Hudební hodina účetnictví

12.02.2008 05:00 - Radek Hendrych | foto: facebook interpreta

Album jako odpolední hodina účetnictví, když venku čeká holka, kterou milujete. Nepříjemně se znásobující čas, kdy čtyřicet jedna a půl minuty trvá věčnost. Stokrát slyšené přesto dokáže překvapit: mluvíme o překvapující nudě. Mluvíme o ubíjení, kvílení do prázdna. S Maritime posvícení není nikdy.
4/10

Maritime - Heresy And The Hotel Choir

Skladby: Guns of Navarone, With Holes for Thumb Sized Birds, For Science Fiction, Hand Over Hannover, Aren't We All Found Out, Peril, Pearl, Hours That You Keep, Be Unhappy, Are We Renegade, First Night On Earth,Love Has Given Up
Vydáno: 20.11.2007
Celkový čas: 41:37
Vydavatel: Starcastic
Na zadní straně propagační kopie CD "Heresy And The Hotel Choir" amerických Maritime stojí: "Tato kopie je vlastnictvím Grand Hotel van Cleef a může být kdykoli zažádána k navrácení. V takovém případě musí být navrácena bez prodlení. Prodej je trestně postižitelný." Ať pátrám, jak pátrám, nepodařilo se mi přijít na to, k čemu vlastně poslední počin Maritime je. Prodal-li bych ho a za utržené peníze si koupil cíga a chlast, mělo by alespoň nějaký smysl. V alkoholovém opojení se na nepříjemné věci lehčeji zapomíná. Pokud ještě někdy mám recenzovat cokoli od Maritime, je tato terapie nezbytnou podmínkou.

Jedno slovo za všechna ostatní: unylost. Že valivější kytarovky se těžko obejdou bez toho, čemu se vulgárně říká "koule", je zjevné. Maritime jsou eunušští na poli, kde si to stěží mohou dovolit; kvílejícího a evidentně "koulí-prostého" Chrise Martina z Coldplay známe, ten si svůj projev obhájí v nejkřehčích stenech melodií. Maritime ovšem dělají hudbu jinak, snaží se jít kupředu tím způsobem, jako uhodit hřebíček na hlavičku. Nedaří se. Hlavní část viny nese naprosto sterilní zpěv, téměř bez intonace, ale především zcela prostý jakéhokoli momentu vtahujícího do hudebního děje. O tom, že Bohlen ve "Love Has Given Up" nestačí s dechem, není potřeba sáhodlouze hovořit.

A čert to vem. Protože hlavní problém tohoto (již třetího) alba indie rockerů z Milwaukee je zcela jinde. Chybí mu děj - pouhý nástin zápletky totiž neznamená vtažení do ní. Vlastně ani není vtahovat do čeho. "Heresy And The Hotel Choir" obsahuje tři zajímavé nápady ("Pearl", "Hours That You Keep", "Be Unhappy"), které ovšem zase postrádají rozvinutí. Poslech tohoto alba se dá nakrásně připodobnit k jedení, když má člověk znecitlivělé chuťové buňky. Chybí TEN vjem, který nás dostane hlouběji do díla, nepřipouštěje návratu. Chybí element, který přesvědčí, že při poslechu ještě žijeme, že ještě nejsme uprázdněné bezesmyslové krabice, do nichž se hodí hudba a vypadne analytická recenze. I hudební publicisti maj ochotný, k hudbě náchylný srdce. Jde o to ho najít, Maritime.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY