Debut plný kvalitní nudy

01.10.2008 05:00 - Dominika Jiroušková | foto: facebook interpreta

Partyzáni z Pardubic vydali po třech letech existence debutové album "16". Možná jste o nich neslyšeli a s největší pravděpodobností ani v příštích měsících neuslyšíte. Přestože členové The Partisan svoje nástroje ovládají a jejich debut je melodická kytarovka, chybí jim cokoli, čím by zaujali.
6/10

The Partisan - 16

Skladby: Fabrika, Fatman, Dělám, že nejsem, Francouzská, Army Song, Síť, Milión, Sníh, Mysterio, Procházka psí, Tibeťan, Zprávy, Quiet Song
Vydáno: Květen 2008
Celkový čas: 42:36
Vydavatel: Cecek Records
Páteří projektu The Partisan (Bandzone.cz) je zpěvák a kytarista Richard Jan Müller, který má za sebou hraní po kapelách, jako jsou Berlín nebo LOW!, ovšem ani ostatní členové nejsou tak úplně bez hudební minulosti. Nejspíš i díky tomu má skupina The Partisan celkem nabitý program, nepochybuji o tom, že "The Partisan live" je večer plný dobré kytarové hudby a zábavy. Jenže na desku se to kapele nějakým nedopatřením nepodařilo dostat.

Až na závěrečný bonbónek v podobě skladby "Quiet Song" je celé album české. A to jak v dobrém, tak i ve špatném slova smyslu. Ocenění si zaslouží absence jinotajů, kterými mají některé tuzemské kapely snahu prošpikovat celé album, na druhou stranu některé texty zní trochu "jalově". Po několikátém poslechu se nahrávka tematicky rozpadne na písně na vážná témata ("Fabrika", "Síť") a odlehčené skladby s celkem veselým vyzněním ("Sníh", "Zprávy").

Hudebně se kapele taky nedá nic výrazného vytknout - dominují kytary zahrané většinou na lehčí notu, sem tam se ozvou klávesy. Zvuk se mění prakticky pořád, album je směsí písniček z šuplíku rocku, popu, grunge a lehce i jazzu. Kromě "Milión" písničky celkem šlapou a album ubíhá, témata i hudební žánry se mění, takže člověku nedělá problém si desku pustit dvakrát po sobě jako podkres.

A právě to je ono. Celá placka zní jako podkres, v žádném případě nemá potenciál táhnout hlavní program. The Partisan mi připomínají ranné Ready Kirken, kteří stejně jako oni měli v arzenálu jednu šlapající pecku a zbytek byl slabší odvar, či dokonce odpad. A podobenství s českými kapelami se najde rozhodně víc. The Partisan je prostě klasická lokální skupina, která nenahrála úplně špatné album, ale do "topky" tomu ještě chybí pořádný kus.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY