Měsíc v hip hopu (9/2008)

12.09.2008 11:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Je září a český hip hop se chystá na nejrušnější podzim široko daleko. O třech projektech, které otestují domácí scénu, se dočtete v hlavním textu našeho hiphopového měsíčníku. Nechybí ani další novinky, chystané desky, recenze a nová rubrika Bangers Of The Month.
Náročný podzim domácího hip hopu
Někdo na podzim odpočívá po intenzivním létě, český hip hop je na tom přesně naopak - na září a říjen je nachystaná nebývalá aktivita. Kompilace "20Ers" oslaví dvě dekády českého a slovenského rapu, do kin míří film "Česká RAPublika" a DJ Wich se snad konečně dočká vydání svého dlouho očekávaného autorského alba "The Golden Touch".

20Ers - historie i budoucnost
20Ers
© 20ers.cz
Kompilace "20Ers", kterou v tomto měsíci vydá MadDrum, si dala nelehký úkol - zmapovat to nejzásadnější, co se za posledních dvacet let událo v českém a slovenském rapu a zároveň pomoci vylézt rapperům z bezpečné hiphopové ulity. Jádrem projektu je CD kompilace (a následné DVD), které je rozdělené do dvou sekcí po deseti skladbách. Oldschool nabídne výběr tracků, které zahýbaly dějinami domácího rapu, zatímco druhá polovina bude ve znamení neobvyklých kolaborací rapperů s hudebníky ostatních žánrů.

Seznam kolaborací je úctyhodný. Orion a Wich skrytí pod jménem Magion si vystřihli originální předělávku klasiky "From Disco To Disco" od Whirpool Production, kterou nazvali "Afterparty". Stáhnout si ji můžete z webu 20Ers v sekci download. Pražský producent číslo jedna také stojí za skladbou "Rain Song", jež vznikla ve spolupráci s elektroniky S.O.I.L. a rapperem Nironicem. Poslechnout si ji můžete zde.

Na další skladby si počkáme do vydání alba - Hugo Toxxx přispěje skladbou se slavným Kool Keithem, jehož producent Kutmasta Kurt má na svědomí podklad pro příspěvek Jamese Colea. Moja Reč stvořila track se slovenským klavíristou Mariánem Čekovským, Mike Trafik produkoval duet Dariny Rolins a Heleny Zeťové a také skladbu, ve které se potkají Vladimir518 a Matěj Ruppert z Monkey Business. Indy & Wich nahráli skladbu s rockery Clou a šeptá se také o účasti Jarka Nohavici. Na vizuální podobě alba a DVD se navíc podílí výtvarníci spojení s pražskou grafitti scénou.

Český rap v České RAPublice
Česká RAPublika
© facebook interpreta
Český rap ve filmu se zatím rovnalo jen rozpačité "hiphopové" komedii "Gympl". To se ale změní 30. října, kdy do kin vtrhne snímek "Česká RAPublika" režiséra Pavla Abraháma. Nebude to ani dokument o dějinách českého rapu, ani klasický hraný film s příběhem. Diváci na plátně uvidí sérii poloimprovizovaných skečů, ve kterých se nejlepší čeští rappeři octnou v běžných situacích, při kterých musí prokázat svůj ostrovtip a umění používat jazyk. Film chce podle režiséra dokázat, že jazykové hrátky domácích rapperů nemusí bavit jen fanoušky hip hopu, ale mají univerzální platnost.

Před kamerou se představilo tvrdé jádro pražské scény - Indy a Wich, Hugo Toxx, Orion a Vladimir 518, hlavní hvězdou filmu ale má být jednoznačně James Cole, král mezi domácími rappery. Jeho rozpravy s úřednicí nebo profesorkou lingvistiky prý budou patřit mezi nezapomenutelné. Ostatně jedna scénka se SuperCrooo už leží delší dobu na internetu a můžete se na ni podívat zde:

Zlatý dotek DJ Wiche
DJ Wich - Golden Touch
© skoop.cz+
Domácí hip hop si v Čechách a na Moravě získal dost příznivců, nikdy ale ještě nebyl tak blízko mezinárodnímu průlomu jako v případě alba DJe Wiche "The Golden Touch". Producent ze střední Evropy může dělat sebelepší beaty, pokud do nich ale neposadí špičkové zámořské rappery, nikdy se o něm ve světě nebude vědět. A Wichovi se tuto podmínku podařilo dodržet. "The Golden Touch" má unikátní seznam rapových hostů, který by byl zaznamenání hodný i na albu amerického producenta. Natož českého.

Wich už dříve zveřejnil, že na desce se objeví Slum village, Little Brother, Evidence z Dilate Peoples, Kurupt, Royce 59, Rasco, Planet Asia, J-Ro z The Alkoholics nebo Talib Kweli. Poslední jméno, které Wich vypustil do světa, vyrazilo dech všem - sám Mr. A-Milli Lil Wayne. Je sice pravda, že Weezy v posledních dvou letech rapuje na všech rozích, to ale účast na albu českého producenta rozhodně nijak neoslabuje. Ukázky z desky hrají na Wichově MySpace, album by mělo vyjít na přelomu září a října.

Podivné názvy hiphopových alb
Přišel vám Nasův nápad na album "Nigger" trochu divný? Album nakonec nemá název a tak do tabulky nejzvláštnějších názvů hiphopových alb neproniklo. Stejně jako nepoužité jméno pro debut Beastie Boys "Don't Be A Faggot" nebo zamítnutý název Cooliova alba z roku 1994 "The Last Original Nigga". A kdo se odvázal a nazval desku opravdu divně? Tak třeba neworleanský rapper C-Murder, jehož dva roky staré album se jmenuje "The Truest Shit I Ever Said". Mezi kandidáty na nejdivnější názvy patří také deska "Rap-Murr-Phobia (The Fear Of Real Hip-Hop)" Keitha Murraye a specialisté na divné názvy Public Enemy, kteří mají v diskografii alba jako "Muse Sick-n-Hour Mess Age" a "How You Sell Soul To A Soulless People Who Sold Their Soul?". Jak jsme se k tomuto tématu vůbec dostali? Jadakiss vydá na konci října nové album a bude se jmenovat - "Kiss My Ass". "Prodejní čísla mě nezajímají," nechal se slyšet Jada. A co na to říkají šéfové v Roc-A-Fella?

Kanye West - nový singl, nové album, koncert v Praze
Jsme v éře překvapení. Hudebníci ohlašují alba náhle a nečekaně a vydávají rychleji, než je piráti stačí ukrást. Kanye West v neděli večer uvedl na předávání cen MTV Video Music Awards svůj nový singl "Love Lockdown", který se bude prodávat na iTunes od 20. září. Je to neobvyklý popový počin, který je na míle vzdálený všemu, co udělal doposud. West si tím prý připravuje půdu na vydání nové desky, která má už z dřívějška ohlášený název "Good Ass Job" a vyjít by měla ještě tento rok. Jisté je také to, že na konci října poputuje do obchodů album "The Death Of Adam" Westova nejlepšího kámoše, rappera jménem 88-Keys. Kanye produkoval několik tracků a bude na ní uvedený jako executive producer. Další zpráva týkající se Westa je příznivá pro české fanoušky, rapper přiveze do Prahy svoji Glow In The Dark Show. Fans nechť si zapíšou do kalendáře 25. listopad.

50 Cent je nejbohatší hiphopový podnikatel
50 Cent
© 50cent-ltd.com
Prestižní časopis Forbes ví, kdo je bohatý a kdo ne a tak jeho seznam dvaceti nejbohatších podnikatelů v hip hopu (Top 20 Richest Hip Hopreneurs) má určitě blízko k pravdě. Do čela se probojoval 50 Cent, který v posledních dvanácti měsících úspěšně investoval do firmy Vitamin Water Formula a podepsal smlouvu s Coca-Colou, což mu zajistilo více peněz než ostatním konkurentům. Přeskočil Jay-Zho, kterému nepomohla ani nová smlouva s gigantem Live Nation. Třetí je Diddy, čtvrtý Kanye West, který minulý měsíc otevřel v Chicagu síť restaurací Fatburger. Další v žebříčku jsou Timbaland, Pharrell Williams, Swizz Beatz, Snoop Dogg, Dr. Dre, Ludacris, T.I. a Lil Wayne na dvanáctce. V Top 20 jsou také Eminem, Common, Akon, producenti Jermaine Dupri a Lil Jon, OutKast, Chamillionaire a The Game.

Chystané desky
(podle NetWeed, datum platí pro Evropu)

DJ Khaled - "We Global" (15.9.)
Ill Bill - "The Hour Of Reprisal" (15.9.)
The Streets - "Everything Is Borrowed" (15.9.)
Nelly - "Brass Knuckles" (15.9.)
Common - "Invincible Summer" (22.9.)
Gorilla Zoe - "Don't Feed Da Animals" (22.9.)
Z-Ro - "Crack" (22.9.)
Kardinal Offishall - "Not 4 Sale" (29.9.)
Large Professor - "Main Source" (29.9.)
Murs - "Murs For President" (29.9.)
Termanology - "Politics As Usual" (29.9.)
Ludacris - "Theater Of The Mind" (13.10)

Top alba měsíce

Roots Manuva - Slime & Reason (Big Dada)
Roots Manuva - Slime & Reason
Zatímco jeho grimeoví kolegové naskakují na každý trendy vlak, který vidí projíždět kolem, Roots Manuva se nikam nežene a dělá si svoje věci. Jeho nejnovější opus "Slime & Reason" ničím nepřekvapí ani nešokuje, neobsahuje žádné hity pro rádia, jen si jede v kolejích, které naznačil na "Run Come Save Me". Oproti poslední "Awfully Deep" je Manuva trochu víc optimista a také realista. Rapující "táta" asi nebude už nikdy opravdu slavný, ale pokud bude natáčet alba jako "Slime & Reason", nemusí se za nic stydět.

Young Jeezy - The Recession (Def Jam)
Young Jeezy - The Recession
Je dobře, že se Young Jeezy rozhodl opustit svoje historky o dýlování kokainu na ulicích Atlanty. Opakovat je třetí desku za sebou by už byla nuda. Bohužel ani koncept alba o ekonomické krizi a nacházejících prezidentských volbách nezakryl, že Jeezymu historky o bílém prášku seděly více a když má psát o něčem jiném, dostává se do problémů. "The Recession" je ambiciózní album (žádní slavní producenti, minimum hostů), které ale bohužel zůstalo stát na půli cesty. Pokud se Jeezy nezalekne, příště by klidně mohl natočit album, které překoná jeho výtečný debut "Let's Get It". Doufejme.

GZA/Genius - Pro Tools (Babygrande / Think Differently Music)
GZA - Pro Tools
Z tábora Wu Tang v posledních letech přichází jen napůl upečené desky podivné chuti. Loňské album klanu "8 Diagrams" bylo hodně slušné, ale zároveň hodně schizofrenní. A tak jestli někdo čekel na koherentní album se značkou Wu, dočkal se ho až s "Pro Tool" šaolinského mudrce GZA. Jeden z hardcore Wu legend vytáhl proti komerčnímu recyklovatelnému rapu (50 Cent a G-Unit to schytají v "Paper Plate") a jak jinak to mohl udělat než návratem k old-school produkci značka The RZA. Sám šéf se sice blýskne jen dvěma tracky, ostatní však mají pod palcem jeho žáci. Je to částečně i tím, že konkurence se fláká, ale "Pro Tools" je jedno z nejlepších hiphopových alb posledních měsíců.

Bangers Of The Month

Madlib - The Beat Konducta Vol. 5
© facebook interpreta
Madlib ft. MED, Poke - The Ox (stream)
Madlib vydá na podzim hned dvě alba. Kromě pokračování instrumentální série The Beat Kondukta to bude i dlouhrající počin s rappery nazvaný "WLIB AM:King of the Wigflip". "The Ox" s MED a Poke je první ochutnávka.

T.I. ft. Kanye West, Jay-Z, Lil Wayne - Swagger Like Us (stream)
Kanye vzal pár sekund z hitu "Paper Planes"
M.I.A. a udělal track, který za svůj nový singl prohlásili T.I. i Jay-Z.

Electrik Red - Drank In My Cup (MP3)
Dívčí r'n'b objev a producent The-Dream se rovná hit.

Dusk & Blackdown ft. Durrty Goodz - Concrete Streets (video)
Dubstepoví specialisté vrací do grime syrovou náladu. A Durrty Goodz je u toho.

GZA ft. RZA - Life Is A Movie (stream)
Sampl z Gary Numana a dva králové z Wu Tang na mikrofonu.

Charles Hamilton - Windows Media Player
Nevypíná se vám počítač, to jen Charles Hamilton udělal instrumentální podklad ze zvuků z Windows XP. Geniální.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY