Nové desky pro 16. týden

13.04.2008 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Nezvykle bohaté zastoupení budou mít příští týden v novinkách české věci, alba vydávají 100°C, Obří broskev a Čankišou. Největší pozornost na sebe přesto strhne Mariah Carey, bez povšimnutí ale nezůstanou ani The B52's, Danzel, Era, Fall Out Boy, The Kooks, Nicole Atkins, M83 a Tristan Prettyman.
Pokud se v pondělí 14. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Mariah Carey - E=MC2 (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / pop / hip hop

Mariah Carey - E=MC2
Před pár lety už ani ti nejzarytější optimisté nedoufali, že se Mariah Carey dostane zpět na výsluní hudební scény. Ovšem díky desce "The Emacipation Of Mimi" se jí to povedlo více než dobře a nyní přichází opět s velmi ambiciózní deskou "E=MC2". Za jejím názvem ale hledejte spíš než legendární Einsteinův vzorec Emancipace = Mariah Carey na druhou. V seznamu spolupracovníků se to zase hemží různými jmény, jako jsou Scott Scorch, Jermaine Dupri, Stargate či Swizz Beatz, ale tou hlavní producentkou a především autorkou pořád zůstává sama zpěvačka. Album uvedl nyní již velmi úspěšný singl "Touch My Body", jenž můžete společně s jeho remixem a druhým singlem "Bye Bye" slyšet na jejím MySpace.com. "E=MC2" vychází i v deluxe edici, jež navíc obsahuje plakát a obal na iPod.


100°C - Brant Rock (Indies)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: progresivní pop / rock / indie

100°C - Brant Rock
Kapela 100°C zůstane už asi navždy v české hudební kronice zapsána jako první vítěz soutěže Coca-Cola PopStar. Od posledního alba "Collage" uběhlo přes dva roky a pánové se během této doby rozloučili s mateřským vydavatelstvím Sony BMG, přešli k Indies Records a pracovali na materiálu nové desky "Brant Rock", kvůli které si zřídili domácí studio. Na albu se pak vedle kapely samotné podílel i David Koller nebo producent Ecson Waldes. Album "Brant Rock", které si v krátkých ukázkách můžete poslechnout na stránkách vydavatelství, obsahuje ještě druhý, bonusový disk s remixy starších skladeb od českých i zahraničních producentů.


The Kooks - Konk (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie / pop / rock

The Kooks - Konk
Po předloňském debutu "Inside In/Inside Out" se s druhou deskou hlásí angličtí The Kooks. Ta dostala název podle nahrávacího studia, kde vznikla, tedy "Konk". Pánové jsou velmi štědří a nabízejí novinku komplet ke slyšení na svém MySpace.com. A to není úplně vše. Deska vychází i s bonusovým CD nazvaným - jak jinak než podle nahrávacího studia - "RAK". Na něm se nachází sedm dalších skladeb, alternativní verze "See The Sun" a jedno demo. "Konk" produkoval úspěšný Tony Hoffer, jinak známý ze spolupráce s Beckem, The Thrills, Markem Owenem či Davem Gahanem na jeho posledním albu "Hourglass".


Tristan Prettyman - Hello...X (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: písničkářství / folk

Tristan Prettyman - Hello...X
Ačkoli je americké písničkářce z kalifornského městečka Del Mar Tristan Prettyman teprve pětadvacet let, stihla toho poměrně dost. Po demu a EP v letech 2002 a 2003 přišla v roce 2005 se svým debutem, na kterém spolupracovala s Jasonem Mrazem, poté si zazpívala na poslední desce G.Lovea a nyní se vrací s druhou deskou "Hello...X". Tristan Prettyman hodně čerpá z hudby Ani DiFranco, Joni Mitchell a řadí se do generace akustických písničkářek, jako jsou Kate Earl či Rachael Yamagata. Lepší obrázek si uděláte díky této E-kartě, kde je celá deska ke slyšení.


Obří Broskev - Potápěči (Championship Records)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / indie / pop

Obří broskev - Potápěči
Se svým druhým LP se konečně přihlásila i původně studentská skupina Obří broskev. Deska dostala název "Potápěči" a už osoba producenta slibuje velké věci. Tím není nikdo jiný než už dostatečně známý Dušan Neuwerth, dvorní spolupracovník Tata Bojs. Vedle kapely samotné a Neuwertha se k desce, respektive k písničce "Do Děčína" nachomýtl i Márdi z Vypsané fiXy. První singl "Voda stoupá" z této novinky je k dispozici na Bandzone profilu kapely.


The B52's - Funplex (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: nová vlna / dance rock

The B-52s - Funplex
Je to neuvěřitelné, ale legendární The B52's se po předlouhých šestnácti letech vrací s novou deskou "Funplex". Ačkoli se pohybují na hudební scéně už od roku 1976, je toto album jejich teprve devátým studiovým počinem. "Funplex" je opět deska The B52's, tedy s jejich nezaměnitelným stylem opírající se o dva ženské vokály Kate Pierson a Cindy Wilson, ale už se v ní objevuje více moderních elektronických prvků. Za ty je více či méně zodpovědný producent Steve Osborne známý ze spolupráce s New Order, KT Tunstall či Placebo. Na webu kapely najdete videoklip k prvnímu klipu, jenž nese jméno jako celá deska.


Čankišou - Lé la (Indies)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: ethno / world music

Čankišou - Lé la
Sedmičlenná kapela Čankišou patří momentálně mezi nejvýraznější české kapely. Jejich hudba díky rytmické smršti a směsi etna, world music a elektronických beatů roztančí každého a díky univerzálnímu jazyku lidu Čanki ji přijímají lidé po celém světě. Čankišou projeli svět od ostrova Réunion v Indickém oceánu, přes Ukrajinu až po Pákistán. Tyto cesty ostatně ovlivnily do velké míry i jejich novou desku "Lé la", jež dostala jméno podle odpovědi na kreolský pozdrav. Ukázky všech skladeb z nahrávky naleznete na stránkách vydavatelství.


Fall Out Boy - ****: Live In Phoenix (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / punk

Fall Out Boy - ****: Live In Phoenix
Americká pop-punková partička Fall Out Boy se před třemi lety zapsala do povědomí velmi úspěšnou deskou "From Under The Cork Tree" a svoje postavení potvrdila albem "Infinity On High", které debutovalo na prvním místě amerického žebříčku. Nyní pouští na trh svůj živák "****: Live In Phoenix", který vychází ve dvou verzích - dvou diskové CD+DVD a jako DVD. Druhá zmiňovaná zachycuje pochopitelně celý koncert ve video podobě a první pak sestřih koncertu v audio podobě s přiloženým DVD, kde fanoušci skupiny naleznou videoklipy. Na webu kapely naleznete ukázky všech písniček z CD včetně coververze "Beat It" Michaela Jacksona s kytarovým sólem Johna Mayera.


M83 - Saturdays = Youth (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: electronica / pop / rock

M83 - Saturdays = Youth
Zvláštní název si pro nové album "Satudays = Youth" vybral francouzský projekt M83. Deska skupiny, za kterou stojí především hudebník a producent Anthony Gonzales, vznikala společně s Kenem Thomasem a Ewanem Pearsonem. Ten první má na svědomí třeba alba Sigur Rós a The Sugarcubes, ten druhý počiny Tracy Thorn či skupiny The Rapture. Kromě své vlastní tvorby, jíž někteří nazývají space-rockem, patří M83 i k vyhledávaným remixérům. Své songy jim svěřili například Goldfrapp, Placebo, Depeche Mode nebo Bloc Party. První dva singly z desky "Satudays = Youth" najdete na MySpace.com skupiny.


Nicole Atkins - Neptune City (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk / alternativní folk / písničkářství

Nicole Atkins - Neptune City
Třetí deska další americké písničkářky Nicole Atkins má poměrně zvláštní historii. Nahrávala se v Švédsku za dohledu Tore Johanssona, který jinak stojí za The Cardigans, Franz Ferdinand nebo třeba Suede a a-ha, a měla vyjít zhruba před rokem. Ovšem když ji slyšel producent Rick Rubin ve společnosti Columbia, rozhodl, že je nutné ji znovu přemíchat. "Neptune City" tak vyšla na konci října a k nám se dostává až nyní. Nicole Atkins sama nazývá svůj styl jako pop-noir. Ostatní ji pak přirovnávají k Stevie Nicks, Chrissie Hynde či Siouxsie Sioux. Kdo je blíž k pravdě, můžete posoudit i podle písniček, které Atkins umístila na své MySpace.com.


Era - Reborn (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: chillout / new age / keltská hudba

Era - Reborn
U nás velmi populární projekt Era se odmlčel na dlouhých pět let, kdy vycházely pouze výběry. Ovšem nyní se skupina kolem Erica Leviho, v níž nechybí tací muzikanti jako bubeník Chester Thompson či baskytarista Lee Sklar známí ze spolupráce s Philem Collinsem, pokouší o své znovuzrození. A to doslova a do písmene. Album dostalo totiž titul "Reborn", jenž by se dal přeložit jako "Znovuzrození". Levimu se opět podařilo skvěle smíchat prvky klasické a chorálové hudby s moderními elementy, nově přidal arabské motivy a vytvořil tak album plné hitových písní s mystickou atmosférou.


Danzel - Unlocked (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: disco / pop

Danzel - Unlocked
Je to už poměrně dávno, co belgický zpěvák Danzel zaplavil diskotéky svým hitem "Pump It Up". Ten pochází z desky "The Name Of The Jam" z roku 2004 a čtyři roky je v taneční hudbě velký odstup. I přes to se nyní hlásí znovu o slovo s novinkou "Unlocked" obsahující hned patnáct převážně tanečních skladeb. Čtyři z nich nabízí Danzel na svém MySpace.com k poslechu i ke stažení.


Dále vychází:

Air - Moon Safari/10Th./Limited/Ntsc (EMI)
Asia - Phoenix (Mystic Production)
Belphegor - Bondage Goat Zombie (M.A.B.Records)
Boney M. - The Collection (Sony BMG)
Caparezza - Le Dimensioni Del Mio Caos (EMI)
Children Of Bodom - Blooddrunk (Universal)
Desperadoz - An Eye For An Eye (Mystic Production)
Dokken - Lightning Strikes Again (Mystic Production)
Everclear - The Vegas Years (EMI)
Frank Sinatra - Sinatra At The Movies (EMI)
Hollies - Another Night (EMI)
Hollies - Hollies (EMI)
Irmin Schmidt And Kumo - Axolotl Eyes (EMI)
Různí - Hannah Montana 2 / Meet Miley (EMI)
Willie Nelson - Live In Amsterdam (Sony BMG)
Willie Nelson, Merle Haggard, Ray Price - Last Of The Breed (Sony BMG)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY