Video Jukebox 16/2008

06.06.2008 12:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Dirty Pretty Things
Dirty Pretty Things - Tired Of England
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Carl Barât na prvním albu Dirty Pretty Things dokázal, že s Libs pro něj všechno neskončilo. Debut "Waterloo To Anywhere" byl cestou ke kořenům rokenrolu říznutý svérázným nadhledem a popovou samozřejmostí. Dlouho odkládané druhé album z dílny Dirty Pretty Things vychází 30. června a uvádí jej pilotní singl "Tired Of England", který pomyslné misky vah naklání více k oné zmiňované popové samozřejmosti. Na to, zda-li jde o náhodný výstřel do vzduchu, nebo o striktní dogma pro novou řadovku, si ale musíme ještě měsíc počkat.


Cage The Elephant
Cage The Elephant - Ain't No Rest For The Wicked
žánr: rock / punk
info: oficiální web, MySpace.com

"Naše hudba zní jako úder pěstí do nosu," popsal zvuk kapely v rozhovoru pro MTV.com zpěvák Cage The Elephant Matt Schulz. Posun od křesťanské hudby, kterou poslouchal ještě před nástupem na střední školu, je tak trochu zřejmý. Tahle rokenrolová pětka z Kentucky je důkazem číslo dvě pro tvrzení, že se v tomhle (na americké poměry) malém státečku ve východní části Spojených států čas od času přeci jen urodí něco kultovního. Důkaz číslo jedna je proklatě dobré kuře, samozřejmě... "Ain't No Rest For The Wicked" navazuje na singl "In One Ear", který jsme představili ve čtvrtém Video Jukeboxu.


Mystery Jets
Mystery Jets - Two Doors Down
žánr: indie rock / pop
info: oficiální web, MySpace.com

Kapel, ve kterých najdete spolu hrát dva bratry, je aktuálně na hudební scéně požehnaně. Ale ty, které ve své sestavě mají otce se synem - a nehrají country -, byste už tak snadno nehledali (v případě Mystery Jets Blaine a Henry Harrisonovi). Tato londýnská indie naděje o sobě poprvé dala vědět debutovou plackou "Making Dens", nad jejímž pozitivním verdiktem se shodlo jak NME, tak Pitchfork, což nebývá zrovna košer. "Two Doors Down" je druhým singlem ze druhé desky "Twenty One", která vyšla v březnu.


The Cure
The Cure - The Only One
žánr: alternative rock
info: oficiální web, MySpace.com

Dobrá, tak pojďme do světa magické třináctky: The Cure přichystali své třinácté řadové album, které vyjde třináctého září. Přesný tracklist není znám, ale tak trochu se uvažuje nad tím, že by se na desku mělo vejít třináct skladeb. V rámci propagace nového alba se The Cure rozhodli před dnem jejího vydaní vypustit čtyři singly, které budou vycházet v měsíčních rozestupech, vždy třináctého dne daného měsíce. První z nich se jmenuje "The Only One" a vyšel třináctého května. V červnu jej bude následovat skladba "Freakshow".


Nick Cave
Grinderman - Honey Bee (Let's Fly To Mars) (Treacle Sessions)
žánr: garage rock
info: oficiální web, MySpace.com

Nick Cave před několika dny zahřál všechny tuzemské fanoušky, když se svou kapelou The Bad Seeds vystoupil v Praze. My dnes ale zavzpomínáme na loňské album Caveova projektu Grinderman. Tohle je písnička "Honey Bee (Let's Fly to Mars)", kterou si kapela zahrála pro jedno britské rádio v londýnských Treacle Studios. Při nahrávání vypomáhal také Bobby Gillespie (Jesus And Mary Chain, Primal Scream). Pohled na Cavea, kterak bzučí a mává včelími křídly, je fantastický... o)


Je libo přídavek?
Foals - Red Socks Pugie (žánr: indie rock / dance / punk)
The Kills - Last Day of Magic (žánr: indie rock / garage rock)
We Are Scientists - Chick Lit (žánr: indie rock)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY