Ufouni, sloni a rock'n'roll

22.04.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Flaming Lips byli vždycky trochu mimo. K jejich vesmírnému psychedelickému rocku neodmyslitelně patří koncertní show s převleky, pyrotechnikou a kosmickými koráby. V jednom takovém přistáli v září 2006 v zoologické zahradě v domovské Oklahomě. "U.F.O's At The Zoo" zachycuje spektákl v celé jeho kráse.
8/10

The Flaming Lips - U.F.O's At The Zoo

Skladby: Race For The Prize, Free Radicals, Yoshimi Battles The Pink Robots, Yoshimi Battles The Pink Robots Part 2, Vein Of Stars, The Yeah Yeah Yeah Song, The Spark That Bled, The Wand, My Cosmic Autumn Rebellion, She Don't Use Jelly, Do You Realize??, A Spoonful Weighs A Ton
Vydáno: 17.09.2007
Celkový čas: asi 120 minut
Vydavatel: Warner Music
"U.F.O's At The Zoo" je spíš koncertní film než jen pouhý záznam, písničky občas nahradí prostřihy na nadšené fanoušky (samozřejmě v maskách), kteří se zpovídají ze své lásky k Flaming Lips, a nebo členy kapely, kteří prochází zoologickou zahradu a přemýšlí, že by bylo dobré vypustit zvířata během koncertu z klecí. Stěžejní část filmu ale samozřejmě tvoří třináct skladeb z repertoáru Lips od "Love Yer Brain" z roku 1987 až po věci ze zatím poslední desky "At War With The Mystics".

Lips se na koncert ve svém domovském městě pořádně připravili a neponechali jedinou věc náhodě. Ostatně mezi režiséry filmu je vedle Bradley Beesleyho a George Salisburyho také Wayne Coyne, tj. šéf kapely. Záznam opepřují neobvykle postavené kamery, velmi zvláštní je například pohled na šéfa cirkusu Coyneho od držáku mikrofonu nebo na kytaristu Stevena Drozda z podhledu s blikajícím majestátným UFO na pozadí. Někdy ale úplně stačí pohled do publika, kde spolu křepčí Santa Klausové a Satanové pod poletujícími konfetami.

Něco navíc

"U.F.O's At The Zoo" vyšlo ve formátu MVI (Music Video Interactive), což znamená, že DVD je možné spustit také přes PC nebo MAC a nabízí možnost poslechnout si rozšířenou podobu koncertu v audio podobě, zremixovat si "Yeah Yeah Yeah Song" nebo si vyrobit vlastní vyzvánění.

Monstrózní koncerty zaměstnávající tým pyrotechniků vždycky trochu zavání bezduchým megalomanstvím. Lips se naštěstí ještě pořád neberou tak vážně, aby bombastičnost vyzněla směšně. Některé proslovy mezi písněmi sice nemají s komiksovou estetikou kapely moc společného a vyznívají trochu pesimisticky, když ale začnou hrát, jsou z nich znovu ti věční teenageři, které buď milujete, nebo nechápete. Druhá varianta může při "U.F.O's At The Zoo" docela lehce nastat u někoho, kdo Flaming Lips nemá v malíku a přestane všechny ty bláznivé výjevy pobírat.

Tohle DVD je určené hlavně pro fanoušky, případně jako důkaz toho, jak jsou pro Flaming Lips důležití. Když na závěr muzikanti nasednou zpátky do své kosmické lodi, diváci odmítají opustit amfiteátr a dožadují se pokračování, které ale už nepřijde. S DVD to máte jednodušší - stačí kliknout a koncert může začít znovu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY