Měsíc v hip hopu (2/2008)

15.02.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Další měsíc uplynul a náš pravidelný urban měsíčník vám prozradí, co všechno se v něm událo na poli hip hopu a r'n'b. Představíme si čerstvého vítěze Grammy v kategorii nejlepší producent a posvítíme si na ghostwriting. Čekají vás novinky, přehled nejzajímavějších desek a ediční plány na další čtyři týdny.
Mark Ronson získal producentskou Grammy
Mark Ronson
© markronson.co.uk
Minulý víkend se v Los Angeles udělovaly ceny Grammy. Hlavní hvězdou ceremoniálu byla britská zpěvačka Amy Winehouse, která posbírala gramofónky ve velké většině hlavních kategorií (ovšem s výjimkou alba roku). O úspěch "Back To Black" se ale velkou měrou zasloužil také producent Mark Ronson, který Amy oblékl do hudebního retro stylu. Ve chvíli, kdy už anglická potížistka slavila, se i autor "Rehab" nebo "You Know I'm No Good" dočkal vlastní Grammy. Jeho vítězství v kategorii nejlepší producent (mimo klasickou hudbu) bylo překvapivé, protože porazil třeba Timbalanda nebo Mike Elizonda, kteří rozhodně neměli špatný rok.

Ronson je další z generace tvůrců mashupů, jenž se dočkal celosvětového uznání. V Londýně narozený, nicméně v New Yorku dospívající producent bílé pleti debutoval neobvyklým albem "Here Comes The Fuzz". Deska nacpaná undergroundovými i mainstreamovými rappery sice komerčně propadla, ale Ronson už tehdy ukázal, že má odvahu dělat věci jinak. Nechat Ghostface Killah rapovat do Boney M v hitu "Oh Wee", to chce pořádnou drzost. S albem předpověděl budoucí fúzování rapu s elektronikou a otevřelo mu cesto k produkování popových interpretů, kteří chtěli něco jiného. Vedle Christiny Aguilery, Lily Allen a Robbieho Williamse ale točil i s rapperem Rhymefestem, první akvizicí jeho labelu Allido Records. Největší slávy dosáhl s Amy Winehouse, jejíž "Back To Black" produkoval napůl se Salaam Remim. Do svého typicky opulentního orchestrálního retro soulu zabalil také několik překvapivých coververzí na albu "Version". Na písních od The Smiths, Radiohead, Kaiser Chiefs, Britney Spears nebo Coldplay se společně s pozvanými hosty (Amy Winehouse, Lily Allen, Kenna, Santogold) pořádně vyřádil a leckoho tím pohoršili. Z desky už vyšly tři Top 10 singly a aktuální "Just" bude určitě také bodovat vysoko.

Po Grammy čeká Ronson na výsledek Brit Awards, kde byl nominován třikrát (jako nezpěvák kuriózně také v kategorii nejlepší mužský sólista). Jeho nejnovějším počinem je společná mixtape s Rhymefestem "Man In The Mirror", na němž složili poklonu Michaelu Jacksonovi. Mixtape si můžete poslechnout tady, můžete si ji ale klidně stáhnout zdarma tady. Určitě by neměla uniknout vaší pozornosti.

Rýmy ze stínů
P. Diddy
© Pop Revenge
Neuběhne měsíc, aby nebyl některý rapper obviněný z toho, že mu píše rýmy někdo jiný. Ghostwriters - tedy autoři rýmů v anonymitě - jsou veřejným tajemstvím hip hopu. Ačkoliv těžko existuje horší rapperský přečin než rapovat texty, které si MC nenapsal sám, podle lidí z branže je současný hip hop ghostwritingem doslova prolezlý. Co naděláte, někteří rappeři tráví tolik času na večírcích, že na psaní textů nemají čas, a tak alespoň nechávají vydělat těm méně šťastným, kteří na slávu teprve čekají. Nejznámějším případem je Diddy, který na obvinění z toho, že jeho rýmy nejsou tak úplně jeho, odpověděl v jednom tracku na "Bad Boy For Life" lakonicky: "Don't worry if I write rhymes/I write checks." Většina faktů o ghostwritingu je v oblasti dohadů, Rhymefest prý psal pro Kanye Westa, The D.O.C. pro Dr. Dre a Fat Joe prý má hned několik zaměstnanců, šeptá se, že sám nenapsal jediné slovo.

Ghostwriting je stejně starý jako hip hop sám. Hodně rýmů z "Rapper's Delight" od Sugarhill Gang, neboli prvního hiphopového hitu bylo převzatých od jejich kolegy jménem Grandmaster Cuz a další hvězda z 80. let Curtis Blow také využívala služeb jiných rapperů. Zajímavý názor na ghostwriting má rapový veterán KRS One. Na vině nejsou rappeři, kteří si kupují rýmy, ale ti, kteří je prodávají. "Když prodáš svůj rým, je to, jako kdybys prodal kousek své duše. Prodáváš sebe, protože slova na tom papíře nemohl napsat nikdo jiný než ty sám."

Timbaland vydá album pro mobily
Timbaland
© timbalandmusic.com
Bude to krok do budoucnosti, nebo do propasti? Teprve budoucnost ukáže. Timbaland jako vůbec první hudebník z absolutní špičky se odváží vydat album, které půjde stáhnout jen do mobilních telefonů. Plán je takový, že Timbo vydá každý měsíc jednu skladbu, kterou si předplatitelé budou moci stáhnout do svých mobilů v podobě vyzvánění a nebo normální skladby. BBC řekl, že mu to umožní dostat se ke všem fanouškům, protože prý "ne všude jsou CD přehrávače, mobil ale má každý". První skladbu natočil s Keri Hilson a k dostání by měla být už za několik dní. Ovšem zatím jen v síti amerického operátora Verizon.

Že prodej hudby pro mobily je jedním z východisek současné krize hudebního průmyslu, jsme už psali i na musicserveru. Timbaland před lety koketoval s firmami, které prodávají mobilní vyzvánění, a dokonce stvořil několik originálních ringtones. Jedno z roku 2005 "Block Party" se později stalo základem pro hit "Do It" Nelly Furtado. Byla to ta píseň, jejíž melodii prý Timbaland ukradl finskému tvůrci demo hudby jménem Tempest.

Jay-Z hlavní hvězdou festivalu v Glastonbury
Překvapivá zpráva přišla z Anglie, Michael Eavis, zakladatel a šéf festivalu v Glastonbury odhalil hlavní hvězdu letošního ročníku, kterou bude rapper Jay-Z. Proč překvapení? Festival, který se koná nedaleko městečka Glastonbury, existuje už od 70. let a má silné kořeny v rocku. V 90. letech do hlavního programu pronikla i taneční hudba, hip hopu ale v Glastonbury nikdy pšenka moc nekvetla. V roce 2000 byli na hlavním pódiu Cypress Hill a tím se účast amerického hip hopu na jednom z největších hudebních festivalů v Evropě vyčerpala. Když se prokoušeme seznamy účinkujících v posledních letech, narazíme maximálně tak na jména Goldie Lookin' Chain, M.I.A., Buck 65 nebo Roots Manuva. Jay-Z bude headliner hlavního pódia v sobotu večer, v pátek - pro zajímavost - na stejném místě vystoupí Kings Of Leon a v neděli The Verve a Neil Diamond. Eavis to okomentoval: "Chtěli jsme trochu vybočit z tradice a mít někoho jiného než obvyklé kapely jako Radiohead, Coldplay nebo Muse a Oasis." Uvidíme, jak jeho rozhodnutí přijmou návštěvníci, z velké většiny rockeři. Na rozlohu osm set akrů se v létě vejde 175 tisíc návštěvníků.

Zpívat rapové texty na veřejnosti zakázáno
Lil Boosie
© facebook interpreta
Zpívat si rapové texty na veřejnosti může skončit u soudu. Nevěříte? Devatenáctiletý mladík jménem Christopher Holder byl na začátku února zatčen na Floridě poté, co na veřejnosti vykřikoval úryvky z textu rappera Lil Boosie. Policii zavolala pohoršená maminka dvou dětí, které si hrály opodál. Nelíbilo se jí, že musí poslouchat sprostá slova, jichž byl text plný. Holder byl zatčen a obviněn z narušování veřejného pořádku. Agentury neudávají, kterou Boosieho píseň mladík zpíval.

Další novinky

Lil Wayne byl zatčen v Arizoně, "Carter III" by mělo vyjít v březnu, prvním singlem by měla být skladba "Lollipop", ke které se právě natáčí videoklip.
The Game půjde na dva měsíce do vězení, rozsudek vynesl soud. Rapper loni ohrožoval diváky basketbalového zápasu nedovoleně drženou zbraní. Propásne tak nejspíš premiéru filmu "Street Kings", v němž hraje společně s Keanu Reevesem nebo Commonem.
• Předávání letošních Mixtape Awards se mělo konat 21. února, bylo ale z neznámých důvodů přesunuto. V 35 kategoriích se o ceny uchází rappeři a DJové z mixtape scény, mezi nimi samozřejmě řada jmen známých v mainstreamu. V nejsledovanější kategorii o nejlepší mixtape se střetnou "Gangsta Grillz" od DJ Drama a "Da Drought 3" od DJ Khaled a Lil Wayne.
Jay-Z a Mary J. Blige vyrazí koncem března na společné turné po Severní Americe. Šňůra nazvaná Heart Of The City bude mít pětadvacet zastávek. Kanye West si pro změnu pozval na své jarní turné Lupe Fiasca a N.E.R.D.
• Producent Prince Paul zaštítí hiphopové album ze série "Baby Loves Music". "Baby Loves Hip Hop" je určené předškolním dětem, vyjde 1. dubna a v rolích fiktivní skupiny The Dino-5 se představí Chali Tuna z Jurassic 5, Lady Bug Mecca z Digable Plants nebo Scratch z The Roots. O tom, jestli bude na desce i současný nejpopulárnější rapper mezi předškolní mládeží Soulja Boy, zprávy nehovoří.

Top alba měsíce

Vladimir 518 - Gorila vs. Architekt (Bigg Boss)
Vladimir 518 - Gorila vs. Architekt
Pražský hiphopový label Bigg Boss se už dávno stal synonymem absolutní domácí rapové špičky. Šéf Bigg Boss teď korunuje snažení svým sólovým albem. Stejně jako na posledním PSH se Vladimir 518 snaží posunout k modernímu klubovému soundu, což se mu díky producentům, jako jsou Wich, Enemy, Trafik a Sifon, daří na výbornou. V některých momentech dokonce ujíždí do klubového electra, vždy je ale za každou cenu originální a svůj. Zatímco dříve byl Vladimir známý svými inteligentními texty, po "Gorila vs. Architekt" se zapíše do dějin českého rapu přelomovým albem, které svojí kvalitou a kreativní odvahou otevřelo nové cesty. Otázkou zůstává, jestli to nebude pro teenagerskou hiphopovou komunitu příliš radikální. Na desce hostují Orion, SuperCrooo, La4, Kateřina Winterová a nebo třeba Lešek Semelka.

Ghislain Poirier - No Ground Under (Ninja Tune)
Ghislain Poirier - No Ground Under
Kanadský producent Ghislain Poirier si zamiloval dancehall. Na svém novém albu, prvním pro Ninja Tune, míchá žhavé karibské rytmy ovšem pořád po svém, stále značně divném způsobu, který ho vyřazuje ze všech škatulek. Vesměs neznámí francouzští a kanadští rappeři dodávají desce punc originality a pro ty, kteří měli rádi jeho divné instrumentální beaty na dřívějších deskách, je tu taky několik skladeb.

Guru - The Best Of Guru's Jazzmatazz (EMI)
Guru - The Best of Guru's Jazzmatazz
Newyorský Guru rekapituluje patnáct let svého projektu Jazzmatazz. Zatímco v začátcích na prvním dílu revolučně míchal jazz s hip hopem, na dalších dílech se už původní myšlence trochu vzdaloval a s pomocí producenta Solara si liboval v staromilském hip hopu. Vždy ale dokázal sehnat dostatek zajímavých hostů, kteří "Jazzmatazz" dostali z průměru. Hitový výběr lavíruje mezi těmito dvěma polohami, Branford Marsalis a Donald Byrd na jedné straně, Kelis a Jamiroquai na druhé. Album obsahuje také dva dosud nevydané bonusy - "Respect The Architect (Buckwild Remix)" a "Loungin' (Jazz Not Jazz Mix)".

Chystané desky
(podle Pauseandplay, datum platí pro Evropu)

KRS-One - "Adventures In Emceein" (18.2.)
Nicolay & Kay - "Time:Line" (18.2.)
Pastor Troy - "Attitude Adjuster" (18.2.)
Pete Rock - "NY's Finest" (25.2.)
Shawty Lo - "Units In The City" (25.2.)
Webbie - "Savage Life 2" (25.2.)
Young Droop - "King Me" (25.2.)
Yukmouth - "Million Dollar Mouth Piece" (25.2.)
Bizzy Bone - "Ruthless" (3.3.)
Fat Joe - "The Elephant In The Room" (10.3.)
Rick Ross - "Trilla" (10.3.)
Snoop Dogg - "Ego Trippin" (10.3.)
Big Moe - "Unfinished Business" (17.3.)
Flo Rida - "Mail On Sunday" (17.3.)
Latino Velvet - "The Camp Is Back" (17.3.)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY