Nové desky pro 28. týden

06.07.2008 05:00 - Tomáš Parkan a Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Minulý týden přerušená okurková sezóna nyní opět nabírá na intenzitě. V malém množství novinek plném různých výběrů se ale tento týden blýská klenot v podobě společného bluesové alba Willieho Nelsona a Wyntona Marsalise, jimž sekunduje Jason Mraz, česká Znouzectnost a soundtrack k filmu "Mamma Mia!".
Pokud se v pondělí 7. července vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Willie Nelson & Wynton Marsalis - Two Men With The Blues (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: blues / jazz

Willie Nelson & Wynton Marsalis - Two Men With The Blues
Tento týden není příliš bohatý na dlouho očekávané novinky, ovšem přináší opravdovou hudební lahůdku, která by neměla hudebním fajnšmekrům uniknout. Na desce "Two Men With The Blues" spojili své muzikantské umění dvě legendy svého žánru - countryový Willie Nelson a jazzový Wynton Marsalis. Výsledkem je, jak název alba napovídá, bluesová deska s charismatickým hlasem a kytarou Nelsona a virtuosní trubkou Marsalise. Co přidává desce na ještě větší atraktivitě je skutečnost, že se jedná o živé album. Záznam vznikl v lednu minulého roku na dvou koncertech v Jazz At Lincoln Centre v New Yorku. Album "Two Men With The Blues" můžete ochutnávat ve dvou celých písničkách na stránkách labelu Blue Note, kde deska vychází, nebo v krátkých ukázkách na internetovém obchodě Amazon.com.


Jason Mraz - We Sing. We Dance. We Steal Things (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock / alternativní pop

Jason Mraz - We Sing. We Dance. We Steal Things.
Americký zpěvák, skladatel a muzikant Jason Mraz, který už hrál kde co a s kde kým od Rolling Stones, přes Alanis Morisette až po Jewel, letos vydal během tří měsíců tři EP "We Sing", "We Dance" a "We Steal Things". Ty teď spojil na jedno studiové album s logickým názvem "We Sing. We Dance. We Steal Things". Jeho široký hudební záběr se propsal i na toto album. Uslyšíte na něm kombinaci řady různorodých stylů a mimo to i duety s Colbie Caillat v "Lucky" a s Jamesem Morrisonem v "Details In The Fabric". Čtyři skladby nabízí Mraz na svém MySpace.com.


The Bug - London Zoo (Ninja Tunes / CDirect)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: dancehall / dubstep / dub

The Bug - London Zoo
Londýnský producent Kevin Martin (Ice, God) oživuje svůj karibsky orientovaný projekt The Bug a s pomocí anglických i jamajských vokalistů (Flow Dan, Queen Warrior, Ricky Ranking, Spaceape a další) znovu stvořil nahrávku plnou inovativního futuristického dubu. Album obsahuje singly "Jah War", "Skeng", "Poison Dart" a nejnovější "Angry". První tři jmenované skladby hrají z jeho profilu na MySpace.com. Videoklip k singlu "Poison Dart" si můžete prohlédnout zde.


Znouzectnost - Heavy Model aneb srdce pro Anubise (BLACK POINT)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock / folk

Znouzectnost - Heavy Model aneb srdce pro Anubise
Po třech letech vychází nový titul plzeňské skupiny Znouzectnost - "Heavy Model aneb srdce pro Anubise". Kapela o této desce říká: "Žádné převratné novinky nečekejte, jak se říká - starým psům nové zuby nenarostou či jak to je. Tudíž asi tak patnáct lo-fi fláků od znouzáků v klasickém duchu a na klasická témata, jako třeba láska, nenávist, touha, pomíjivost, zrada, náhrobní kameny, mravenci, spisovatelé, ruční palné zbraně, dopis z vojny, zloděj koní, zlatokop, kamarádi, bezdomovci, pět mušketýrů, ideály, ztracené ideály, bůh, balzamování, marnost, lavička na kopci, falešní proroci, špatné časy, dobré časy a spousta dalších podobných, z mnoha hledisek vlastně úplně nesmyslných a zbytečných věcí." První čtyři písničky si můžete poslechnout a dokonce i stáhnout na webu kapely v sekci Radio ZNC.


Dom & Roland - Through The Looking Glass (Maximum Underground / Dom And Roland Productions)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: drum'n'bass

Dom & Rolland - Through The Looking Glass
Nenechte se zmást jménem projektu, společníkem Doma alias anglického producenta Dominica Angase je v něm pouze sampler značky Rolland. Drum'n'bassový veterán připravil své čtvrté album čtyři roky po "Chronology", obsahuje hned dva disky a tentokrát vychází na jeho vlastní značce Dom And Roland Productions. Ukázky všech skladeb najdete na jeho MySpace.com. Zatímco první disk je čistě jeho záležitost, druhý obstaraly kolaborace s mladšími producenty, jako jsou Sketch, Vicious Circle nebo Klutus.


Různí - Mamma Mia! The Movie (soundtrack) (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Různí - Mamma Mia! The Movie (soundtrack)
Velmi úspěšný muzikál "Mamma Mia!" inspirovaný písničkami slavné Abby nyní dostal i svoji filmovou podobu. Už obsazení filmu napovídá o tom, že i ten míří hodně vysoko. O produkci se starali oba dva mužští členové Abby společně s Tomem Hanksem a Ritou Wilson a ve filmu si zahrály takové hvězdy, jako Pierce Brosnan, Meryl Streep, Stellan Skarsgård, Colin Firth či Amanda Seyfried. Po vzoru hudby k "Walk The Line" si všichni tito herci ve filmu a tedy i na soundtracku zazpívali. Z celkového počtu osmnácti písniček včetně skrytého bonusu, které na desce najdete, jich třetina hraje na speciálním profilu na MySpace.com.


Richie Kotzen - Live In Sao Paulo (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / soul / blues

Richie Kotzen - Live In Sao Paulo
Rockovým fanouškům není třeba představovat jednoho z nejlepších kytaristů Richie Kotzena, jehož můžete znát například z působení ve skupině Mr. Big. Tento výborný muzikant a neméně kvalitní zpěvák nyní po krátkém odkladu vydává dlouho očekávaný živák "Live In Sao Paulo". Záznam pochází z turné po Jižní Americe z konce léta minulého roku, kde hrál Kotzen v trojici s baskytaristou Johnny Griparicem a bubeníkem Danem Potruchem. Album, které českým fanouškům může připomenout i nedávný Kotzenův koncert v Praze, si můžete poslechnout v krátkých ukázkách na internetovém obchodě digstation.com.


Dirty Pretty Things - Romance At Short Notice (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / indie

Dirty Pretty Things - Romance At Short Notice
Když se před několika lety rozhádal Carl Barât s Petem Dohertym, znamenalo to rozpad The Libertines. Zatímco Doherty dal dohromady velmi úspěšné Babyshambles, Barâtovi se už s jeho kapelou Dirty Pretty Things tak dobře nedaří, i když prvotina "Waterloo To Anywhere" debutoval na třetím místě britského žebříčku a slušně jej přijala i kritika. Nyní se tato britská kapela hlásí s druhým albem "Romance At Short Notice" a podle prvních ohlasů ji média hodnotí spíše průměrně. Vy to můžete posoudit, když si celou desku poslechnete na NME.com.


Různí - Music From The Films Of Tim Burton (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: filmová hudba

Různí - Music From The Films Of Tim Burton
Po více než třiceti letech kariéry začíná režisér Tim Burton pomalu nabírat punc kultovosti. Bez jeho filmového umění plné fantazie, představivosti, ale i druhu humoru by byl filmový svět chudší. Jak je patrné z názvu, výběr "Music From The Films Of Tim Burton" vzpomíná na hudbu z jeho filmů. Vedle sebe tu tak uslyšíte melodie z obou dílů "Batmana", které režíroval, z filmů "Mars útočí", "Beetlejouice", "Sweeney Todd", "Ed Wood" a dalších.


V krátkosti

Hudební nakladatelství SonyBMG se rozhodlo vytěžit co možná nejvíce z hudební soutěže X Factor a vydává na DVD průřez soutěžními koly těch finalistů, kteří skončili na pomyslných stupních vítězů. Už tento týden vyšlo první DVD skupině All X a během několika dní se příznivci mohou těšit na Ondřeje Rumla a vítěze Jiřího Zonygu.

Dále vychází:

All X - X-Factor (Sony BMG)
Bedřich Smetana - Má vlast / Pešek (EMI)
Billy Joel - The Stranger (Sony BMG)
Delage/Jaubert/Chausson - Melodies/Lott (EMI)
Evgeny Kissin - The Essential (Sony BMG)
Gerry&Pacemakers - Very Best Of (EMI)
Jack Johnson - Sleep Through The Stat/Dlx (Universal)
Jeff Beck - Best Of (EMI)
Jiří Zonyga - X-Factor (Sony BMG)
Johnny Kid & Pirates - Very Best Of (EMI)
Midori - The Essential (Sony BMG)
Ondřej Ruml - X-Factor (Sony BMG)
Queensryche - The Collection (EMI)
Quireboys - Best Of (EMI)
Rudolf Serkin - The Essential (Sony BMG)
Různí - Blue Note Trip Tease Vol.2 (EMI)
Steve Harley & Rebel Cockney - Best Of (EMI)
V.A. - Music Box Hity 8 (Sony BMG)
Ventures - The Very Best Of (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY