vokál. Můžete si být jisti, že takhle jste ho ještě s hlasem řádit neslyšeli. Překvapivé hlasové polohy i jejich jemné odstíny, výborná dynamika. Pokud máte na Seala slabost právě pro jeho barvu hlasu, budete mít po poslechu tohoto alba o důvod víc, proč mu i nadále podléhat. Ale i pokud vám nic neříká, nejspíše změníte názor. Nebo ho alespoň trochu zkorigujete. Už jenom za výkon v tracku "I've Been Loving You Too Long" či za střízlivý projev v notoricky známé "It's A Man's Man's Man's World". Radost poslouchat.

Rozhodně by však výsledek nebyl takový, kdyby se Fosterovi nepodařilo dát desce zvuk, který dá vzpomenout na datum vzniku všech skladeb s nebývalým současným dozvukem. Skladby mají výborný dramatický oblouk, napětí i odlehčené momenty. A jestliže právě u notoricky známých songů ("It's A Man's Man's Man's Word", "Stand By Me") hrozilo, že vznikne další umělohmotná kopie bez vnitřního života, "Soul" se jim dokázal vyhnout. Dokonce i použité smyčce nebo gospelový chór v závěrečné "People Get Ready" nepůsobí pateticky či vlezle. Všechno je dokonale vyváženo a skloubeno.

Kde tedy u mě Seal ztratil dva body? Paradoxně právě v té dokonalosti. Muzikanti výborně hrají, Seal výborně zpívá, ale chybí tomu trochu živočišnosti. Možná za to můžou položky na tracklistu, který nedovoluje příliš výrazně si podupávat nebo prozpěvovat. Možná za to může skutečnost, že jsem při poslechu neměl otevřenou láhev vína a v krbu nepraskal oheň, což by jistě alespoň jeden bod nahnalo. A do třetice, i přes vynikající aranže, mi chyběl nápad, netradiční pojetí posunující vybrané soulové golden hity k novým interpretacím.

Závěrečné rozuzlení: Seal svou hudební reputaci tímto albem rozhodně posílil. A pokud si za "Amazing" zasloužil nominaci za vokální výkon roku v cenách Grammy, s tímhle albem by ji měl bez problémů proměnit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY