Zvuk britských diskoték

29.03.2008 05:00 - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

The Enemy byli hrdinové léta a podzimu, okupovali obálky časopisu NME a jejich singly a debutové album "We'll Live And Die In These Towns", jehož název dával naději v reflexi života, byly velmi trendy záležitosti. My jsme na něj pod tíhou okolností zapomněli. Ale moc se nestalo.
5/10

The Enemy - We'll Live And Die In These Towns

Skladby: Aggro, Away From There, Pressure, Had Enough, We'll Live And Die In These Towns, You're Not Alone, It's Not Ok, Technodanceaphobic, 40 Days And 40 Nights, This Song, Happy Birthday Jane
Vydáno: 10.09.2007
Celkový čas: 37:11
Vydavatel: Warner Music
Anglická kytarovka The Enemy své posluchače bere na procházku po výprodejích, ukazuje temné stránky Arctic Monkeys, definuje pozici prvoplánových kytarových hitmakerů. Mají rádi riot, stejně jako patos. Také mají několik solidních hitovek. Jejich první album "We'll Live And Die In These Towns" má zvuk britských indie diskoték, ovšem obsah not-included - The Enemy jsou o formě.

Baví vás takzvaný "nejlepší britský alternativní rock" a říkáte, že originalita je pro starý? Baví vás tancovat na Joy Division? Baví vás renesance singlu, a to do takové míry, že vám chytlaví solitéři stačí? Jste naměkko z dobře používaných backvokálů? Baví vás rock'n'roll v podobě v podobě vymazleného samplu 60's a 70's? Jedete britskou indie kulturu á la NME? Pak jsou The Enemy vaši kluci stejně jako Wombats, View a další. Ale i s tím vším se dá jít dál. Když už nic, tak to lze schovat a předstírat sofistikovanost, protože...

...recyklace není nutně problém, žijeme v době moderny, kulturních boomerangů. Ty ale musí mít smysl, nebo ho aspoň naznačovat. Problém nastane, když ambice budeme noví Kaiser Chiefs bije do mozku silněji než sdělení, která se od teenagerů střední londýnské třídy dají čekat. Nebaví mě to, protože to je podvod - na vaši dobrou vůli, na vaši náklonnost k nenáročným melodiím, na vaši peněženku.

Tom Clark, zpěvák Enemy zpívá, že "it's not ok" a "you're not alone", kytary si nazvučil náležitě ostře, jak to slyšel dříve u Libertines, jenže na rozdíl od nich nemá moc co říct. Jeho angličtina je správně sjetá rebelií z Delvity, jeho riffy a spodky vůbec jsou zase zatížené aktuální "justice módou," až z toho bolí hlava - tím se chce odlišit. Jeho songy určitě nepřežijí a na další desce nebudou bavit ani ty, které baví dneska. Každý nemůže být working class hero, každý dostal kopačky, každý druhý boy v Británii dnes napíše pop-song.

Debut The Enemy "We'll Live And Die In These Towns", jenž ještě nedávno milovala britská mládež, s sebou nese jedno hodně zásadní sdělení: "Udělejte to taky!" Naposlouchejte Jam, Beatles a Clash, nadřete pět akordů, aby z nich padaly melodie, řezejte do toho tak, aby o vás pár šestnáctek řeklo, že máte neskutečnou energii, nechte si udělat image profi-UK-kytarovky, napište třeba do F:ltru, že jste "wannabe cool", on brzo napíše o vás.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY