Nové desky pro 13. týden

23.03.2008 05:00 - Tomáš Parkan a Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Novotou budou příští týden zářit CD Counting Crows, Blue Effectu, Firewind, Gaëtane Abrial, Harlej, Lionela Louekeho, Mauracher, Mercenary, Miro Jaroše, Richarda Bony, Rybiček 48, V.I.P. Gipsy, Skyline, Panic At The Disco, Supergrass, Flo Ridy, M Pokory, Carla Craiga a Jon Oliva's Pain.
Pokud se v pondělí 24. března (respektive v úterý po pomlázce) vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Counting Crows - Saturday Nights & Sunday Mornings (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock / folk rock

Counting Crows - Saturday Nights & Sunday Mornings
Američtí Counting Crows si se svým pátým studiovým albem dali pořádně na čas. Od poslední "Hard Candy" uplynulo bezmála šest let. Kalifornská sedmice se tak alespoň fanouškům revanšuje novinkou "Saturday Nights & Sunday Mornings" a čtrnáctkou skladeb rozdělených do dvou částí - Saturday nights a Sunday mornings. Každou z nich produkoval jiný producent a je odlišná i stylově. Zatímco Saturday nights je veskrze rocková pod taktovkou Gila Nortona, který produkoval jejich druhou desku "Recovering The Satellites", Sunday mornings více inklinuje k folku a country. Tuto část desky produkoval nepříliš známý Brian Deck. Na MySpace.com kapely můžete ze tří skladeb zjistit, jak moc se od sebe obě části liší.
Richard Bona - Bona Makes You Sweat (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz / afro-beat / funky

Richard Bona - Bona Makes You Sweat
O tom, že koncerty vynikajícího jazzového baskytaristy Richarda Bony, jsou velkým hudebním zážitkem, se mohli přesvědčit i fanoušci v několika městech České republiky. Nyní si je mohou díky novému koncertním albu "Bona Makes You Sweat" připomenout. Živé album Bona nahrál během červencových koncertů v maďarském klubu A38 v Budapešti. Ukázky ze všech skladeb desky si můžete poslechnout na Bonově oficiálním webu.
Skyline - Escapism (X Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: dance / pop

Skyline - Escapism
Domácí klubová špička Skyline oslavila nedávno deset let od svého prvního koncertu a k narozeninám si dává dárek v podobě nové desky. "Escapism" je jejich čtvrté studiové album a jako bonus s deskou vychází také DVD "Live In Fléda" s koncertním záznamem, remixy, dokumentem nebo fotogalerií. Ukázky si můžete poslechnout na Stage.cz nebo MySpace.com. Celý duben Skyline stráví na turné po České republice.
Gaëtane Abrial - Cheyenne Song (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: country / francouzský pop

Gaëtane Abrial - Cheyenne Song
Česko hledá SuperStar a country - to prostě nejde k sobě. V jiných zemích ovšem ano, není to tak dávno, co American Idol vyhrála Carrie Underwood a dnes již sbírá ceny Grammy. Gaëtane Abrial se ji snaží napodobit. Francouzskou Nouvelle Star sice nevyhrála, ale desku přesto vydává. Její spojení country, francouzské melodičnosti a živelnosti okořeněné francouzštinou dělá z jejího debutu "Cheyenne Song" nadmíru zajímavý hudební počin. Jak to vlastně zní, můžete zjistit ve třech ukázkách na jejím webu.
Panic At The Disco - Pretty. Odd. (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / dance

Panic! At The Disco - Pretty. Odd
Americká kapela popírá zařazení do škatulky emo, novináři si s tím ale nedají pokoj. Jejich druhé album ohlásil singl "Nine In The Afternoon", který je prý poctou "hudbě, kterou poslouchali jejich otcové, jako Beach Boys, The Kinks, The Beatles" a celé album má tíhnout k rockovějšímu stylu. Kapela se poprvé představuje bez basáka Brenta Wilsona, kterého nahradil Jon Walker. Klip k singlu najdete zde a audio ukázku na jejich MySpace.com.
Blue Effect - Live & Life 1966-2008 DVD (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: progresivní rock / blues

Blue Effect - Live & Life 1966-2008
V názvu nového titulu legendárního Blue Effectu Radima Hladíka je ukryto mnoho. Co tedy znamená "Live & Life 1966-2008"? Jedná se o dvě DVD, z nichž jedno je "Live" a druhé "Life 1966-2008". První disk zachycuje mimořádné koncertní setkání z března roku 2007 na pódiu Lucerna Music Baru, kde se sešli členové legendárních Matadors, rané podoby Blue Effectu, variant Modrých i M. Efektů, současného mladého obsazení a další hosté. Druhý disk je pak střídmě komentovanou procházkou historií Matadors a Blue Effectu, od němých rarit přes Nové syntézy až po současnost. Své svědectví tu vydaly televizní i soukromé archivy.
Supergrass - Diamond Hoo Ha (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / brit-pop

Supergrass - Diamond Hoo Ha
Bráchové Gaz a Rob Coombes a jejich kapela Supergrass připravili ve studiích v Berlíně a Los Anglese své šesté studiové album. V rádiích ho představila titulní skladba "Diamond Hoo Ha Man". Druhým singlem je "Bad Blood" a obě skladby zní na jejich MySpace.com, kde jsou také k vidění videoklipy. Supergrass album nahráli s producentem Nickem Launayem, který má za sebou práci pro Nicka Cavea, Midnight Oil, Silverchair nebo Yeah Yeah Yeah. Albu jsme věnovali podrobný článek v sekci "Čerstvě staženo.
Lionel Loueke - Karibu (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz / afro-beat

Lionel Loueke - Karibu
Jméno Lionel Loueke vám pravděpodobně nic neřekne. Ale po desce "Karibu" se toto může částečně změnit. Tento talentovaný mladý kytarista z afrického Beninu momentálně už nějaký čas sbírá body na všech frontách - v minulosti si zahrál s Richardem Bonou, Stingem, Santanou, Waynem Shorterem a především s Herbiem Hancockem, s nímž nahrál poslední dvě desky včetně Grammy oceněné "River: The Joni Letters". A právě na jeho novém počinu "Karibu", který vydává na labelu Blue Note, mu oplácejí služby Herbie Hancock a Wayne Shorter. Tři skladby z desky jsou k dispozici na jeho webu.
Flo Rida - Mail On Sunday
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop / pop

Flo Rida - Mail On Sunday
Deset týdnů vládl rapper Flo Rida americkému singlovému žebříčku s debutovým singlem "Low" a teď přišel čas na jeho debutové album. Bude na něm chtít vyvrátit pověst interpreta jednoho hitu, a aby to dokázal, pozval si osvědčené hitmakery, mezi nimiž nechybí Timbaland, Cool & Dre nebo will.i.am. Mezi hosty jsou Lil Wayne, Rick Ross, Birdman nebo Sean Kingston. Timbaland mu napsal aktuální singl "Elevator", který je stejně jako "Low" ke slyšení na rapperově MySpace.com.
Mauracher - Loving Custodians (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní pop / elektronika

Mauracher - Loving Custodians
Rakouská skupina Mauracher nemusí být našinci zcela neznámá. Před časem totiž předskakovala svým krajanům Sofa Surfers v pražské Akropoli. Pětice seskupená kolem lídra Huberta Maurachera se zpěvačkou za mikrofonem kombinuje pop, kytarovou hudbu a elektroniku. Novinka "Loving Custodians" je jejich třetím počinem a jejich profil na MySpace.com nabízí hned šest písniček k poslechu.
M Pokora - MP3 (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / pop

M Pokora - MP3
Francouzský zpěvák polského původu se s třetím studiovým albem pokouší prorazit i mimo hranice své země. Pomoci mu k tomu má singl "Dangerous", který pro něj napsal sám Timbaland. Matt Pokora byl členem skupiny Linkup sestavené ve francouzské verzi talentové soutěže Popstar, skupina se ale brzy rozpadla a jedině Matt zůstal v hudebním průmyslu. Na "MP3" mu Timbaland napsal hned čtyři skladby, i pod dalšími jsou podepsaní američtí hitmakeři jako J. R. Rotem, Ryan Leslie či Jim Beanz. "Dangerous" zní na jeho MySpace.com.
Mercenary - Architect Of Lies (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: death metal

Mercenary - Architect Of Lies
Ze severu Evropy pochází řada metalových kapel, ale přeci jen z Dánska jich tolik nebývá, a tak sextet Mercenary trochu zachraňuje čest této země. Kapela působící na hudební scéně od roku 1991 vydává nyní své páté album "Architect Of Lies", ovšem třetí na labelu Century Media. Po poslechu dvou ukázek na MySpace.com kapely se novinka oproti předchozím deskám zdá o něco melodičtější. "Architect Of Lies" vychází i v limitované edici s bonusovou skladbou a DVD.
Carl Craig - Sessions (K!7/Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: techno / electro

Carl Craig - Sessions
Jeden z nejdůležitějších producentů elektronické hudby rekapituluje své dosavadní vrcholy na dvouCD mixu sestaveném výhradně z jeho nahrávek. Pod jednotlivými skladbami je podepsán svým jménem nebo přezdívkami Paperclip People, 69 nebo Innerzone Orchestra. Na výběru samozřejmě nechybí ani jeho remixy pro Junior Boys, X-Press2 nebo Rhythm & Sound. Více informací, ukázky a mp3 soubor "Brainfreeze" k volnému stažení najdete na speciální stránce věnované tomuto projektu.
Rybičky 48 - Amores perros, voe! (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop-punk

Rybičky 48 - Amores perros, voe!
Po jednom neoficiálním a jednom oficiálním debutu se s další deskou hlásí česká pop-punková kapela Rybičky 48. Názvem "Amores perros, voe!" dávají najevo, že se daleko nevzdálí od předchozí, úspěšné "Adios Embryos!". Do studia za skupinou zavítal i otec jednoho z členů kapely - známý jazz a fusion baskytarista Pavel J. Ryba. Zatímco rádiovým éterem se prohání singl "OOOU!", kapela na svém MySpace.com nahrála titulní písničku "Amores perros".
Jon Oliva's Pain - Global Warning (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: metal

Jon Oliva's Pain - Global Warning
Třetí album přichystal projekt bývalého frontmana metalových Savatage Jon Oliva. Desku nahráli koncem loňského roku a ve skladbách "Adding The Cost" a "You Never Know" se objevuje slavný death metalový kytarista Ralph Santolla (Deicide, Obituary). Hned pět skladeb z čerstvé desky zní na účtu MySpace.com kapely a také na jejich oficiální stránce.
V.I.P. Gipsy - V.I.P. Gipsy (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: world music

V.I.P. Gipsy - V.I.P. Gipsy
Máte-li rádi cikánskou muziku, pak byste měli hned v pondělí navštívit nějaký ten obchod s hudbou. Vychází totiž nová deska projektu V.I.P. Gipsy - uskupení složené z vynikajících slovenských a maďarských hudebníků. Ľubo Virág (zpěv), Marco Pillo (kytara, perkuse), Lászo Molnár (kontrabas), Sándor Urmos (cimbál) a Ivan Herák (housle) představují na eponymní desce dvanáct vlastních skladeb ve slovenském a cikánském jazyku a hudební fanoušci se mohou těšit i na neuvěřitelné sólo nejlepšího maďarského cimbalisty.
Miro Jaroš - Tlaková níž (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Miro Jaroš - Tlaková níž
Po Gaëtane Abrial tu je další zástupce soutěže typu Pop Idol. Ovšem Miro Jaroš, který se účastnil první řady Slovensko hľadá SuperStar, je nám přeci jen trošku bližší. Po soutěži vydal poměrně úspěšné album "Exoterika" a nyní by na tento úspěch rád navázal novinkou "Tlaková níž". A vypadá to, že se mu to i podaří. První singl "Tlaková níž" na Slovensku bojuje velmi úspěšně. Velkou část desky si Jaroš sám napsal i otextoval; o produkci se postaral Vlado Gnepa, známý ze spolupráce se skupinou Komajota.
Firewind - The Premonition (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: power metal

Firewind - The Premonition
Řecká hudba, to nemusí být jen Martha a Tena Elefteriadu nebo Helena Paparizou. I Jižani umí pořádně hrábnout do kytar, jako například metaloví Firewind, kteří na labelu Century Media vydávají svoji pátou studiovou desku "The Premonition", nahrávanou ve švédském Göteborgu. Deska vychází i v limitované edici s DVD, kde naleznete vedle rozhovorů i čtyři živé skladby. Ty mohou být lákadlem pro rockové fanoušky, kteří se chystají na nějaký koncert amerických Kamelot - Firewind budou jejich předskokany. Na svém MySpace.com nabízí kapela dvě ukázky z tohoto alba.
Harlej - University (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Harlej - University
Ani na svém dalším studiovém albu "University" neztratil Harlej svůj smysl pro humor. Rázný bigbít, jemuž dominuje zpěv Tomáše Hrbáčka, se dočkal zajímavých aranží a navíc po letech parta kolem Tondy Rauera opět zařadila coververzi, a to píseň "Za mořem piva" z pera Voskovce a Wericha. Novinka je netradičně dlouhá - tracklist čítá sedmnáct položek a tři z nich si můžete poslechnout na MySpace.com kapely.

V krátkosti

  • Svoji španělsky zpívanou kariéru se rozhodl zrekapitulovat lamač ženských srdcí Enrique Iglesias. Album "95/08 Exitos" obsahuje standardně čtrnáct písniček, deluxe verze pak všech sedmnáct španělsky zpívaných hitovek, dvě novinky a DVD s devíti videoklipy.
  • Česká punková legenda Visací zámek loni oslavila čtvrtstoletí své existence a k tomuto výročí si nadělila dárek v podobě koncertu v Lucerně. Záznam z něj nyní vychází na DVD a CD pod názvem "25 let".
  • V prosinci 1945, brzy po svém návratu z USA, nazpíval Jan Werich jen s doprovodem kytary řadu amerických lidových písniček, které ještě za pobytu v Americe otextovali společně s Jiřím Voskovcem. Ty nyní vycházejí na CD "Tam za mořem piva...".
  • Firma Universal nyní vydává několik starších DVD, které u nás nevyšla. Nakoukněte do seznamu pod článkem, jestli některé z nich nesháníte.

Dále vychází:

Ahn Trio - Lullaby For My Favorite Insomniac (Sony BMG)
Asesino - Cristo Satánico (Mystic Production)
Bad Company - In Concert: Merchants Of DVD (Universal)
Black Sabbath - The Black Sabbath Story 1 DVD (Universal)
Black Sabbath - The Black Sabbath Story 2 DVD (Universal)
Blind Faith - London Hyde Park 1969 DVD (Universal)
Bob Marley - The Legend Live DVD (Universal)
Brian Wilson - Presents Pets Sounds Live DVD (Universal)
Cataract - Cataract (Mystic Production)
Deep Purple - The Very Best Of (EMI)
Demiurg - The Hate Chamber (Mystic Production)
Enrique Iglesias - 95/08 Exitos (Universal)
Fair To Midland - Fables Of A Mayfly... (Universal)
Freddie Redd - Shades Of Redd (EMI)
Gary Moore - Live At Monsters Of Rock DVD (Universal)
Gilberto Gil - Duetos (Warner Music)
Golden Kids - 24 Golden Hits (Supraphon)
Horace Silver - Further Explorations (EMI)
Iced Earth - Burnt Offerings/Ltd.Ed.+Bon (EMI)
Jan Werich - Tam za tím mořem piva .... (Supraphon)
Jenx - Fuseless (Mystic Production)
KMFDM - Brimborium (Panther)
Korpiklaani - Korven Kuningas (M.A.B.Records)
Lou Donaldson - Here 'Tis (EMI)
Lynyrd Skynyrd - Lyve (Universal)
Maria Rita - Samba Meu (Warner Music)
Mina - I Will Not Let You Down (Warner Music)
Minach - Zimomrjavky (EMI)
Motorhead - The Best Of Motorhead DVD (Universal)
Nirvana - Nevermind (vinyl) (Universal)
Paul Weller - Live At Braehead DVD (Universal)
Phil Collins - A Life Less Ordinary DVD (Universal)
Rolling Stones - Englands Newest Hit (vinyl) (Universal)
Rossi Vasco - Il Mondo Che Vorrei (EMI)
Různí - Body Of War: Songs That Inspired An Iraq War Veteran (soundtrack) (Warner Music)
Různí - Bravo Hits 2008/1 (Universal)
Různí - Děti zpívají hity (Panther)
Různí - Die Fälscher (Les Faussaires/The Counterfeiters) (soundtrack) (Warner Music)
Septic Flesh - Communion (M.A.B.Records)
Specials - Best Of (EMI)
Stanley Turrentine - Look Out! (EMI)
Status Quo - Anniversary Waltz DVD (Universal)
Styx - Return To Paradise DVD (Universal)
UFO - Best Of 74 (EMI)
Václav Krejčík - Powerjoga / Terapie (Universal)
Visací zámek - 25 Let (EMI)
Wayne Shorter - The Soothsayer (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY