Divadlo, koncert nebo kabaret? Kousek od každého

25.06.2008 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Pražský koncert Celine Dion se již valem blíží, ale není to tak dávno, co ještě vystupovala se svojí jedinečnou show v Las Vegas, kde uchvacovala každým představením čtyři tisíce fanoušků. Pětihodinové dvoudiskové DVD "Live In Las Vegas - A New Day..." představuje tento projekt ze všech stran.
7/10

Celine Dion - Live In Las Vegas - A New Day...

Skladby: DVD 1 - The Concert: A New Day Has Come, The Power Of Love, It's All Coming Back To Me Now, Because You Loved Me, To Love You More, I'm Alive, I Drove All Night, Seduces Me, If I Could, Pour que tu m'aimes encore, I Surrender, Ammore Annascunnuto, All The Way, I've Got The World On A String, I Wish, Love Can Move Mountains, River Deep, Mountain High, My Heart Will Go On; Because You Loved Me: A Tribute To The Fans
DVD 2 - A New Day: All Access, A New Day: The Secrets
Vydáno: Prosinec 2007
Celkový čas: cca 307 min.
Vydavatel: Sony Music
Celine Dion vystupovala v Las Vegas téměř pět let - od jara 2003 do zimy 2007 - a lze říct, že její show změnily pohled na koncertování v městě hazardu. Následovali ji Prince, Elton John nebo Toni Braxton. Necelých pět let znamenalo přes sedm set koncertů, z nichž téměř tři čtvrtiny byly vyprodané, a také vydělané desítky milionů dolarů. Na začátku všeho bylo zhlédnutí představení "O" slavného Cirque du Soleil samotnou Celine Dion s manželem, jež vyústilo ve spolupráci s Fanco Dragonem, který "O" režíroval. Na konci něco mezi koncertem, Laternou Magikou či divadelním, respektive cirkusovým představením s více jak padesátkou tanečníků, již si na skloněném pódiu lámali a podvrkávali nohy.

Celá show se hned od počátku stala monstrózním projektem za mnoho milionů dolarů. Kvůli ní se v Las Vegas za půl roku postavilo nové divadlo a aby byl výsledek dokonalý, byla na scénu instalovaná největší zastřešená LED obrazovka na světě. Ta společně s neskutečným světelným parkem, létajícími tanečníky, piány a dalšími dekoracemi dělala z "A New Day..." famózní představení, kvůli kterému stojí za to DVD "Live In Las Vegas - A New Day..." alespoň vidět.

Samozřejmě by se nemělo zapomínat, že, ačkoli to občas nevypadá, je toto představení zamýšlené především jako koncert. Ten je poskládán především z velkých hitů Celine Dion, mezi nimiž ovšem chybí některé z alb před "Let's Talk About Love". Celine Dion jakožto zpěvačka si i v Las Vegas držela svůj vysoký kredit, i když ani to se neobešlo kvůli velmi suchému pouštnímu vzduchu bez technických berliček. Velkým mínusem a důvodem, proč se koncert víc podobá kabaretu, je to, že diváci nevidí kapelu, jež je schovaná kdesi za pódiem. Všichni muzikanti se sice během večera publiku ukáží, ale jsou to spíše takové výjevy, takže hudebníci se stávají pouhou součástí show.

Co se týče dvou disků "Live In Las Vegas - A New Day...", těm lze vytknout opravdu málo. Obrazová kvalita je dokonalá. Ti šťastlivci, kteří si koupí Blu-Ray verzi, budou nejspíš plesat blahem. Ač chybí zvuková stopa v DTS, ta v DD 5.1 je natolik kvalitní, že DTS ani nebudete postrádat. A pak jsou tu bonusy. Ono jich sice není na počet mnoho, ovšem stojí za to.

Prvním z nich je "Because You Loved Me: A Tribute To The Fans" - dokument pojednávající o několika vybraných fanoušcích, kteří se na tento koncert vydali z různých míst planety. Je zde zachycena jejich cesta, reakce na koncert a především osobní setkání se Celine Dion. Dalším z bonusů je "A New Day: The Secrets" - tradiční dokument, kde se divák dozví první a poslední o představení včetně toho, jaké osobnosti ho navštívily. Nejzásadnějším přídavkem ovšem je "A New Day: All Access" sledující běžný den Celine Dion před i po koncertu a hlavně pohled na celý koncert ze zákulisí. Kamera se tu proplétá šatnami tanečníků, technickým zázemím, hudební i vizuální režií, nápovědou a nebojí se vniknout i do převlékárny Celine Dion. Mezi bonusy tedy chybí například otřepaná fotogalerie a další obvyklé vycpávky, ovšem než zhlédnete tyto tři, zestárnete o pár hodin. Ale jste-li fanoušek Celine Dion či se zajímáte, jak se dělá opravdu velkolepé představení, stojí to za to.

Ze sledování "Live In Las Vegas - A New Day..." mám přesto rozporuplné pocity. Na jedné straně se na něm Celine Dion přeci jen příliš odvrací od muziky. Mám rád velké koncertní show, ale toto už je opravdu příliš. Na druhé straně, jak jsem již napsal, i tahle monstrózní show má něco do sebe. Díky v podstatě divadelnímu zpracování tu uvidíte věci, které se nikdy na běžné pódium nedostanou. V neposlední řadě je to opravdu výborně připravené a udělané DVD s bohatou bonusovou výbavou. "Live In Las Vegas - A New Day..." je pro fanoušky Celine Dion povinností a ten zbytek si musí odpovědět na otázku, zda jim Celine Dion jako zpěvačka nevadí a zda snesou trochu toho uměleckého kýče, k němuž "A New Day..." občas sklouzává.

PS: O tom, jak skvělá je Celine Dion zpěvačka naživo, se budou čeští fandové moct přesvědčit ve čtvrtek 26. června, kdy Kanaďanka vystoupí v pražské O2 Areně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY