Nejlepší pozéři všech dob

08.11.2008 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Londýn roku 1977 patřil punku, v jeho garážích vznikla nejedna kultovní kapela. Jednou z nejslavnějších jsou The Clash. Můžeme jen hořce litovat, že tato legenda už nikdy nevstoupí na koncertní pódia. Zavděk lze vzít aktuální DVD "Revolution Rock", které skupinu důkladně představí.
9/10

The Clash - Live / Revolution Rock

Skladby: Complete Control, I Fought The Law, Police and Thieves, What's My Name, Capitol Radio One, White Riot, I'm So Bored With U.S.A., London's Burning, 1977, (White Man) In Hammersmith Palais, Tommy Gun, Safe European Home, London Calling, Clampdown, The Guns Of Brixton, Train In Vain, This Is Radio Clash, The Magnificent Seven, Brand New Cadillac, Should I Stay Or Should I Go, Know Your Rights, Career Opportunities + Band Interviews From The Tomorrow Show With Tom Snyder, And NBC Live At Five
Vydáno: 06.10.2008
Celkový čas: 81:30
Vydavatel: Sony Music
Lidí, kteří by neznali hitovku "Should I Stay Or Should I Go", asi mnoho není. Ovšem těch, kteří dokážou píseň přiřadit k The Clash, už je podstatně méně. Zatímco hudebně – eufemisticky řečeno - velmi přímočaří Sex Pistols měli texty plné nihilismu, Clash se prezentovali výrazně lepší instrumentální úrovní a ostře politickými texty. Radikální levicové názory, nenávist k britské politice a hlavně Železné lady Margaret Thatcher. Můžeme ale vést polemiky o jejich věrohodnosti, hodně se toho napsalo o působení některých členů Clash v kapele London SS - někteří je vinili z odkazování k nacistickým vojenským jednotkám, hudebníci se bránili, že jméno s Hitlerovou mašinerií nijak nesouvisí. Navíc, ruku na srdce, za tučné honoráře od CBS Records (dnešní Sony BMG) se rebelie dělá snadno.

DVD nazvané "Revolution Rock" je velmi zajímavě poskládaným průřezem koncertních záběrů kapely z let 1977-83, tedy od první desky do vyhození kytaristy Micka Jonese. Na více jak dvaceti záznamech můžeme krásně pozorovat vývoj kapely po všech stránkách. Od počáteční čistě punkové tvorby přes geniální desku "London Calling" až po finální fázi s trochou odvahy zařaditelnou do disco scény (podotýkám, že disco v 80. letech mělo daleko k tomu, co název značí dnes). Na kotouči nechybí nic podstatného z historie kapely, rádiová odrhovačka "Should I Stay Or Should I Go", depresivní "London Calling" nebo politicky velmi angažovaná "I'm So Bored With U.S.A.". Skutečně se jedná o to nejlepší, co se dalo v archivu najít.

Po technické stránce je DVD na akceptovatelné úrovni. Vzhledem k tomu, že nejaktuálnější záběr je starý čtvrt století, tak žádné zázraky očekávat ani nemůžeme. To samé platí i o zvuku. Je příjemně vyčištěný, ale o nějakém nastavení nemůže být řeč. To ale podtrhuje autenticitu záznamů. Lze pozorovat, jak se kapela vyvíjela co do svého soundu, hudební náročnosti a v neposlední řadě také image. Oblíbené košile, vypadající jak ze šatníku Muammara Kaddáfího, provázejí kapelu celým DVD a samovolně zdůrazňují politickou angažovanost skupiny. Jsou to Clash, jak je známe: nadšení, angažovaní, odhodlaní, intonačně nepřesní, ale pořád skvělí.

"Revolution Rock" je skvělým dokumentem o zásadní punkové kapele. Je pro mne velkým překvapením, že po vydání několika DVD se ještě v archivu našel materiál pro takřka bezchybný disk. Jedinou vadou na kráse jsou komentátorské vstupy na nevhodných místech (např. sólo v "London Calling"), ale ty jsou částečně kompenzovány dvěma přidanými rozhovory. A i když kapele z jejích textů nevěřím ani slovo, tak musím tenhle disk doporučit. A nemusíte se nutně cítit jako punkeři. Stačí mít rád dobrou hudbu a zkusit se zaposlouchat. Vy to neslyšíte? Volá Londýn...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY