Symfonie v černém

23.10.2008 05:00 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Nizozemští Within Temptation razí na metalové scéně pojem symfonický metal se šarmem sobě vlastním a do své hudby se snaží vkládat i něco té originality. Nedávno vydaný balíček DVD "Black Symphony" plně vystihuje pojem dokonalý. Více se dovíte v naší recenzi.
9/10

Within Temptation - Black Symphony

Skladby: DVD 1: Ouverture, Jillian (I'd Give My Heart), The Howling, Stand My Ground, The Cross, What Have You Done, Hand Of Sorrow, The Heart Of Everything, Forgiven, Somewhere, The Swan Song, Memories, Our Solemn Hour. The Other Half (Of Me), Frozen, The Promise, Angels, Mother Earth, The Truth Beneath The Rose, Deceiver Of Fools, All I Need, Ice Queen; Backstage Report, Interviews, Documentary, Countdown To Black Symphony
DVD 2: Intro, Jillian (i'd Give My Heart), The Howling, The Cross, Hand Of Sorrow, The Heart Of Everything, Restless, Our Solemn Hour, Mother Earth, Jane Doe, The Truth Beneath The Rose, All I Need; Music Videos, The Making Of..., World Tour Impressions, Extreas
Vydáno: 15.09.2008
Celkový čas: 170 a 176 minut
Vydavatel: Sony Music
Bylo jen otázkou času, kdy holandští Within Temptation dají dohromady DVD s orchestrem. Muzikanti ale věděli, že takovéto DVD by nebylo ničím novým, a proto se snažili vymyslet, čím svou desku od ostatních odlišit. Nejenže přitáhli na pódium celý metropolitní orchestr o šedesáti členech společně s pěveckým sborem Pa'dam Choir, ale na své si přišlo i teatrální umění. Na scéně, vyšperkované obrovskou obrazovkou, se tak v jeden moment sešla více jak stovka lidí včetně členů skupiny. Pohodlně se usaďte, protože obsah koncertního balíčku se vyplatí prozkoumat.

Koncert v Ahoy Aréně zachycený na prvním disku musel být prostě nářez. I když byla z frontmanky Sharon den Adel na začátku cítit nejistota, velice rychle se jí podařilo sžít se s publikem a tisícový dav pod sebou strhnout. Ty samé pocity zažívá i divák u obrazovky. Už od prvního momentu ho obraz a hudba vtáhnou do víru a na dobré dvě hodiny nepustí. Koncertní set je proložen sérií pomalejších skladeb, ze které v paměti nejvíce uvízne tklivá "Somewhere". K Within Temptation se po několika úvodních taktech totiž přidala Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering) a skrz obrazovku začaly tryskat elektrizující pramínky emocí. Baladickou vložku uzavřela "Memories", kterou muzikanti trochu okleštili na aranžích a k divákovi se dostala jen pětina z původního feelingu. Za vrchol celého DVD platí skladba "Angels", kdy na scénu nakráčely čtyři postavy v bílých kostýmech s křídly.

Druhé DVD přehrávači podstrčí nejprve bonusový koncert. Není samozřejmě tak velkolepý jako předchozí show, ale jako bonusový materiál bohatě stačí. Divák však možná ocení více videoklipy ke skladbám "What Have You Done", "Frozen", The Howling" a "All I Need". Možnost nahlédnout na přípravy některých z těchto snímků a vyslechnout si dojmy muzikantů ze světového turné však vychutnají hlavně skalní fandové. Všichni fanoušci ale jistě přivítají kvalitní zvukový záznam v DD 2.0, 5.1 či v DTS Surround 24/96 a anglické titulky. Zmíněné propriety včetně perfektního obrazu, který snímalo čtrnáct velkoformátových kamer, nabízí oba disky.

2CD verze

Pokud fanoušek neholduje DVD a chtěl by mít "Black Symphony" doma v poličce, může zvolit edici dvou CD disků. Čeká na něj záznam dvaadvaceti skladeb z hlavního koncertu. Sluší se dodat, že součástí tracklistu je i nový singl "Forgiven". Více než na DVD oceníte právě na CD kvalitní zvuk a samozřejmě i výkon muzikantů. Nebude totiž rozptylovat velkolepá scéna a pyro-efekty.

Na tento koncertní balíček se jen tak nezapomene. Celý záznam je vyvážený a donutí diváka dívat se na set až do konce. Od obrazovky se prostě neodtrhnete, fascinovaně budete zírat s vytřeštěnýma očima a návštěvu záchodu na pár hodin odložíte. Díky nespočtu světelných efektů, šlehajících plamenů a dalších pyrotechnických efektů, doplněných o záběry na nadšené fanoušky, vám bude běhat mráz po zádech. Jakým způsobem muzikanti DVD sestříhali a jak využili síly orchestru, doprovodných zpěváků a teatrálních prvků, přineslo něco zcela nového. Within Temptation sesumírovali všechny aspekty pojmu koncertní DVD, z čehož ve výsledku vylezl neobyčejný zážitek, ke kterému se s chutí několikrát vrátíte. Ortodoxní fanoušci skupiny by asi nepohrdli hodnocením 10/10. Ale protože členové kapely mají před sebou ještě dlouhou budoucnost a tím pádem i šanci přijít s dalšími neotřelými nápady, bod jim uberu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY