Horké dobroty přelité popem

03.03.2008 13:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Předně: zapomeňte na tuny remixů a rozlučte se s "The Warning". Hot Chip nyní dorazili s třetím opusem "Made In The Dark", s nímž útočí na masy posluchačů (což jim skalní fans asi jen tak neodpustí). Ale stačí singlovka "Ready For The Floor" a uznáte, že novinka je pořádná taškařice.
8/10

Hot Chip - Made In The Dark

Skladby: Out At The Pictures, Shake A Fist, Ready For The Floor, Bendable Poseable, We're Looking For A Lot Of Love, Touch Too Much, Made In The Dark, One Pure Thought, Hold On, Wrestlers, Don't Dance, Whistle For Will, In The Privacy Of Our Love
Vydáno: 04.02.2008
Celkový čas: 53:57
Vydavatel: Parlophone
Už to tak vypadá, že svět se dostává do varu a pod kotlem mu zatápí pětice Hot Chip. Nesmírně plodní, co se týče vydaných nosičů, zároveň autoři jedněch z nejlepších remixů z poslední doby. Doprovází je obrovské renomé, které může kdekomu snadno podlomit kolena. Jenže oni z toho humbuku vycházejí se vzpřímenou hlavou a s lehkostí, tak typickou pro ně samotné. Album "The Warning" svého času rozvířilo klidnou hladinu a našlo si kvanta zastánců. Nyní nastal čas na další bourání mýtů. Hot Chip totiž se svou třetí deskou "Made In The Dark" prolamují hranice pop kultury, té staré a zapšklé. "Jasně, takových borců už bylo...," slyším remcání. Ale Hot Chip to myslí smrtelně vážně.

Nenechte se zviklat tvrzením, že zabrousili do popového patosu a nic kloudného už z nich nebude. Hot Chip si z něj totiž berou jen to nejlepší, čemuž vrazili fazónu, o které si myslí, že bude při poslechu fungovat. Stačí si poslechnout singl "Ready For The Floor" a na nějaké opovrhující myšlenky hned zapomenete; tady akorát nechápu, co se na té písničce nelíbilo Kylie Minogue.

Mixování stylů nezná na "Made In The Dark" žádná omezení, základ je však postaven na prosté elektronice, kterou Hot Chip ovládají vskutku suverénně. Když vás rytmické vrtění v bocích přestane bavit, můžete si odpočinout při poutavých, soulově zabarvených baladách - rozhodně ale není řeč jen o titulní "Made In The Dark" nebo krátkém dovětku "In The Privacy Of Our Love". Kytary brnkají v souznění s klávesami a samply, kandidátem na další singl je "One Pure Thought". Tento mrštný přelet napříč electrem, r'n'b, soulem a popem dokáže ledacos, pouze ne navodit šeď všední nudy. Jestliže jsem zprvu byl trochu nedůvěřivý, po několika posleších nastala zásadní otázka: mám raději "The Warning", nebo "Made In The Dark"?

Hot Chip zkrátka zůstalo vše z jejich umu, takže opět servírují pochoutku, blízkou třeba horkým malinám s vanilkovou zmrzlinou. "Made In The Dark" je rozkošná jízda, jež ale dokáže ubrat plyn, když je potřeba. Inu, být originální za každou cenu se nenosí, stačí trefně kombinovat pomocí prosté čipové kalkulačky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY